Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
`Η «συνεργάτες» με ξηλωμένα δικαιώματα ή απολυμένοι
  • Με τον εκβιασμό της ανεργίας μετατρέπει τους εργαζόμενους διανομείς σε «freelancer»
  • Συνέλευση την Κυριακή 19/9 από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

«Συνεργάτες» με το ζόρι καλούνται να γίνουν εργαζόμενοι που δουλεύουν στην επιχείρηση «e-food», αποχαιρετώντας ακόμα και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που είχαν με βάση τις τρίμηνες συμβάσεις τους.

Με μήνυμα που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες, δεκάδες εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την «πρόταση» της εργοδοσίας να «συμμετάσχουν» στο «σχήμα συνεργασίας freelancing». Η συγκεκριμένη «πρόταση» γίνεται, μάλιστα, «στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας». Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν συμφωνήσει στην παραπάνω αλλαγή, το ίδιο μήνυμα ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει καλέσει σε συνέλευση τους διανομείς την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 12 μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3), με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Κανένας συνάδελφος διανομέας δεν πρέπει να δεχτεί να του επιβάλει η εταιρεία το "συνεργατικό" μοντέλο», τονίζει το Συνδικάτο και καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας «να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων».

Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι με όπλο τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα

Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί εργαζόμενοι που δούλευαν ως διανομείς για λογαριασμό της συγκεκριμένης επιχείρησης, με ολιγόμηνες συμβάσεις «ενοικίασης» μέσω της εταιρείας «Manpower Group». Οι διανομείς αυτοί εκβιάζονται τώρα, με πρόσχημα τη χαμηλή τους αξιολόγηση, να αποδεχτούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης και τη μετατροπή τους από μισθωτούς σε «συνεργάτες» με 6μηνες συμβάσεις. Στην επίθεσή της αυτή η «e-food» έχει όπλο τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης που έβαλε τη βούλα του ώστε μεγάλες πλατφόρμες διανομής να απασχολούν εργαζόμενους, σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα, με το καθεστώς όχι του μισθωτού αλλά του «συνεργάτη»!

Συγκεκριμένα, ο νόμος Χατζηδάκη προβλέπει τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες να απασχολούνται με συμβάσεις «παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών - έργου». Η εργασιακή αυτή σχέση απαλλάσσει στην ουσία την εργοδοσία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα και επιδόματα, ενώ μεταφράζεται για τους εργαζόμενους σε δουλειά χωρίς ωράριο και μέρα ανάπαυσης, χωρίς συγκεκριμένο μισθό αφού η πληρωμή γίνεται «με το κομμάτι», χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προστασία τους σε περίπτωση ασθένειας ή εργατικού «ατυχήματος», αφού η ευθύνη για μέσα προστασίας μεταφέρεται από την εργοδοσία στον «freelancer». Το κυνήγι των «κομματιών» προς παράδοση μπας και εξασφαλιστεί στοιχειώδες εισόδημα οδηγεί τους διανομείς σε ατέλειωτες ώρες δουλειάς πάνω στο τιμόνι, παίζοντας «ελεύθερα» πάντα τη ζωή τους κορόνα - γράμματα.

Την ίδια στιγμή που οι ψηφιακές πλατφόρμες ισοπεδώνουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, η κυβέρνηση όχι απλά φρόντισε να τις διευκολύνει με τον νόμο Χατζηδάκη αλλά και να διαφημίσει την «αυξημένη ευελιξία» και τις «ευκαιρίες απασχόλησης» που υπόσχεται η συγκεκριμένη εργασιακή σχέση. Σήμερα, η επίθεση της «e-food» αποδεικνύει τι σημαίνουν οι πανηγυρισμοί του υπουργείου Εργασίας για τις «επιλογές» που έχουν οι διανομείς να ρυθμίζουν τον χρόνο, τον τόπο, τη διάρκεια της εργασίας τους, όπως έλεγε ο Κ. Χατζηδάκης.

Πρόκειται για εξέλιξη που εκτός από όλα τα άλλα οδηγεί στην απομόνωση και στην αποξένωση του εργαζόμενου - «freelancer» από τη συλλογική και οργανωμένη δράση για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, δείχνει τι σημαίνει αν προχωρήσει το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση για να μπορεί η εργοδοσία να ξεσαλώνει ανενόχλητη.

«Ελευθερία» στο ξεζούμισμα

Οι νέες αυτές μορφές εκμετάλλευσης εφαρμόζονται σε μια σειρά από ψηφιακές πλατφόρμες, που κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στον χώρο της διανομής, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτική της επέκτασής τους είναι η καταγγελία που κάνει η Ομοσπονδία του κλάδου για μαζικές απολύσεις διανομέων από την αλυσίδα «KFC», στο πλαίσιο της κατάργησης του τμήματος διανομής και της ανάθεσής του στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η δραστηριοποίηση πλήθους τέτοιων επιχειρήσεων σε μια σειρά από χώρες έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για τις «επιλογές» και την «ελευθερία» που απολαμβάνει το προσωπικό τους: Οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις να δουλέψουν όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σχετικές υπηρεσίες, ενώ μένουν χωρίς μεροκάματο όταν αυτή περιορίζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μη ανταπόκριση στην απαίτηση του εργοδότη να δουλέψουν επιφέρει την «τιμωρία» τους, δηλαδή τη στέρηση αντικειμένου εργασίας. Ο εντατικός ρυθμός δουλειάς, η έλλειψη διαλειμμάτων, η ψηφιακή «επιτήρηση» και οι ανάλογες μέθοδοι «αξιολόγησης» αυξάνουν τα «ατυχήματα» και τους κινδύνους για την ασφάλεια των διανομέων.

Απαντώντας η εταιρεία «e-food» μετά το κύμα αντιδράσεων για τους εκβιασμούς της, κάνει λόγο για ...«λανθασμένη διατύπωση», η οποία «δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της». Ισχυρίζεται ότι δεν είχε πρόθεση «να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας» αλλά «να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία», επιβεβαιώνοντας πως η αρχή του επόμενου μήνα θα βρει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους είτε άνεργους είτε «συνεργάτες».

Τέλος, τις αθλιότητες της εργοδοσίας υιοθετεί και αναπαράγει και το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη και ατυχή επικοινωνία», ενώ διαμαρτύρεται γιατί αυτή τάχα αξιοποιήθηκε για να ...διαστρεβλωθεί το περιεχόμενο του ισχύοντος νόμου Χατζηδάκη. Οσον αφορά τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έχει εισαγάγει με το πρόσφατο έκτρωμά της αρκέστηκε να δηλώσει πως «το ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ