Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
«Βήμα» μεγάλων κινδύνων για τον λαό

Υπογράφεται στις 14 Οκτώβρη στις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και νέες τοποθεσίες - ορμητήρια σε Σκύρο, Καβάλα και Ξάνθη

Από την υπογραφή της προηγούμενης Συμφωνίας, τον Οκτώβρη του 2019

Copyright 2019 The Associated

Από την υπογραφή της προηγούμενης Συμφωνίας, τον Οκτώβρη του 2019
Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει στις 14 Οκτώβρη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, για να υπογράψει τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA) και να εγκαινιάσει τον 3ο γύρο του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), βαθαίνοντας παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ, ενδέχεται να υπάρξει και συνάντηση Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, ενώ ο «Στρατηγικός Διάλογος» θα επιμεριστεί μεταξύ αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων. Σχετικά με την MDCA, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «αίτημα» των ΗΠΑ να γίνει 5ετής ανανέωσή της, αντί της ετήσιας μέχρι σήμερα, «αίτημα που αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ θετικά», όπως είπε.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης προεξόφλησε την επέκταση της Συμφωνίας, λέγοντας ότι «συζητάμε για μία πενταετή επέκταση, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία, πιστεύω, και των ΗΠΑ και στην πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία. Και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που νομίζω ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ».

Πράγματι, πέρα από τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν ήδη οι Αμερικανοί - Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση των υποδομών των οποίων δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στη Συμφωνία - έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες, όπως Σκύρος, Καβάλα και το Πετροχώρι Ξάνθης.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «προτείνει» - ζητήσει την ανάπτυξη π.χ. Αμερικανών πεζοναυτών και σε άλλα σημεία, όπως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά οι Αμερικανοί προσανατολίζονται στο να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στη Σούδα.

Επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλάβει η χώρα ρόλο ευρωατλαντικού «χωροφύλακα» στην ευρύτερη περιοχή, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι η αμυντική συνεργασία, η πενταετής ανανέωσή της, θα είναι μία αμοιβαία επιβεβαίωση ότι αυτές οι Συμφωνίες θα λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο μερών».

Στον στόχο αυτό, που βάζει τον λαό όλο και πιο μέσα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, εκκωφαντική είναι η ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα «καλά λόγια» του Αμερικανού πρέσβη σε πρόσφατη εκδήλωση, για το πόσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από κοινού «στηρίζουν τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ».

Γι' αυτό και, με δεδομένη τη σύμπλευση, ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που βρήκε να ψελλίσει για την προαναγγελία της ανανέωσης της Συμφωνίας (που η κυβέρνησή του άλλωστε προετοίμασε, πριν την υπογραφή της το 2019 από τη ΝΔ) ήταν «ενστάσεις» σχετικά με το αν τα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη είναι επαρκή για τη μετατροπή της Συμφωνίας σε 5ετή.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει σειρά σημαντικές συναντήσεις, με ξεχωριστή την τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, με συμμετοχή της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Β. Νούλαντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ