Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Διεκδικούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100%

Από σήμερα στους δρόμους για την επιβίωσή τους

Eurokinissi

Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία, με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή από τους παγετούς των προηγούμενων μηνών και τις χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών, δίνουν με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν κι άλλο τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε μια σειρά προϊόντα. Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Με δεδομένο επίσης ότι τα έξοδα «τρέχουν» και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, διεκδικούν να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία. Επίσης, να υλοποιηθούν έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα.

Εχθρική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα, αλλά επιδίδεται σε θριαμβολογίες, για να ανακόψει την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από σειρά ετών που ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τόσο σύντομα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις».

Απέναντι σε αυτές τις θριαμβολογίες, η άθλια πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες είναι ότι παραμένουν οι καθυστερήσεις, ενώ και μια σειρά από «κόφτες» στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως τα άρθρα 7 και 9, επιφέρουν μεγάλες μειώσεις στις αποζημιώσεις.

Το θράσος αυτό το αντλεί από την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), που τόσα χρόνια δεν εφάρμοσαν ούτε τα αυτονόητα και δεν έδιναν φράγκο στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στερώντας από τον Οργανισμό πάνω από 340 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, παραμένουν τα τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, ενώ δεν προχωράνε γρήγορα και τα όποια έργα για την προστασία της παραγωγής.

Ταυτόχρονα, στρώνει τον δρόμο για τη «γενικότερη αναμόρφωση του ΕΛΓΑ», με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, με αποτέλεσμα οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, να αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι μοιράζει αποζημιώσεις, από κονδύλια που έχουν διπλοπληρώσει οι αγρότες, μόνο αγανάκτηση προκαλούν.

Οι κινητοποιήσεις

Χτες, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Λαγκαδά πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση - παρέμβαση στην κεντρική πλατεία και στη λαϊκή αγορά. Οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται αυτές τις μέρες είναι οι εξής:

Σήμερα Τετάρτη:

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί σε συγκέντρωση με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στις 7.30 μ.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία στις 12 μ.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Κοζάνης Σερβίων - Βελβεντού καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Κοζάνης.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» οργανώνει διαμαρτυρία στις 11 π.μ. μπροστά από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας.

Αύριο Πέμπτη:

-- Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12 μ.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Φλώρινας.

Την Παρασκευή 18 Ιούνη, ο Αγροτικός Σύλλογος Νότιου Πηλίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλούν σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής.

Στην Κρήτη

Αποζημιώσεις για τη ζημιά στην παραγωγή κατά την καρπόδεση της ελιάς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι ελιές, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά την άνθηση, που έφτασαν τους 35-38 °C, δεν "έδεσαν" σωστά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της σχινοκαρπίας. Σε συνδυασμό με το ότι οι όψιμες βροχές ήταν λιγοστές, τα δέντρα δεν είναι σε ικανοποιητική κατάσταση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι παραγωγοί παρατηρούν υψηλούς πληθυσμούς δάκου στα λιόφυτα, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών για την αναπαραγωγή τους που επικράτησαν τον Μάη, ενώ για άλλη μία χρονιά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της δακοκτονίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ