Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο νέος νόμος για τις απελάσεις

Στις αρχές Σεπτέμβρη ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ ο νέος νόμος για τις απελάσεις (νόμος 4825/2021). Το ΚΚΕ τον καταψήφισε.

Με τον νέο νόμο αυστηροποιούνται οι διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών προσφύγων και μεταναστών, ενισχύεται η καταστολή σε βάρος τους και επιτείνεται ο διπλός εγκλωβισμός τους στη χώρα. Ετσι, η Ελλάδα παραμένει πιστή στις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις, που πηγάζουν από τις Συμφωνίες «Δουβλίνο Ι», «ΙΙ» και «ΙΙΙ» κ.ά., σε ρόλο χωροφύλακα. Ο νόμος υλοποιεί ουσιαστικά την αντιδραστική στρατηγική του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που προωθείται στην ΕΕ και ενιαιοποιεί τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης.

Επιβεβαιώνεται ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τη μείωση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά ήταν σκόπιμα παραπλανητικοί, συσκοτίζοντας την πολιτική της καταστολής και των βίαιων επαναπροωθήσεων. Η όξυνση των ανταγωνισμών και η υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, όπου συμμετέχει και η Ελλάδα, θα σηματοδοτήσουν σφοδρή αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν - και όχι μόνο - είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Γι' αυτό και λαμβάνονται από τώρα μέτρα άγριας καταστολής, που παραβιάζουν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο:

- Επιβεβαιώνεται η πολιτική του εγκλωβισμού, με τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, στις οποίες θα λειτουργούν και εγκαταστάσεις κράτησης.

- Διατηρείται η σύγχυση ανάμεσα στο καθεστώς της απέλασης και της επιστροφής, δηλαδή μία γκρίζα ζώνη για να υλοποιείται η πολιτική της καταστολής.

- Επέρχεται σύντμηση μιας σειράς προθεσμιών, προκειμένου να προχωρούν πιο γρήγορα οι απελάσεις. Στην πραγματικότητα και μέχρι την εκτέλεση της απέλασης, επιτείνεται ο εγκλωβισμός των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών στις νέες υπερδομές - φυλακές ή η άγρια εκμετάλλευσή τους, «χωρίς χαρτιά» και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

- Εισάγονται επικίνδυνες διατάξεις, οι οποίες καταστρατηγούν ασφαλιστικές δικλίδες που υποτίθεται ότι προστατεύονται στο αστικό Δίκαιο, π.χ. η καθιέρωση της σιωπηρής απόρριψης της αίτησης για παράταση της προθεσμίας «οικειοθελούς» αναχώρησης, ή η επίδοση των απορριπτικών αποφάσεων για την άδεια διαμονής με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ανεξάρτητα από την απάντηση του παραλήπτη ότι πράγματι έλαβε γνώση τους.

- Προβλέπονται νέα παράβολα σε βάρος των προσφύγων, π.χ. πρόστιμο 150 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ανανέωσης της άδειας διαμονής των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, παράβολο 100 ευρώ για τυχόν νέα αίτηση διεθνούς προστασίας σε περίπτωση νέων στοιχείων.

- Περιορίζεται δραστικά η άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία πλέον μπορεί να χορηγείται μόνο μία φορά. Καταργείται η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης για την αναβολή απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους από τις Επιτροπές Προσφυγών, η οποία ανατίθεται στην αστυνομία, εντείνοντας την καταστολή.

- Αναβαθμίζεται ο έλεγχος για αυτούς που θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με το αστικό κράτος και τις ταξικές του επιλογές.

- Ποινικοποιείται η θαλάσσια διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στα σύνορα από τις ΜΚΟ, χωρίς προηγούμενη έγγραφη έγκριση του Λιμενικού. Η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερή για την απεμπλοκή κάθε είδους ΜΚΟ και ιδιωτών από τα ζητήματα σχετικά με την προστασία προσφύγων και μεταναστών, η οποία πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτος. Αντίθετη σ' αυτό είναι η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ομως η ποινικοποίηση και η επιβολή προστίμων είναι απαράδεκτη, δεν στοχεύει στην ασφαλή διάσωση και παραβιάζει βασικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας.

- Περιλαμβάνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις άδειες των μεγαλοεπενδυτών και καθιερώνονται οι λεγόμενοι «ψηφιακοί νομάδες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ