Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Καλεί στη σημερινή απεργία και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 16 Ιούνη

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, καθώς και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνουν την Τετάρτη 16 Ιούνη επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών.

Σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πωλητές, επισημαίνοντας πως «τα "άνοιξε - κλείσε", η λειτουργία των λαϊκών αγορών 50-50, έχουν συσσωρεύσει για εμάς χρέη που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε. Οι 120 και 240 δόσεις που φέρνει για τη ρύθμιση των χρεών μας όχι μόνο δεν θα μας ελαφρύνουν, αλλά θα σφίξουν ακόμα πιο πολύ τη θηλιά των χρεών γύρω από τον λαιμό μας. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει πλήρη καταγραφή των περιουσιακών μας στοιχείων, ώστε να ρευστοποιηθούν ανά πάσα στιγμή με το πρώτο "στραβοπάτημά" μας. Με την αδυναμία δηλαδή πληρωμής κάποιων δόσεων της ρύθμισης. Μέχρι τότε θα κρατάνε ενέχυρο την κατοικία μας και κάθε περιουσιακό στοιχείο, ενώ θα δεσμεύουν σημαντικό τμήμα του οικογενειακού εισοδήματός μας για δεκαετίες».

Τονίζει επίσης πως «στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές προβλέπεται ότι όποιος δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δεν θα μπορεί να έχει πάγκο στη λαϊκή. Και την ίδια στιγμή μέσω του πτωχευτικού κώδικα θα "ρευστοποιείται" κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στα χέρια μας (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), για να εξοφληθούν τα χρέη μας στην εφορία και στις τράπεζες».

Για το αντεργατικό έκτρωμα επισημαίνει πως «η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Αφορά εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας,το παιδί μας, τη γυναίκα μας, που μπορεί να εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Με τον νόμο αυτό θα ξεχαρβαλωθεί ακόμα περισσότερο η ζωή μας, το δικαίωμα της οικογένειας να βρίσκεται μαζί. Είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης η διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου για να αυξηθεί η "'ανταγωνιστικότητα" της οικονομίας τους. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές υπάρχουν τέτοιες κατευθύνσεις. Π.χ. θεσμοθετείται η 6ήμερη λειτουργία των λαϊκών αγορών, χωρίς να αποκλείεται η Κυριακή, ή δίνεται το δικαίωμα στους φορείς διαχείρισης (σε Περιφέρειες και δήμους) να τροποποιούν το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Ηδη και σήμερα τα ωράρια που δουλεύουμε είναι εξαντλητικά για να μπορέσουμε να ξεστήσουμε τον πάγκο μας από τη μία λαϊκή και να προλάβουμε να ξεφορτώσουμε και να φορτώσουμε τα πράγματά μας για την επόμενη, που θα είναι το επόμενο πρωί».

Η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών διεκδικεί:

-- Να διαγραφούν εδώ και τώρα τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και όλα τα χρέη από τα μνημόνια και τη φοροληστεία των προηγούμενων χρόνων.

-- Να παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

-- Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τις λαϊκές αγορές και θα πετάξει έξω από αυτές χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τα Εργασιακά.

-- Να λειτουργήσουν κανονικά και στο σύνολό τους οι λαϊκές αγορές, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.

-- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.

-- Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ειδικά για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, όπως:

-- Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, του συνόλου των τόκων και των προστίμων, του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

-- Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης και των χρεών που αφορούν την εισφορά Υγείας.

-- Ρύθμιση χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους, με δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φτηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Τέλος, διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής:

-- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-- Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Αποζημίωση στο 100% για τις ζημιές από τις διάφορες καταστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ