Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους προχωρούν, από αύριο Δευτέρα, οι Θεσσαλοί αγρότες, οι οποίοι, από την προηγούμενη Κυριακή, 20 Γενάρη, έχουν βγάλει εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, περιμένοντας το σύνθημα να «βάλουν μπροστά» και να ξεκινήσουν για τα σημεία όπου θα οριστούν τα νέα αγωνιστικά ραντεβού τους.

Η αγωνιστική κλιμάκωση έρχεται ως απάντηση των αγροτών της Θεσσαλίας στην άρνηση της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, όπως φάνηκε στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την περασμένη Τετάρτη, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών σημείωσαν ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πορεία πτώχευσης, εξαιτίας των οξυμένων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αναφέρθηκαν, στα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η συγκυβέρνηση σε βάρος της φτωχής αγροτιάς -μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, υπέρογκες τιμές του πετρελαίου, των ζωοτροφών και των άλλων μέσων και εφοδίων, τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΣΔΕ, φορολόγηση των σπιτιών, των αποθηκών, των χωραφιών, περικοπές στις πενιχρές αγροτικές συντάξεις κ.ά.- τα οποία, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στην πλειονότητα των προϊόντων, τις περικοπές στις επιδοτήσεις και τις καταστροφές, από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, στην παραγωγή, καθιστούν προβληματική την συνέχιση των καλλιεργειών.

Υπογράμμισαν, δε, ότι η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα επιφέρει σημαντική μείωση των εισροών, θα επιβάλει νέους φραγμούς στην παραγωγή προϊόντων, θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη καλλιεργειών από χιλιάδες φτωχούς αγρότες και στη συγκέντρωση της γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών.

Και τόνισαν: Η συνέχιση αυτής της πολιτικής κάνει την κατάσταση μη αναστρέψιμη, ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι ένας παραγωγός και πόσο σκληρά δουλεύει, αφού παράγει, αλλά ο κόπος του δεν πληρώνεται. Οδήγησε τη χώρα μας να γίνει εισαγωγέας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ οι Ελληνες αγρότες μπορούν, κάλλιστα, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, της μηχανοποίησης της παραγωγής και της τεχνογνωσίας τους, να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Η πανθεσσαλική αγροτική κινητοποίηση δίνει το έναυσμα για πανελλαδικό, αγωνιστικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς -ήδη, έχουν εξαγγελθεί αγροτικές κινητοποιήσεις, για τις 5 Φλεβάρη, στην Αιτωλοακαρνανία, στα Χανιά, στον Εβρο κι έπεται συνέχεια- με στόχο την απόκρουση της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση και τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης των φτωχών αγροτών. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, προβάλλοντας ως προοπτική μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν ακόμα οι μικρομεσαίοι αγρότες της Ημαθίας που τις προηγούμενες μέρες είχαν βγάλει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας μετά από συσκέψεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις 5 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

Κάλεσμα προς τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση της 5ης Φλεβάρη απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.


Π.Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν την πάλη στη Θεσσαλία!(2013-01-25 00:00:00.0)
Βγήκαν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία!(2013-01-22 00:00:00.0)
Σήμερα η πανθεσσαλική σύσκεψη(2013-01-10 00:00:00.0)
Στη μάχη κόντρα στο ξεκλήρισμα(2012-12-08 00:00:00.0)
Αγωνιστικά μπλόκα στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης(2010-01-17 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα το μπλόκο στη Νίκαια(2010-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ