Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Δράσεις και πλαίσιο πάλης για λαϊκή κατοικία και φοιτητική στέγη

Προγραμματίζονται συνέντευξη Τύπου και παρεμβάσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς

Από τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Από τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, για το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας και της φοιτητικής στέγης Σωματεία στις κατασκευές, Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας και Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητών, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η συνέντευξη θα δοθεί στο κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, στην οδό Σανταρόζα. Το κτίριο αυτό είναι κενό και αναξιοποίητο. Αμέσως μετά θα γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών για να θέσουν τα αιτήματά τους. Ακόμα, έχει αποφασιστεί να γίνουν παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο υπάγεται και ο ΟΑΕΔ, στο υπουργείο Παιδείας και αλλού.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η σύσκεψη κατέληξε σε πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων «το οποίο πρέπει να φτάσει σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και τους φοιτητικούς συλλόγους, να συζητηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς, με φοιτητές και σπουδαστές μέσα κι έξω από τις σχολές, σε κάθε γειτονιά».

Το πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίστηκε περιλαμβάνει τα εξής:

  • Οι πιεστικές ανάγκες για τη λαϊκή κατοικία να στηριχτούν αποκλειστικά από την αύξηση της άμεσης φορολογίας κεφαλαίου που θα χρηματοδοτήσει την: Επανασύσταση - επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού - στεγαστικού προγράμματος για εργατικές κατοικίες. Αξιοποίηση χώρων και ακινήτων του ΟΕΚ για τις ανάγκες στέγασης εργατικών σωματείων, για τις πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες ανάγκες τους.
  • Αμεση επιστροφή από τον ΕΦΚΑ των εισφορών που έχουν παρακρατηθεί και απόδοση των τρεχουσών εισπράξεων προς τον ΟΕΚ.
  • Αμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα, πολύτεκνες οικογένειες, για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εκτός έδρας.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αύξηση στα μεροκάματα, για τους οικοδόμους και εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών, με κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ για ανειδίκευτους χωρίς 3ετίες, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας να μη βγαίνει σε πλειστηριασμό, πάγωμα κατασχέσεων και χρεών προς τράπεζες, μείωση τιμολογίων για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
  • Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, με ειδική μέριμνα για τους φοιτητές από τις πυρόπληκτες περιοχές.
  • Αξιοποίηση κρατικών κτιρίων και εκτάσεων που παραμένουν κενά ή αδειάζουν λόγω μεταστέγασης στο Κέντρο αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, για μετατροπή τους σε χώρους φοιτητικών εστιών, πολιτισμού, αθλητισμού, ψυχαγωγίας για τους φοιτητές.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org