Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Βιάζεται να το ψηφίσει η κυβέρνηση, τη Δευτέρα μπαίνει στην Ολομέλεια

Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ στην κατ' άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή. «Επιφυλάσσονται» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Eurokinissi

Τη φωνή των εργατών, που με τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις απαίτησαν την απόσυρση του νομοθετικού τερατουργήματος της κυβέρνησης, μετέφεραν εκ νέου την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ με τη φράση «μαζέψτε το και πετάξτε το στα σκουπίδια»!

Ηταν η τελευταία συνεδρίαση στις Επιτροπές, προκειμένου το αντεργατικό νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια, διαδικασία που η κυβέρνηση της ΝΔ επισπεύδει, αφού το εισάγει εσπευσμένα στην Ολομέλεια το πρωί της Δευτέρας, με προγραμματισμό να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 16 Ιούνη, μέρα που συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει νέα απεργιακή κινητοποίηση απαιτώντας την απόσυρσή του.

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης επέλεξε να επιτεθεί στην πανεργατική απεργία της περασμένης Πέμπτης. Και επιβεβαιώνοντας πόσο έτσουξε την κυβέρνηση και την αστική τάξη η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, παρουσίασε «πληροφορίες» και «στοιχεία» επιχειρώντας να απαξιώσει την απεργιακή μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσύρει τον βασικό κορμό του νομοσχεδίου». Και επειδή προφανώς βρίσκει και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, στην ψηφοφορία επί των άρθρων που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής «επιφυλάχθηκε» για την Ολομέλεια. «Επιφύλαξη» δήλωσαν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, η Ελ. Λύση που έχει επιφυλαχθεί και επί της αρχής, ενώ απουσίαζε από την ψηφοφορία το ΜέΡΑ25.

Υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και τα άρθρα του νομοσχεδίου, με τον ειδικό αγορητή του Κόμματος Χρ. Κατσώτη να ξεκαθαρίζει ότι είναι όλο για τα σκουπίδια.

Οπως τόνισε, αυτό το έχουν αντιληφθεί οι εργαζόμενοι και η επιτυχία της απεργίας είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Επισήμανε ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια κυβέρνησης - εφοπλιστών να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των ναυτεργατών, που απάντησαν με τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα τους. Και τόνισε ότι έρχεται και άλλη απεργία στις 16 Ιούνη «και εκεί θα δείτε ακόμα περισσότερες, πιο νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, που θα μπουν στον αγώνα για να μπορέσουν να σταθούν απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο».

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι έχει δίκιο ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, όταν λέει ότι δεν είναι πατέντα της ΕΕ, όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, για να «βγάλει λάδι» το κεφάλαιο. «Είναι πατέντα των επιχειρηματικών ομίλων - τόνισε ο Χρ. Κατσώτης - αυτοί γράφουν αυτές τις αξιώσεις, η ΕΕ τα αποφασίζει» και οι αντιλαϊκές αστικές κυβερνήσεις όπως και αυτή της ΝΔ τα εφαρμόζουν.

Κατήγγειλε τους μηχανισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και διάφορους κονδυλοφόρους, που από το πρωί της μέρας της πανεργατικής απεργίας με λύσσα συκοφαντούσαν και έριχναν λάσπη στους αγώνες του εργατικού κινήματος. Κατήγγειλε τις φωνές που συνδέουν τη βία με την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ενώ μένει στο απυρόβλητο η βία που ασκεί ο εργοδότης στους εργαζόμενους.

Αναφέρθηκε επίσης στο προβοκατόρικο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, το οποίο έκανε λόγο για «ενδεχόμενη συνάθροιση του ΠΑΜΕ έξω από τον "ΣΚΑΪ"», κάτι εντελώς ανυπόστατο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δώσει καμία εξήγηση από πού προέκυψε.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, παρουσίασε και άλλες πλευρές. Ετσι, αναφερόμενος στον όρο «ψυχολογική βία», που περιέχεται στο νομοσχέδιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για ανακοπή της απεργίας και να οδηγηθούν σιδεροδέσμιοι στο δικαστήριο οι συνδικαλιστές της διοίκησης του όποιου σωματείου, έφερε ως παράδειγμα τα τραγικά γεγονότα της «Μαρφίν», όπου έδρασαν παρακρατικοί μηχανισμοί, σημειώνοντας πως «τώρα τέτοιοι μηχανισμοί θα μπορούν να δρουν και να την πληρώνει το κίνημα».

Ειδική αναφορά έκανε στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απολύσεις, σημειώνοντας πως αυτές απελευθερώνονται. Ο εργοδότης μπορεί να προσλαμβάνει ή να απολύει όσους θέλει, όποτε θέλει, όταν μάλιστα δεν είναι υποχρεωμένος για επαναπρόσληψη, δίνοντας «κάτι παραπάνω» στον ανεπιθύμητο εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν ομιλούντα εργαλεία του 1900

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατήγγειλε την ύπουλη προπαγάνδα της κυβέρνησης και των διαφόρων «παπαγάλων» της, που συκοφαντούν τους εργατικούς αγώνες. «Οι νέοι στην απεργία χτες από δεκάδες κλάδους έδωσαν καθαρή απάντηση: Ομιλούντα εργαλεία του προηγούμενου αιώνα δεν πρόκειται να γίνουν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι για την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα και το κεφάλαιο «ανταγωνιστικός εργαζόμενος είναι αυτός που θα δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, που θα απολύεται πιο εύκολα, που η εργοδοσία χωρίς εμπόδιο θα μπορεί να τον κάνει λάστιχο, που δεν θα έχει στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα και θα στέκεται ξεμοναχιασμένος απέναντι στον εργοδότη».

Οσον αφορά το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το χτύπημα στην απεργία που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι «πάτε να ξεμπερδέψετε με ό,τι σας εμποδίζει εδώ και 30 χρόνια, για να κάνετε τους εργαζόμενους σκλάβους. Επειδή δεν μπορούσατε να σφηνώσετε τους εργοδότες και το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας στα σωματεία και τις Γενικές Συνελεύσεις, πάτε να τους μπάσετε ηλεκτρονικά» και πρόσθεσε: «Τρέμετε την απεργία και πολύ καλά κάνετε, γιατί είτε οι επενδύσεις σας είτε οι αυτοματισμοί είτε η 4η βιομηχανική επανάσταση, όλα είναι "νεκρή ύλη" χωρίς την εργασία, το ίδιο και οι ιδιοκτήτες τους, και αυτό δεν θέλετε να γίνει συνείδηση για τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ