Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επανακατέθεσε την Πρόταση Νόμου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων

Την ώρα που η μοτοπορεία της Τετάρτης περνούσε έξω από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ επί της Λεωφόρου Ηρακλείου, οι απεργοί διανομείς έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους κομμουνιστές
Την ώρα που η μοτοπορεία της Τετάρτης περνούσε έξω από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ επί της Λεωφόρου Ηρακλείου, οι απεργοί διανομείς έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους κομμουνιστές
Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή τον δίκαιο αγώνα των χιλιάδων διανομέων.

Χτες η Κοινοβουλευτική του Ομάδα του Κόμματος επανακατέθεσε στη Βουλή την Πρόταση Νόμου για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των διανομέων φαγητού και ποτού. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την πρόταση, ψηφίζοντας το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Το ΚΚΕ έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στη Βουλή για τους εργαζόμενους στις εταιρείες διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες αμοιβής και εργασίας αυτών.

Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι και ο βαρύς φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, ακόμη και με τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα, η επιχείρηση διαδικτυακής πλατφόρμας e-food επιχείρησε με την απειλή της απόλυσης να μετατρέψει τους εργαζομένους της σε συνεργάτες - αυτοαπασχολούμενους μέσω αμοιβής, ώστε να απαλλαγεί από τις εργοδοτικές της υποχρεώσεις και να αφαιρέσει και τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους, σε εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης της ΝΔ, γνωστού ως "νόμου Χατζηδάκη" (ιδίως του άρθρου 69 ν. 4808/2021)».

Οπως τονίζεται, «οι πιο πάνω αντεργατικές ρυθμίσεις αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: "Δίκαιες συνθήκες εργασίας, δικαιώματα και κοινωνική προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες - Νέες μορφές απασχόλησης που συνδέονται με την ψηφιακή ανάπτυξη". Πρόκειται για Εκθεση που καταψήφισαν μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ αντίθετα στήριξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού και ποτού, αλλά και για να αποτραπεί η εφαρμογή του νομοθετικού αντεργατικού εκτρώματος του ν. 4808/2021, γνωστού ως νόμου Χατζηδάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει και επικαιροποιεί την Πρόταση Νόμου που είχε καταθέσει τον Μάιο του 2021 και ζητεί την άμεση συζήτησή της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».

Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου

Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου έχουν ως εξής:

«Αρθρο 1

Ολοι όσοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιρειών που επιτελούν το έργο της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Αρθρο 2

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (όπως π.χ. Τίτλος Κτήσης) συναλλαγής των διανομέων με τις εταιρείες του άρθρου 1.

Αρθρο 3

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων του άρθρου 1 γίνεται κατ' αποκλειστικότητα από τις εταιρείες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων διανομέων.

Αρθρο 4

Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 εντάσσονται από της δημοσίευσης του νόμου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αρθρο 5

Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αρθρο 6

Για όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής.

Αρθρο 7

Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38οC, ή που είναι μικρότερες των 3οC και επικρατεί παγετός.

Επίσης απαγορεύεται η διανομή σε ώρες μεγάλης βροχόπτωσης και χιονιού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η ασφάλιση των διανομέων βαραίνει την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής.

Αρθρο 8

Κάθε επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση και μπορεί να φτάσουν μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Σε επιχείρηση που κατ' επανάληψη παραβαίνει τη νομοθεσία δύναται να επιβληθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προσωρινή ή και μόνιμη απαγόρευση λειτουργίας.

Αρθρο 9

Καταργείται το άρθρο 69 του ν. 4808/2021, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις ρυθμίσεις της παρούσας Πρότασης Νόμου.

Αρθρο 10

Οι ρυθμίσεις της παρούσας Πρότασης Νόμου καταλαμβάνουν και όλες τις υφιστάμενες σχέσεις εργασίας του προσωπικού που αναφέρεται στο άρθρο 1 αυτής».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org