Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μπαράζ κατάπτυστων αποφάσεων για να βάλουν εμπόδια στην απεργία

  • Παράνομη κρίθηκε η σημερινή απεργία των ναυτεργατών και των εργαζομένων στην επίγεια εξυπηρέτηση του αεροδρομίου. Θα σπάσουν τα μούτρα τους, η απεργία θα γίνει!
  • Παράνομη μέχρι τις 10 π.μ. και η απεργία όσων εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις κι ενώ τα σωματεία τους είχαν ήδη αποφασίσει την εξαίρεσή τους!

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των ναυτεργατών στο Πρωτοδικείο Πειραιά
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των ναυτεργατών στο Πρωτοδικείο Πειραιά
Κάθε αθλιότητα σκαρφίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει εμπόδια στη σημερινή απεργία, προσπαθώντας μέσα από χυδαίες προβοκάτσιες και αξιοποιώντας την αστική Δικαιοσύνη να ποινικοποιήσει τον απεργιακό αγώνα.

Και ενώ τα στελέχη της τριγυρνούν τα κανάλια διαλαλώντας ότι η απεργία «απέτυχε» και ότι «οι εργαζόμενοι γυρνάνε την πλάτη στις απεργιακές κινητοποιήσεις», από την άλλη πασχίζει να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να βγάλει στην παρανομία την απεργία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δικαστήρια έκριναν αργά χτες βράδυ παράνομη - από την έναρξη μέχρι τις 10 το πρωί - την απεργία που είχαν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό την αγωγή που κατέθεσε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, στο όνομα του να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η άθλια μεθόδευση, που ισοδυναμεί με επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση και με «πρόβα τζενεράλε» για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν αν ψηφιστεί ο νόμος - έκτρωμα, αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν την απόφαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε εξαιρέσει από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αλλά και τα σωματεία εργαζομένων στη σταθερή τροχιά είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν την απεργία μετά τις 10 π.μ., ώστε να γίνει κανονικά η προσέλευση στα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετά απ' όλα αυτά, το δικαστήριο έβγαλε παράνομη την απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ μέχρι τις 10 το πρωί (!) μόνο και μόνο για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να καταγραφεί ότι η κυβέρνηση και η αστική Δικαιοσύνη είναι αυτές που θα αποφασίζουν από εδώ και πέρα πότε και με ποιους όρους θα γίνεται μια απεργία.

Εκαναν πως δεν γνώριζαν!

Διπλά προκλητικό είναι το γεγονός ότι στο δικαστήριο κατατέθηκαν τόσο η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, που διευκρινίζει ότι η απόφαση για την απεργία ισχύει για όλο το Δημόσιο, με την εξαίρεση όσων υπαλλήλων εμπλακούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, όσο και η απόφαση των σωματείων στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ) να μετατρέψουν την απεργία τους σε στάση εργασίας, η οποία ξεκινά σήμερα από τις 10 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι και τη λήξη της βάρδιας, ώστε να μην εμποδιστεί η πρόσβαση στα εξεταστικά κέντρα.

Οπως σημείωνε μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) σε ανακοίνωσή του, «η προβοκατόρικη πρακτική της κυβέρνησης (...) δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει. Ο "κοινωνικός αυτοματισμός" είναι μια συνταγή δοκιμασμένη και έχει φτάσει την εργατική τάξη να βιώνει καταστάσεις φτώχειας, ανεργίας και συνθήκες γαλέρας».

Με βάση τα παραπάνω, η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει ως εξής για σήμερα: Τα σωματεία σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικός) έχουν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ κάνουν στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Στον σιδηρόδρομο έχει στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ.

Αμεση ήταν και η αντίδραση των μαθητών στην προβοκάτσια που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση και ακύρωσαν οι εργαζόμενοι. «Δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους των μαθητών καμία Κεραμέως, κανένας Χατζηδάκης και κανένα κανάλι σαν να είναι εκπρόσωποί μας!», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, σημειώνοντας επίσης: «Τους νοιάζει για το μέλλον μας; Να μην ψηφίσουν τότε το νομοσχέδιο που θα μας κάνει σε λίγα χρόνια εργαζόμενους που θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα απάνθρωπα ωράρια και τους μισθούς ψίχουλα!».

Οι ναυτεργάτες απαντούν από τους καταπέλτες

Τη βιομηχανία διώξεων σε βάρος της απεργίας είχαν ξεκινήσει οι εφοπλιστές από προχτές, όταν προσέφυγαν ξανά στα δικαστήρια ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών που κρίθηκε τελικά παράνομη χτες το απόγευμα.

«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα κριθεί σε καμία αίθουσα δικαστηρίου», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν αμέσως μετά τα ναυτεργατικά σωματεία, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία και στην περιφρούρησή της, με ραντεβού στις 5 π.μ. στους καταπέλτες των πλοίων στον Πειραιά, όπως και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο λιμάνι.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία απαντούν στις νέες εκβιαστικές μεθοδεύσεις, τονίζοντας ότι αυτές «θα κουρελιαστούν στους καταπέλτες των πλοίων, από τη μαζική - μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών και την αλληλεγγύη των εργαζομένων».

Τα σωματεία εύχονται επίσης «καλή επιτυχία στους μαθητές, που γράφουν πανελλαδικές εξετάσεις» και ενημερώνουν ότι «θα υπάρχει μέριμνα για τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών στην πορθμειακή γραμμή Πέραμα - Σαλαμίνα».

Την ώρα που εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα των εφοπλιστών, τα ναυτεργατικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έκαναν διαμαρτυρία στο Πρωτοδικείο Πειραιά, με τη συμμετοχή εργαζομένων και από άλλους κλάδους. «Τους απαντάμε όπως και στις 10 Ιούνη. Θα σπάσουν τα μούτρα τους. Η απεργία θα γίνει και θα υπάρχει καθολική, μαζική, μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών, των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους», είπε στους συγκεντρωμένους ο Θ. Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

Βγάζουν παράνομο ό,τι βρουν μπροστά τους

Χαρακτηριστική είναι τέλος η περίπτωση της επιχείρησης «Goldair Handling» (επίγεια εξυπηρέτηση στο «Ελ. Βενιζέλος»), όπου η εργοδοσία κατέθεσε μήνυση σε βάρος του σωματείου που συμμετέχει στην απεργία, την οποία έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Με διαδικασίες εξπρές, χωρίς καν να προλάβει να παραστεί το επιχειρησιακό σωματείο, η Δικαιοσύνη έβγαλε παράνομη την απεργία. Μάλιστα η εργοδοσία, πριν ακόμα πάει στα δικαστήρια, είχε αναρτήσει σε κάθε μέρος του χώρου δουλειάς ανακοίνωσή της που χαρακτήριζε παράνομη την απεργία. Το δικαστήριο απλώς την επικύρωσε εκ των υστέρων.

Την εργοδοσία της «Goldair» καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Τζάμπα ο κόπος τους! Την απεργία την έχουν προκηρύξει το ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το ΕΚ Αθήνας και το ΕΚ Πειραιά, και όχι μόνο το σωματείο των εργαζομένων της "Goldair" (...) Η προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει έχει πέσει ήδη στο κενό (...) Ολοι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο καλύπτονται από τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων, που είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα».

ΠΑΜΕ: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

Απαντώντας στις δικαστικές αποφάσεις που είχαν ήδη γίνει γνωστές («Goldair» και ναυτεργάτες), το ΠΑΜΕ σημείωσε σε ανακοίνωσή του: «Πρωτοφανές! Τα δικαστήρια όχι μόνο έβγαλαν παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, αλλά και του σωματείου στην "Goldair", το οποίο και συμμετέχει στην απεργία του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου. Δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά έριξαν στο σωματείο και πρόστιμο 1.500 ευρώ. Ολο αυτό δείχνει ποιος είναι ο παραγγελιοδόχος του νομοσχεδίου!

Η προσπάθεια τρομοκράτησης και της ποινικοποίησης των αγώνων θα πέσει στο κενό! Καλούμε τους εργαζόμενους σε μαζικό ξεσηκωμό! Να μην περάσει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία. Ο στόχος τους είναι να κυριαρχήσει η σιωπή, να χτυπήσουν τη συλλογική δράση, τα σωματεία, την απεργία ώστε να περνάνε "αέρας" τα αντεργατικά μέτρα, να δυναμώσει η επίθεση στους χώρους δουλειάς. Ομως δεν τα έχουν λογαριάσει καλά! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ