Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο φόντο της «στρατηγικής αυτονομίας» και του «πράσινου New Deal»

Η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ συνήλθε την Παρασκευή στην Αθήνα, με φόντο τόσο τα σχέδια «στρατηγικής αυτονομίας» της ιμπεριαλιστικής ένωσης και αυτά για την ενίσχυση των στρατιωτικών «ικανοτήτων» της, όσο και τα - συνδεδεμένα με αυτά - σχέδια για το «πράσινο New Deal» των επιχειρηματικών ομίλων.

Ειναι το λεγόμενο «Med9» πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα) εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας. Στο πλαίσιο της Συνόδου ήρθε στην Αθήνα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αντικείμενο της συνόδου ήταν «οι προκλήσεις και οι κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου», ενώ παράλληλα, ψάχνοντας να διασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας σε μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους στη λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια», εστίασαν «στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου». Ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα αναμένονταν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Προηγουμένως ο Κυρ. Μητσοτάκης, αρθρογραφώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» για το περιεχόμενο της Συνόδου, χαρακτήρισε «επιτακτική» την «ευθυγράμμιση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην κατεύθυνση της κλιματικής προσαρμογής και της κλιματικής ουδετερότητας», με «καινοτόμα σχήματα συνεργασίας για την εφαρμογή τολμηρών ιδεών», στη λογική των ΣΔΙΤ και της παράδοσης της διαχείρισης του περιβάλλοντος στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Βάζοντας δε στην ατζέντα και την Πολιτική Προστασία, ζήτησε «αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ενίσχυση του "RescEU" στη Μεσόγειο, μέσω ενός ειδικού ευρωπαϊκού αποθεματικού» - ενός μηχανισμού που καθυστέρησε χαρακτηριστικά στην αποστολή μέσων για τις πρόσφατες επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Εύβοια, παγιώνοντας ταυτόχρονα τις περικοπές και τη φτώχεια στον αναγκαίο εξοπλισμό ανά κράτος.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε και ξεχωριστές συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς Κροατίας και Ιταλίας. Με τον Α. Πλένκοβιτς συζήτησαν «ζητήματα που αφορούν την ΕΕ», όπως το Μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, αλλά και την πορεία της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων. Με τον Μ. Ντράγκι συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις «προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ