Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Aγωνιστικό κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης

Να αποτελέσουν οι Σύλλογοι μετερίζι μάχης και αποκούμπι για κάθε βιοπαλαιστή αγρότη και κτηνοτρόφο

Αγρότες της Λάρισας σε προηγούμενη κινητοποίηση
Αγρότες της Λάρισας σε προηγούμενη κινητοποίηση
Αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την περασμένη Παρασκευή. Ιδιαίτερα καλεί τα μέλη των ΔΣ των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αποτελέσουν οι Σύλλογοι μετερίζι αγώνα και αποκούμπι για κάθε αγρότη και κάτοικο της υπαίθρου.

Στο επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες αυτήν την περίοδο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως «το μόνο που βρήκε να υποσχεθεί είναι η αστεία μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, από 13% στο 6%, όταν το πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων είναι να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές, που η τιμή τους έχει διπλασιαστεί, και, φυσικά, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό. Δεν βρήκε να πει τίποτε άλλο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά ήταν λαλίστατος για τις παροχές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τους βιομηχάνους και τους διάφορους "επενδυτές"». Καταγγέλλει επίσης τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού» απέναντι στους αγρότες, λέγοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής σημειώνονται επειδή αυξήθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, δηλαδή ότι δήθεν επωφελήθηκαν οι αγρότες από τις αυξήσεις.
  • Σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων η Ομοσπονδία τονίζει: «Το γεγονός ότι σε ορισμένα προϊόντα, συγκυριακά για φέτος και με μειωμένες παραγωγές, δόθηκαν μεγαλύτερες τιμές δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και του βιοτικού επιπέδου, εξανεμίζει τις τιμές των προϊόντων και το αγροτικό εισόδημα. Οι αυξήσεις όμως σε βασικά είδη διατροφής ήρθαν για να μείνουν και δεν είναι συγκυριακές. Διεκδικούμε αταλάντευτα κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους, με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, προσιτά στον λαό».
  • Σχολιάζοντας τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η Ομοσπονδία σημειώνει πως αυτές «οφείλονται στην περίφημη "πράσινη ανάπτυξη" που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, διάφορα κόμματα και είναι στρατηγική Οδηγία της ΕΕ. Δηλαδή στην παραγωγή ρεύματος μέσω ΑΠΕ και φωτοβολταϊκών, με εγγυημένες και αυξημένες τιμές για την κιλοβατώρα από τη ΔΕΗ προς τους μεγάλους επιχειρηματίες που επενδύουν σε αυτήν την "πράσινη ανάπτυξη", και έτσι, για να διασφαλιστούν τα κέρδη τους, μετακυλίουν τις αυξήσεις στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια, πληρώνουμε εδώ και χρόνια το λεγόμενο "πράσινο τέλος" στη ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχο τέλος έχει ενσωματωθεί ακόμα και στην τιμή των καυσίμων!». Η Ομοσπονδία πήρε απόφαση να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα αγωνιστική κινητοποίηση στη ΔΕΗ και παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, απαιτώντας μείωση της τιμής του ρεύματος και καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.
  • Σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου, που «τραβάει την ανηφόρα», η Ομοσπονδία διεκδικεί αφορολόγητο πετρέλαιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δεχόμαστε τις αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όταν την ίδια στιγμή η ίδια κυβέρνηση βρίσκει 370 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει φόρο καυσίμων σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους κ.ά. Δικαιολογίες που χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που στη ΔΕΘ εξήγγειλαν επιστροφή φόρου πετρελαίου, και αναρωτιόμαστε γιατί δεν το έκαναν όσο ήταν κυβέρνηση αλλά απεναντίας ήταν αυτοί που το 2016 σταμάτησαν την επιστροφή των λίγων χρημάτων που δίνονταν. Ολα για τις ψήφους των αγροτών, γίνονται προεκλογικά και μετεκλογικά ξεχνιούνται».
  • Τέλος, αναδεικνύει ξανά το πρόβλημα με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για καταστροφές στην παραγωγή, τονίζοντας πως «οι προκαταβολές μέχρι τώρα δεν έχουν αποδοθεί σε όλους τους παραγωγούς και για όλα τα προϊόντα. Χρειάζεται επίσπευση των εκτιμήσεων, απόδοση των πορισμάτων ζημιάς και άμεση αποζημίωση στο 100%, επειδή οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Το ουσιαστικό και βασικό που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ