Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Απάντηση στα ψέματα και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης

Απάντηση στα δήθεν θετικά άρθρα του νομοσχεδίου που έχει κάνει καραμέλα η κυβέρνηση της ΝΔ, παράλληλα με τα ψέματα και τις συκοφαντίες, για να πείσει για τη ...«φιλεργατικότητα» του εκτρωματικού νομοσχεδίου, έδωσε ο Γιάννης Γκιόκας.

Οπως τόνισε, πρόκειται για κάποιες διακηρύξεις κενές περιεχομένου, ή που υποκρύπτουν νέες αντεργατικές ρυθμίσεις.

Ψηφιακή κάρτα: «Θα δείχνει, λέει η κυβέρνηση, πόσο δουλεύει ο εργαζόμενος και θα αντιμετωπίζει τη μαύρη εργασία. Λέτε ψέματα! Αλλος είναι ο πραγματικός στόχος της ψηφιακής κάρτας και γι' αυτόν τον λόγο χρηματοδοτείται αδρά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν σας έπιασε ο πόνος για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, την οποία άλλωστε νομιμοποιείτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η ψηφιακή κάρτα είναι ο προάγγελος για την εφαρμογή του "ενεργού" και "ανενεργού" εργάσιμου χρόνου, για να καταγράφεται ο χρόνος που ο εργαζόμενος θα είναι σε εργασιακή ετοιμότητα, όπως λέτε, και δεν θα πληρώνεται γιατί δεν θα εργάζεται, για να καταγράφεται ακόμη και ο χρόνος που θα πηγαίνει στην τουαλέτα και άρα δεν θα πρέπει να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος της ψηφιακής κάρτας που όλοι σας, και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, σπεύσατε να υιοθετήσετε ως μέτρο διαφάνειας», ανέφερε ο Γ. Γκιόκας.

Δικαίωμα αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου: «Αντιλαμβάνεστε τι λέτε; Η αποσύνδεση του τηλεργαζόμενου είναι τόσο αυτονόητη όσο είναι για έναν απλό εργαζόμενο να σταματήσει να εργάζεται και να φεύγει από τον χώρο δουλειάς όταν τελειώνει το ωράριό του, και να απαγορεύεται ο εργοδότης να απασχολεί εργαζόμενους εκτός ωραρίου. Και αυτό το αυτονόητο εσείς το βαφτίζετε δικαίωμα. Γιατί; Διότι αν ένας τηλεργαζόμενος υποκύπτει στην εργοδοτική πίεση, ο εργοδότης δεν θα έχει καμία συνέπεια. Και τι θα επικαλείται; Οτι ο εργαζόμενος δεν άσκησε το δικαίωμά του στην αποσύνδεση. Να λοιπόν πού οδηγούν αυτά τα "καινοτόμα" και τα "σύγχρονα" και τα φύκια που πουλάτε εδώ για μεταξωτές κορδέλες».

Αδειες πατρότητας: «Δεν αναφερόμαστε καν. Οταν έχεις επιβάλει 10ωρη και 12ωρη εργασία, όταν καταργείς την κυριακάτικη αργία για βδομάδες, για μήνες, το να δίνεις 14 μέρες άδεια είναι αυτό που είπα πριν, δηλαδή πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Για τη δήθεν ασυλία των συνδικαλιστών που διαρκώς επικαλείται ο υπουργός, ακόμα και σε «περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης», ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι «είναι ψέμα, αθλιότητα, ξετσιπωσιά και για τους συνειρμούς που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε», κι αυτό γιατί υπάρχει νομολογία των δικαστηρίων γι' αυτές τις περιπτώσεις. «Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε ότι υπήρχε τέτοιο ζήτημα, για ποιον λόγο δεν προσθέτετε στο νομοσχέδιο ότι σε περίπτωση ποινικής καταδίκης για μια σειρά αδικήματα θα υπάρχει λόγος απόλυσης; Αλλος λοιπόν είναι ο στόχος. Είναι να στοχοποιήσετε, είναι να ποινικοποιήσετε και να διώκετε πρωτοπόρους εργαζόμενους συνδικαλιστές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ