Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΟΡΥΦΗΣ G7 - ΝΑΤΟ και ΗΠΑ - ΕΕ
Πίσω από κάθε «λέξη» βρίσκεται η αντιπαράθεση με την Κίνα

«Συντονισμό» ΗΠΑ - ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με Πεκίνο και Μόσχα αναζητά στην περιοδεία του στην Ευρώπη ο Μπάιντεν

Τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι λαοί από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις συνάξεις τους (φωτ. από την έναρξη της Συνόδου του G7)

Copyright 2021 The Associated

Τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι λαοί από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις συνάξεις τους (φωτ. από την έναρξη της Συνόδου του G7)
Στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων Συνόδων Κορυφής G7, ΝΑΤΟ και ΕΕ - ΗΠΑ και της πολυήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ευρώπη στο πλαίσιό τους ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκονται οι μεγάλες ανακατατάξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με την Κίνα να απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.

Στόχος μας είναι «η ενίσχυση της συμμαχίας, καθιστώντας σαφές στον Πούτιν και στην Κίνα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι σφιχτά δεμένες», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πτήση του για την Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν να ενισχύσουν παραπέρα τη συμμαχία τους με ΕΕ και Βρετανία - και διαπραγματεύονται συμβιβασμούς για να το πετύχουν - προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα αλλά και με τη Ρωσία.

Από την πλευρά της η ΕΕ - με τις μεγάλες ενδοαστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της - προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της ως παγκόσμιου «παίκτη», σε μια περίοδο ωστόσο που ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας αφήνει όλο και μικρότερα περιθώρια «εξισορρόπησης» με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Οπως το έθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, πριν από λίγες μέρες, «ζούμε σε μια περίοδο ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων - ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας» και η ΕΕ «πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσει την κυριαρχία της, ώστε να μη γίνει παιχνίδι στα χέρια οποιασδήποτε πλευράς».

Αντίστοιχα, στο φόντο και του πρόσφατου «παγώματος» της Επενδυτικής Συμφωνίας ΕΕ - Κίνας από το Ευρωκοινοβούλιο, στην «περίπλοκη σχέση μας με την Κίνα» αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, λέγοντας ότι «η Κίνα είναι εταίρος, ανταγωνιστής και πιθανός συστημικός αντίπαλος. Πρέπει να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία για τα συμφέροντά μας», ενώ σημείωσε ότι «και οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα είναι σημαντικές για την οικονομική ανάκαμψη»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι αναζητούμενοι συμβιβασμοί ΗΠΑ - ΕΕ απέναντι σε άλλα ανταγωνιστικά κέντρα επιτυγχάνονται όλο και πιο δύσκολα, καθώς οι μεταξύ τους αντιθέσεις παραμένουν και οξύνονται.

Την ίδια ώρα, η λεγόμενη «αναθέρμανση της ευρωατλαντικής συμμαχίας», αλλά και τα υπόλοιπα συμμαχικά σχήματα που προωθούν οι ΗΠΑ, με έμφαση στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, συνοδεύονται από την προπαγάνδα περί αντιπαράθεσης «δημοκρατιών και απολυταρχίας», με τον Μπάιντεν να σημειώνει σε άρθρο ότι «το ταξίδι μου στην Ευρώπη έχει να κάνει με τη συσπείρωση όλων των δημοκρατιών του κόσμου γύρω από την Αμερική».

Ακόμα και μια ματιά στην ατζέντα των Συνόδων Κορυφής του G7, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ - ΕΕ φανερώνει τα μέτωπα και τις στοχεύσεις των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, από τους οποίους τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι λαοί.

Υποδομές, «πράσινη» ανάπτυξη και επενδύσεις στην τεχνολογία

Από την «πράσινη» ανάπτυξη, το εμπόριο, τις επενδύσεις στις υποδομές των «αναπτυσσόμενων» χωρών, μέχρι τη «διπλωματία των εμβολίων», όλη η συζήτηση στην τριήμερη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας (11 - 13/6) αφορά ακριβώς την προσπάθεια αντιμετώπισης της ραγδαίας ανόδου και της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Καθόλου τυχαία, εκτός από τα μέλη του G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), στις εργασίες της Συνόδου έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, αντανακλώντας την προσπάθεια για «διεύρυνση» των συμμαχιών απέναντι στο Πεκίνο.

Σε όλα τα παραπάνω μέτωπα, η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για προβάδισμα, όπως με την τεράστια επενδυτική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος» και τα παρακλάδια της, για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας πρακτικά σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτά τα σχέδια προχωρά τις δύο τελευταίες δεκαετίες η διείσδυση κινεζικών μονοπωλίων σε υποδομές, Ενέργεια, μεταλλευτική βιομηχανία κ.α. σε όλο τον πλανήτη.

Σε αυτό το φόντο, τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, όσο και ο Τζο Μπάιντεν προτάσσουν ένα «εναλλακτικό» - προς τον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» - σχέδιο υποδομών, για τις «δημοκρατικές χώρες» και τις χώρες «που χρειάζονται βοήθεια».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι απέναντι στην πολιτική βιομηχανικής ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας της Κίνας («Made in China 2025»), η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την περασμένη Τρίτη με διακομματική στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων το νόμο «Αμερικανικής Καινοτομίας και Ανταγωνισμού», με σκοπό την ενίσχυση της καπιταλιστικής οικονομίας των ΗΠΑ σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, οι μέρες μας ως κυρίαρχης υπερδύναμης ενδέχεται να τελειώνουν. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί στη βάρδιά μας. Δεν θέλουμε να δούμε την Αμερική να γίνει ένα μεσαίο έθνος σε αυτόν τον αιώνα...», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Δημοκρατικών και ένας από τους εισηγητές του νομοσχεδίου, Τσακ Σούμερ.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί εξάλλου η αναζήτηση νέων «πράσινων» και «ψηφιακών» πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια των χωρών του G7, όπως και η προωθούμενη συμφωνία τους για τον περιβόητο «διεθνή ελάχιστο εταιρικό φόρο», η οποία στο βαθμό που κάποια στιγμή εφαρμοστεί στην πράξη (ενώ είναι ατελείωτο το πλήθος των φοροαπαλλαγών και των άλλων αντίστοιχων «εργαλείων» που απολαμβάνουν τα μονοπώλια), θα αποσκοπεί ακριβώς στην εξασφάλιση πόρων για τα νέα τεράστια πακέτα συνολικότερης στήριξης των καπιταλιστικών οικονομιών του ευρωατλαντικού μπλοκ και των συμμάχων του, στο φόντο του εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα.

Εμπορικές διαμάχες και «μεταρρύθμιση» του ΠΟΕ

Επιδιώκοντας να δείξουν «απτά αποτελέσματα» στη λεγόμενη «επανεκκίνηση της διατλαντικής συμμαχίας», στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, την Τρίτη στις Βρυξέλλες, οι συμμετέχοντες ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν για τερματισμό των μεταξύ τους «εμπορικών πολέμων», σύμφωνα τουλάχιστον με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης (το οποίο μπορεί να αλλάξει), που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τερματισμό πριν από τις 11/7 της μακρόχρονης διαμάχης ΕΕ - ΗΠΑ στον ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις των «Airbus» και «Boeing», η οποία συνοδεύεται από εκατέρωθεν δασμούς.

Παράλληλα, οι ηγέτες ΕΕ - ΗΠΑ δεσμεύονται στο προσχέδιο να συνεχίσουν να εργάζονται για την άρση «όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο» πριν από την 1/12/2021.

Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι αμερικανικές χαλυβουργίες πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να διατηρηθούν οι «φόροι εθνικής ασφάλειας» που επέβαλε ο Ντ. Τραμπ στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η παραπάνω διατύπωση μάλιστα ενδέχεται να σημαίνει άρση των εκατέρωθεν δασμών σε άλλα εμπορεύματα (ουίσκι, μοτοσικλέτες κ.ά.) και να μη βρεθεί απαραίτητα συμβιβασμός για τους αμερικανικούς δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο της ΕΕ. Οι εν λόγω δασμοί ισχύουν επίσης για εισαγωγές των ΗΠΑ από Κίνα, Ινδία, Νορβηγία, Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάη ΕΕ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημες συνομιλίες για να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η δε ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Μπάιντεν, εκφράζει έντονα το αίτημα για τερματισμό των εμπορικών διαφορών και άρση των αμερικανικών δασμών, «ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι η «διατλαντική συμμαχία» θα πρέπει να επικεντρωθεί στην «αντιμετώπιση των παγκόσμιων εμπορικών προκλήσεων». ΕΕ και ΗΠΑ επιδιώκουν μια συμμαχία για τη «μεταρρύθμιση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προς όφελός τους και απέναντι σε δυνάμεις που «στρεβλώνουν το εμπόριο» και «αντιτίθενται στην αγορά», δηλαδή στην Κίνα.

Επίσης, οι Βρυξέλλες «προσδοκούν» η Ουάσιγκτον να προσχωρήσει στο Διατλαντικό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας, που έχει προτείνει η ΕΕ, με σκοπό τον καθορισμό συμβατών προτύπων και τη διευκόλυνση του εμπορίου σε τομείς όπως τεχνητή νοημοσύνη και ροές δεδομένων.

Ανταγωνισμός και αντιθέσεις και για πανδημία - εμβόλια

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός με την Κίνα αλλά και οι αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα αποτυπώνονται και στο μέτωπο της πανδημίας.

Λίγες μέρες αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος έθεσε ξανά στο προσκήνιο θέμα για την προέλευση του κορονοϊού και για το ενδεχόμενο διαρροής του από κινεζικό εργαστήριο, δηλώνοντας δημόσια ότι έδωσε εντολή στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να ετοιμάσουν σχετική έκθεση, στο προσχέδιο της Συνόδου ΗΠΑ - ΕΕ αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές θα ζητήσουν «πρόοδο σε μια διαφανή, βασιζόμενη σε αποδείξεις (...) έρευνα για την προέλευση της COVID-19, που να είναι ελεύθερη από παρεμβάσεις».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν την Πέμπτη οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι η ΕΕ «δεν πρόκειται να ξεκινήσει τη δική της έρευνα», προσθέτοντας πως «δεν είμαστε αντι-Κίνα».

Παράλληλα, αποτυπώνοντας τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς γύρω από τα εμβόλια, το προσχέδιο αναφέρει την «υπόσχεση» ΕΕ και ΗΠΑ «να μειωθούν οι περιορισμοί» στις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19, με φόντο τη «δυσαρέσκεια» της ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ και Βρετανία που έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή εμβολίων και άλλων απαραίτητων συστατικών.

Το ίδιο προσχέδιο δεν κάνει καμία αναφορά σε προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια, την οποία υποτίθεται ότι θα στήριζε η κυβέρνηση Μπάιντεν, αντίθετα υποστηρίζεται ότι ο «εθελοντικός διαμοιρασμός τεχνολογίας και τεχνογνωσίας», στη βάση επιχειρηματικών συμφωνιών, είναι το «κλειδί» για την αύξηση της παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό για τα εμπόδια που θέτουν στον έγκαιρο εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και η παραγωγή των εμβολίων με σκοπό το κέρδος, είναι το γεγονός ότι ΕΕ και ΗΠΑ φιλοδοξούν «να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έως ...τα τέλη του 2022»!

Καθώς βέβαια και στη «διπλωματία των εμβολίων» διαπιστώνεται καθυστέρηση στον ανταγωνισμό με την Κίνα - η οποία έχει ήδη κλείσει συμφωνίες παράδοσης ή έχει παραδώσει 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων της σε περισσότερες από 75 χώρες - την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 500 εκατ. δόσεις εμβολίων της «Pfizer» για να δοθούν σε περίπου 100 χώρες «χαμηλού εισοδήματος» (200 εκατ. δόσεις φέτος και 300 εκατ. το 2022). Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η δωρεά αυτή - όπως και τα αμερικανικά αποθέματα των 80 εκατ. δόσεων που είχαν ανακοινωθεί πιο πριν - θα δοθεί «χωρίς ανταλλάγματα» και «προϋποθέσεις», την ώρα που με ολοφάνερα γεωπολιτικά κριτήρια οι πρώτες χώρες που έχουν μπει στη σχετική λίστα είναι η Ουκρανία και η Ταϊβάν... Στο ίδιο μήκος κύματος, αργότερα έγινε γνωστό ότι συνολικά οι χώρες του G7 προσανατολίζονται σε «δωρεές» 1 δισ. δόσεων.


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύσεις και «ανακωχές» μπροστά στον μεγάλο ενδοϊμπεριαλιστικό «πόλεμο»(19/6/2021)
Ξεκινούν αλλεπάλληλα διαβούλια με το βλέμμα στην κόντρα με Κίνα - Ρωσία(10/6/2021)
Οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών(10/6/2021)
Η αντιπαράθεση με Κίνα - Ρωσία «πρώτο θέμα» στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής(9/6/2021)
Οι ΗΠΑ εντείνουν τη «διπλωματία των εμβολίων» με βλέμμα σε Κίνα - Ρωσία(19/5/2021)
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση και τα παζάρια με αφορμή τους δασμούς(8/6/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org