Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φυλακές της ΕΕ στα νησιά του Αιγαίου

Η αθλιότητα του καταυλισμού στη Μόρια πριν από τη φωτιά του Σεπτέμβρη του 2020

INTIME NEWS

Η αθλιότητα του καταυλισμού στη Μόρια πριν από τη φωτιά του Σεπτέμβρη του 2020
Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά στο λεγόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου, έναν άθλιο χώρο όπου στοιβάζονταν σε σκηνές και χωράφια πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για να ακολουθήσει μετά ο νέος «Γολγοθάς» τους στο στρατόπεδο - φυλακή στον Καρά Τεπέ.

Τα Κέντρα όπως η Μόρια θεσμοθετήθηκαν τον Φλεβάρη του 2016 από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατ' εφαρμογή και της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Στο πλαίσιο της λειτουργίας τους περιλαμβάνονταν και η παραπομπή για την εκκίνηση της διαδικασίας επανεισδοχής ή επιστροφής ή απέλασης για όσους δεν υποβάλλουν ή για όσους απορρίπτεται η αίτηση διεθνούς προστασίας ή για όσους δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί προστασίας από την απέλαση ή την επιστροφή.

Στόχος εξαρχής ήταν το ξεδιάλεγμα των ξεριζωμένων που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, για να μένουν όσοι μπορούν να αξιοποιηθούν από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Στην πορεία τα ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και στον Εβρο αποτέλεσαν τους κύριους χώρους εγκλωβισμού χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων που έφταναν στη χώρα μας, αν τα κατάφερναν βέβαια και δεν πνίγονταν στο Αιγαίο. Κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης πολλοί αρρώστησαν, ψυχικά ή σωματικά, ενώ υπήρξαν και θάνατοι και αυτοκτονίες.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ, την ίδια ώρα που υπερασπίζονται την ενεργή εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, εφαρμόζουν όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, υλοποιούν την πολιτική του μακρόχρονου εγκλωβισμού και των απελάσεων.

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου, οι fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η ενσωμάτωση διατάξεων της Οδηγίας 2013/32 της ΕΕ άνοιξαν τον δρόμο για να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα και να μπορέσει να εφαρμοστεί η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας (με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει μαζικές επιστροφές ξεριζωμένων.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τη συγκυριακή μείωση των μεταναστευτικών ροών (και λόγω των περιορισμών της πανδημίας), εντείνει την πολιτική της καταστολής, με τη Frontex να αλωνίζει στο Αιγαίο, με τον φράχτη στον Εβρο. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων της Frontex.

Μπροστά στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στο ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα νέα κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία νέων υπερδομών - φυλακών της ΕΕ, που είναι σύγχρονα στρατόπεδα προδιαγραφών ΝΑΤΟ, στα νησιά και τον Εβρο.

Πρόσφατα από τον αρμόδιο υπουργό παρουσιάστηκε η τέταρτη Συμφωνία - Σύμβαση για αυτές τις φυλακές - αναγγέλθηκαν μάλιστα και τα εγκαίνια στη Σάμο για το ερχόμενο Σάββατο και τον Νοέμβρη σε Λέρο και Κω - και παρουσιάστηκε ο λεγόμενος διεθνής διαγωνισμός που αφορά σύμβαση για 4 χρόνια με συνολική ετήσια αξία 112,5 εκατ. ευρώ.

Οι οργανώσεις του λαϊκού κινήματος στα νησιά, στη Σάμο, στη Λέσβο, στη Χίο, έχουν δηλώσει κατηγορηματικά με δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις την αντίθεσή τους σε αυτές τις φυλακές ψυχών και τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και προβάλλοντας αιτήματα και διεκδικήσεις κόντρα στην καταστολή.

Το Σάββατο, που η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαινιάσει τη νέα υπερ-φυλακή στου Ζερβού στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο και φορείς του νησιού οργανώνουν κινητοποίηση στις 11 π.μ. Αντίστοιχα στην Λέσβο και τη Χίο, φορείς του λαϊκού κινήματος, με τις Επιτροπές Αγώνα που το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τα σχέδια για φυλακές προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια και το Θόλος αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ