Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του «Πράσινου New Deal»

Εκδοση με τα υλικά της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ

Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, με τις τραγικές συνέπειές τους, ανέδειξαν ορισμένα βασανιστικά ερωτήματα:

-- Πώς εξηγείται όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα να εμφανίζουν ως πρώτη προτεραιότητά τους την προστασία του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή να πνιγόμαστε μετά από κάθε δυνατή βροχή και να καιγόμαστε μόλις εμφανιστεί δυνατός άνεμος ή καύσωνας;

-- Πώς εξηγείται οι εκπρόσωποι ενός συστήματος που ευθύνεται για τα μεγάλα εγκλήματα υποβάθμισης και ρύπανσης του περιβάλλοντος, να εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές για τη σωτηρία του;

-- Μπορεί η πρόταση της «Πράσινης Μετάβασης» να οδηγήσει σ' ένα κοινωνικά πιο δίκαιο και πιο φιλικό στο περιβάλλον καπιταλιστικό σύστημα; Μπορεί να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός;

Τα υλικά της Ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει η παρούσα έκδοση, αναδεικνύουν τον απατηλό χαρακτήρα των διακηρύξεων της αστικής πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και, παράλληλα, τεκμηριώνουν την υπεροχή της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του σοσιαλισμού για τη διασφάλιση μίας ισόρροπης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, του περιβάλλοντος με τη βιομηχανική και την κοινωνική δραστηριότητα.

Οι παρεμβάσεις της Ημερίδας για μια σειρά επιμέρους θέματα, όπως η προστασία των δασών, η διαχείριση των απορριμμάτων, η βιομηχανική ρύπανση, τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, η πολιτική χρήσης γης αποκαλύπτουν συγκεκριμένα την υποκρισία της αστικής πολιτικής.

Το άρθρο «Μπροστά στη νέα διεθνή οικονομική κρίση: "Πράσινο New Deal" ή σοσιαλισμός;», που συμπληρώνει την έκδοση, φωτίζει τους πραγματικούς στόχους και τις αντιλαϊκές συνέπειες της «πράσινης» αστικής διαχείρισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2020, καθώς και τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού που σαπίζει. Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα τους θύτες και τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η συγκεκριμένη έκδοση, που επιμελήθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, εστιάζει ιδιαίτερα στην κριτική του «Πράσινου New Deal», με κατανοητό, εκλαϊκευτικό στο βαθμό του δυνατού τρόπο.

Το «Πράσινο New Deal» ήρθε στο προσκήνιο το 2019 στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και παρουσιάστηκε ως ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» στοχεύει στη διαμόρφωση μίας προσωρινής κερδοφόρου διεξόδου επενδύσεων για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο.

Αποτελεί μία μεγάλη κρατική παρέμβαση στην οικονομία, αφενός, με τη χρηματοδότηση και στήριξη νέων επενδύσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας και, αφετέρου, με την ελεγχόμενη απαξίωση κεφαλαίου (π.χ. κλείσιμο λιγνιτικών σταθμών, απόσυρση συμβατικών αυτοκινήτων κ.λπ.).

Η ίδια η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» αναφέρει ότι έχει ως στόχο να «μετατρέψει την ΕΕ σε μία αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία».

Η συγκεκριμένη έκδοση, επομένως, μπορεί να συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των θέσεων του ΚΚΕ σχετικά με την αναγκαιότητα και την ιστορική επικαιρότητα του σοσιαλισμού για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την ανάπτυξη σχετικών ολοκληρωμένων αγωνιστικών δράσεων για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής. Γι' αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί και να διαδοθεί πλατιά, ιδιαίτερα στη νεολαία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ