Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολο και πιο...

«Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά», δήλωσε ο Πάιατ προαναγγέλλοντας τη νέα απόβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη τον ερχόμενο Νοέμβρη. Οντως κάθε φορά που ο λαός της περιοχής ακούει τα νέα, πρόκειται και για μια μεγαλύτερη επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων. Μπορεί τα ελικόπτερα και τα άλλα κομμάτια της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ να «κρύβονται» από το γυμνό μάτι του λαού της πόλης με τα κοντέινερ που τοποθετούνται γύρω από την προβλήτα, όμως με τίποτα δεν κρύβεται ότι με κάθε τέτοια κίνηση, ενταγμένη στην επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ο λαός της περιοχής μπαίνει όλο και παραμέσα στο στόχαστρο των ανταγωνιστών.

... δυνατά

Με τίποτα δεν κρύβεται ότι όλο και «πιο δυνατά» χτυπάνε τα τύμπανα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή, και η εμπλοκή της χώρας σε αυτά που «συνυπογράφουν» η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Οτι όσο ο όγκος του στρατιωτικού υλικού που μεταφέρεται μέσω του λιμανιού, του αεροδρομίου και του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Αλεξανδρούπολης θα συνεχίζει να ξεπερνά κάθε φορά τον προηγούμενο, όσο και άλλες υποδομές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής θα εντάσσονται στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τόσο θα μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για τον λαό. Αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας που υπονομεύονται παραπέρα για να εξασφαλιστεί η «ΝΑΤΟική συνοχή» στην περιοχή, όπως δείχνει και η πρόσφατη αποστροφή του ανώτατου ΝΑΤΟικού διοικητή από το συνέδριο της λυκοσυμμαχίας στην Αθήνα, ότι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αποτελούν ένα «διμερές θέμα που δεν αφορά το ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά έρχεται να σφραγίσει και η «ανανεωμένη» συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση να υπογράψει με τις ΗΠΑ, που δεν είναι απλά η συνέχεια της ήδη μεγάλης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά το σπρώξιμο της χώρας και του λαού σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια... Γι' αυτό τώρα πρέπει ακόμα πιο δυνατά να ακουστεί από τον λαό το σύνθημα για την κατάργησή της, την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την αποδέσμευση από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Εξαίρεση...

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, με αφορμή τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της «e-food». Μάλιστα, από διαφορετικές πλευρές έγινε προσπάθεια να ξεπλυθεί η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ στις εργασιακές σχέσεις και να εμφανιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας δήθεν ως «εξαίρεση» και ως «απόκλιση» από τον ευρωπαϊκό «παράδεισο». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την ευθύνη στη ΝΔ, ενώ η ΝΔ ανταπαντά ότι όσα συμβαίνουν δεν είναι καινούργια, τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το γνωστό πινγκ - πονγκ στις πλάτες των εργαζομένων, όταν και οι δύο με την πολιτική τους αρνούνται την αναγνώριση και νομοθετική κατοχύρωση των θέσεων εργασίας στις πλατφόρμες, ως σχέση μισθωτής εργασίας. Την αντεργατική αυτή θέση και τα δύο κόμματα την επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά, ψηφίζοντας τη σχετική Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία καμουφλάρεται, αναπαράγεται και στηρίζεται η εργασιακή ζούγκλα που κυριαρχεί σε αυτές τις πλατφόρμες. Συγκεκριμένα, η Εκθεση αναγνωρίζει πως η εργασία σε πλατφόρμες «μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τους μισθωτούς όσο και τους πραγματικά αυτοαπασχολούμενους», επομένως δίνει το «ελεύθερο» στην εργοδοσία να μετατρέπει συμβάσεις και να ξεφορτώνεται εργαζόμενους με δικαιώματα.

... ή κανόνας;

Εκθειάζοντας αυτήν τη μορφή απασχόλησης, το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει πως «η εργασία σε πλατφόρμα μπορεί να δημιουργήσει απασχόληση, να αυξήσει τις επιλογές, να προσφέρει πρόσθετο εισόδημα και να μειώσει τους φραγμούς όσον αφορά στην είσοδο στην αγορά εργασίας (...) μπορεί να διευκολύνει την ευελιξία και τη βελτιστοποίηση των πόρων...». Οσο για το λεγόμενο «μαχητό τεκμήριο μιας σχέσης εργασίας», αυτό όπως σημειώνει η Εκθεση «δεν πρέπει να οδηγεί στον αυτόματο χαρακτηρισμό όλων των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως εργαζομένων»! Ολα τα παραπάνω έγιναν νόμος, με το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ, γι' αυτό και σπάει τα κοντέρ η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία κατακεραυνώνει το Αρθρο 69 και από την άλλη στήριξε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Το σύνθημα «είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες», που βροντοφωνάζουν οι διανομείς, δίνει απάντηση τόσο στην ΕΕ όσο και σε όλες τις κυβερνήσεις που κατοχυρώνουν με νόμους τη δουλειά και τη ζωή - λάστιχο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1845 Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

1869 «Μαύρη Παρασκευή» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1884 Γεννιέται ο Ισμέτ Ινονού. Στενός συνεργάτης και διάδοχος του Κεμάλ Ατατούρκ, ανέλαβε την προεδρία της Τουρκίας την περίοδο 1938 - 1950.

1908 Το Κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την Ενωση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

1922 Στα νησιά Χίος και Μυτιλήνη, όπου είχαν υποχωρήσει τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία, συγκροτείται «Επαναστατική Επιτροπή» με επικεφαλής τους Πλαστήρα - Γονατά. Με προκήρυξή της η «Επαναστατική Επιτροπή» ζητούσε τελεσιγραφικά την παραίτηση του βασιλιά, τη διάλυση της Βουλής και τον σχηματισμό κυβέρνησης «αχρόου και εμπνεούσης εμπιστοσύνην εις την Αντάντ» για τη διενέργεια εκλογών.

1929 Με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου υποβάλλεται μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη», για τη δημοσίευση άρθρων που αφορούσαν την τρομοκρατία που ασκούσε η μοναρχική δικτατορία στη Γιουγκοσλαβία. Ο «Ριζοσπάστης» απαντά με τη δημοσίευση νέας σειράς άρθρων για το ίδιο θέμα.

1943 Δυνάμεις της Ειδικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Μπουραντά διενεργούν επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δύο φοιτητές δολοφονούνται και άλλοι δέκα τραυματίζονται. Ο εκφοβισμός των φοιτητών δεν πέρασε. Τρεις μέρες αργότερα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου θα γιορτάσουν με συγκέντρωση τα 2χρονα του ΕΑΜ.

1946 Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1950 Ξεκινά τις εργασίες του το 10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24/9 - 1/10/1950), υπό συνθήκες τρομοκρατίας και νοθείας. Η δύναμη του Ενιαίου Συνδικαλιστικού Κινήματος Ελλάδας, όπου συσπειρώνονταν οι ταξικές δυνάμεις, καταγράφηκε στο 10% περίπου του συνόλου των αντιπροσώπων. Βέβαια, όπως υπογραμμίστηκε και από τους ίδιους τους ξένους παρατηρητές, το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική του δύναμη στις εργατικές μάζες.

1957 Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διατάζει την Εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις για την εισδοχή για πρώτη φορά Αφροαμερικανών στα μέχρι πρότινος σχολεία «μόνο για λευκούς».

1988 Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ο Καναδός Μπεν Τζόνσον κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.79, αλλά έξι μέρες μετά του αφαιρούν το μετάλλιο, καθώς βρέθηκε ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών.

2000 «Φεύγει» από τη ζωή ο κομμουνιστής Λέων Αυδής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στην Αθήνα.

2004 Πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν (Φρανσουάζ Κουαρέζ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org