Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς τα κάτω σύγκλιση των λαϊκών εισοδημάτων

Βαθαίνει η φτώχεια και στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον ο διαχωρισμός των «υψηλών εισοδημάτων της Δύσης» έναντι των «χαμηλών της Ανατολής», όπως δείχνουν χτεσινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Βέβαια, η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου στα ανατολικά κρατίδια ήρθε ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, όπου η ανεργία, η φτώχεια, οι άστεγοι ήταν άγνωστα φαινόμενα, αντίθετα όλος ο λαός απολάμβανε δουλειά με δικαιώματα, δωρεάν υπηρεσίες και κοινωνικές παροχές υψηλού επιπέδου.

«Τα χαμηλά εισοδήματα εμφανίζονται σε περιοχές και πόλεις που κανείς δεν θα φανταζόταν», σημειώνει δημοσίευμα της «Die Welt», παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία. Στη βιομηχανική πόλη Γκεζελκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, με 18 εκατ. πληθυσμό και πόλεις όπως το Ντίσελντορφ, το Ντόρτμουντ, η Κολωνία, η Βόννη) εμφανίζονται τα χαμηλότερα εισοδήματα, της τάξης των 16.000 ευρώ ετησίως (καθαρό εισόδημα) ή 1.300 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, αρκετά χαμηλότερα από το μέσο ετήσιο εισόδημα συνολικά στη χώρα, στα 21.600 ευρώ.

Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη σε σχέση με το κόστος ζωής της Γερμανίας, το δημοσίευμα αναφέρει πως με 1.300 ευρώ το μήνα μπαίνει σε αμφισβήτηση η κάλυψη αναγκών όπως το ενοίκιο, η θέρμανση, τα τρόφιμα, η μετακίνηση, οι διακοπές, η ψυχαγωγία. Μπορεί για τα δεδομένα της Ελλάδας η αύξηση στο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων στο Γκεζελκίρχεν κατά 13% την τελευταία δεκαετία να φαντάζει μεγάλη, όμως τόσο αυξήθηκαν και οι τιμές για τα βασικά είδη διαβίωσης, επομένως «δεν υπάρχει καμία πραγματική αύξηση στο πορτοφόλι», τονίζει το δημοσίευμα.

Αλλωστε, έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) στις αρχές του χρόνου έδειξε ότι η λεγόμενη «αγοραστική φτώχεια» πλήττει πολλές πόλεις της δυτικής Γερμανίας και μάλιστα ότι στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία το εισόδημα δεν συμβαδίζει με την αύξηση των τιμών.

Αλλα κρατίδια με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι το Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία (βόρεια), το Βραδεμβούργο (ανατολικά), η Σαξονία - Ανχαλτ (ανατολικά). Τα υψηλότερα εισοδήματα εμφανίζονται στα νότια της χώρας, κυρίως στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Η Μέρκελ βλέπει δυνατότητα κυβερνητικού συνασπισμού

Το καθήκον όλων των εμπλεκόμενων κομμάτων να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός τονίζει η καγκελάριος και επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι επίσημες διερευνητικές συνομιλίες για έναν ενδεχόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Φιλελεύθεροι - Πράσινοι). Στις 18 Οκτώβρη, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα συναντηθούν ξεχωριστά με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους.

Η Α. Μέρκελ δήλωσε χτες σε γερμανικά ΜΜΕ: «Είναι κοινή μας ευθύνη, στην πραγματικότητα το καθήκον μας, να διαμορφώσουμε μια κυβέρνηση και μια λογική πολιτική για τους πολίτες και τη χώρα μας. Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό». Οπως είπε, αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα που προτάσσουν οι Πράσινοι, όμως «δίπλα στις βιολογικές καλλιέργειες, δεν θα πρέπει να παραμελούνται οι οικονομικές πτυχές».

Το στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ πιστεύει ότι ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν θα είναι σε καμία περίπτωση σταθερός. Εκ μέρους των Πρασίνων η αναπληρώτρια πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κάτια Ντόρνερ, χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία CDU - CSU, με αιχμή τον περιορισμό της χορήγησης ασύλου και της «παράνομης» μετανάστευσης, «αντιφατική και εύθραυστη».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση (Insa) για τις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας την ερχόμενη Κυριακή εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες μπροστά με 33%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες παίρνουν 32%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι με 10% και ακολουθούν η ευρωσκεπτικιστική - αντιμεταναστευτική AfD με 7% και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 5%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ