Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγαλώνει η απαιτητικότητα στο έδαφος των εξελίξεων

Από τη Συνδιάσκεψη
Από τη Συνδιάσκεψη
Με μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στην πλούσια πείρα της Οργάνωσης, με στόχο να ανταποκριθούν οι κομμουνιστές στα σύνθετα καθήκοντα που βάζουν οι Θέσεις της ΚΕ και σε λίγες μέρες οι Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, με τη Συνδιάσκεψη που υπερψήφισε ομόφωνα τις Θέσεις της ΚΕ.

Τις εργασίες παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Γραμματέας της νέας Επιτροπής Περιοχής επανεξελέγη ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν η κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή, με φόντο τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και των κομμάτων της για την ανάκαμψη, που για τη μεν Κέρκυρα και τη Λευκάδα εστιάζει στον Τουρισμό, στη δε Ηπειρο στον ήδη ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα, σε στενή διασύνδεση με τον κλάδο της μεταποίησης τροφίμων.

Οπως αναφέρθηκε και εισηγητικά, στην περιοχή επιβεβαιώνεται τα τελευταία χρόνια η τάση διαμόρφωσης μεγάλων καθετοποιημένων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στα Τρόφιμα. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρθηκαν η γαλακτοβιομηχανία «Ηπειρος», με τη δημιουργία φάρμας 2.000 αιγοπροβάτων και η συμφωνία CVC - «Δωδώνης». Με τη «βοήθεια» και του Ταμείου Ανάκαμψης, κι άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, με την αξιοποίηση κρίσιμων υποδομών Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας στα Γιάννενα, ενισχύεται η επένδυση κεφαλαίων στον Τουρισμό και στις τεχνολογίες, με προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη «σίλικον βάλεϊ» της Ηπείρου, όπως την παρουσιάζουν η αστική τάξη και τα επιτελεία της στην περιοχή.

Στην εισήγηση καταγράφηκαν ως σημαντικά στοιχεία των εξελίξεων οι ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις, με την ανακήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας και την απονομή μειωμένης επήρειας στα διαπόντια νησιά. Αντίστοιχα, έχει ανακοινωθεί η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αντίστοιχων διευθετήσεων με την Αλβανία.

Σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα, με τα 4 από τα 6 Εργατικά Κέντρα της περιοχής να συσπειρώνονται στον ταξικό πόλο, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την ευθύνη των κομμουνιστών να ξεπεραστούν προβλήματα, αδυναμίες και καθυστερήσεις, να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, στην προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μεταφέρθηκε θετική και αρνητική πείρα από την παρέμβαση του Κόμματος στο κίνημα, αλλά και από την αυτοτελή παρέμβαση στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, σε μεγάλα εργοστάσια, επιχειρήσεις του εμπορίου κ.λπ., όπως στα πτηνοτροφεία της Αρτας, στις γαλακτοβιομηχανίες των Ιωαννίνων και αλλού.

Ιδιαίτερα απασχόλησαν η θετική πείρα και η ανάγκη να γενικευτεί από την παρέμβαση του Κόμματος για τα ζητήματα της πανδημίας, αφού οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων, που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην περιοχή, είναι από τους πλέον ευάλωτους στον ιό. Το προηγούμενο διάστημα η Οργάνωση έδωσε σοβαρές μάχες για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων, κινητοποιώντας δυνάμεις και ανοίγοντας συνολικότερα το θέμα της Υγείας, των ελλείψεων, των υποδομών.

Τέλος, σειρά τοποθετήσεων ανέδειξαν πως τα εκτεταμένα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων στην περιοχή - στην αγροτική παραγωγή, στο Εμπόριο, στον Τουρισμό και σε άλλες υπηρεσίες - αξιοποιούνται από τα αστικά επιτελεία για να επιδράσουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της συνείδησης της εργατικής τάξης, για τη συστράτευση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στους λεγόμενους «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης, ειδικά σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή, όπως είναι η Ηπειρος.

Ως κοινή πεποίθηση καταγράφηκε, τέλος, η ανάγκη της καλής αφομοίωσης των Θέσεων της ΚΕ και των Αποφάσεων του Συνεδρίου, ώστε με νέα εφόδια και προσαρμογές στη διάταξη δυνάμεων η Οργάνωση να δώσει με αποφασιστικότητα τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος στην περιοχή, να δυναμώσει ο πρωτοπόρος ρόλος της στην οργάνωση της πάλης του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ