Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με πολύμορφη δράση απαντούν στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας

«Στο πόδι» για να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Στο υπουργείο Εργασίας οι διανομείς με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού
Στο υπουργείο Εργασίας οι διανομείς με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού
Με τοπικές κινητοποιήσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις και πολλές ακόμα δραστηριότητες, συνδικάτα και εργαζόμενοι απλώνουν τη δράση τους κόντρα στο ξεσάλωμα κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενώ ήδη προετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Μαζική «κάθοδος» στο υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας

Εξω από το υπουργείο Εργασίας έχουν συγκεντρωθεί από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στις μαζικές απολύσεις και την αντικατάσταση του προσωπικού από εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα που προωθεί η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι έστησαν αντίσκηνα έξω από το υπουργείο, διαμηνύοντας πως δεν θα αποχωρήσουν αν δεν συναντηθούν με την πολιτική του ηγεσία.

Πάνω από 133 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, καθώς η εργοδοσία δεν τους δίνει αντικείμενο εργασίας, τους κρατά εκτός παραγωγής και την ίδια στιγμή προσλαμβάνει στη θέση τους προσωπικό μέσω εργολάβων. Το τελευταίο διάστημα έχει βάλει μπροστά τα σχέδιά της να τους στείλει στην ανεργία, μέσα από τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και με τον τρόπο αυτό να «ξεφορτωθεί» το σύνολο των εργαζομένων που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ κατασκηνώνουν στο υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ κατασκηνώνουν στο υπουργείο Εργασίας
Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Την αλληλεγγύη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων στους εργαζόμενους των Λιπασμάτων μετέφερε ο πρόεδρός του, Γιώργος Στεφανάκης.

Χαιρετισμό στον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι απηύθυνε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε εργοδοσία, κυβέρνηση και όλους όσοι τους στερούν το δικαίωμα στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι και όσοι βρέθηκαν στο πλευρό τους κατήγγειλαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και απαίτησαν να απομάκρυνσή τους από το σημείο της κινητοποίησης. Να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις απαίτησε με παρέμβασή του στο αρμόδιο υπουργείο ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Κάτω από την κατακραυγή οι δυνάμεις της αστυνομίας αποσύρθηκαν.

Κινητοποίηση στο αεροδρόμιο και παρεμβάσεις στην εργοδοσία

Κινητοποίηση στον χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών πραγματοποίησε χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής (ΕΚΛΑΑ), με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας των ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ», στο πλαίσιο προετοιμασίας της σημερινής πανεργατικής απεργίας. Παράλληλα, αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι ελλείψεις στον χώρο, κυρίως γύρω από τα ζητήματα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Μαζική η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
Μαζική η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
Οπως αναφέρει το ΕΚΛΑΑ σε ανακοίνωσή του, το αεροδρόμιο της Αθήνας «αποτελεί "λαγό" σε αυτά που έρχονται να θεσμοθετηθούν με το νομοσχέδιο του "Χατζηθάφτη": Ηδη το 8ωρο έχει καταργηθεί, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται και αναπληρώνονται με ρεπό, η "ευελιξία" έχει απογειωθεί ως προς τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, με πρόσχημα το πρόγραμμα "Συν-Εργασία"».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με την εργοδοσία της «Goldair Handling», η οποία «ήδη προκλητικά έχει ζητήσει μέσα από τη δημόσια διαβούλευση επιπλέον μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων». Για παράδειγμα, ήδη το νομοσχέδιο προβλέπει ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους με μερική απασχόληση να μπορεί να τους ζητήσει να δουλέψουν επιπλέον και το ωράριο να είναι σπαστό και όχι συνεχές. Γι' αυτό το ζήτημα η «Goldair Handling» ζητά, επιπροσθέτως, «να μένουν στον χώρο σε μορφή "stand by"»! Ζητά επίσης να μπορεί ο εργοδότης να εφαρμόζει με απόφασή του (διευθυντικό δικαίωμα) τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Στη συνάντηση η εργοδοσία «υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο - τερατούργημα, αναφέροντας ότι στο πλαίσιο διαμόρφωσης της αγοράς εργασίας και του ανταγωνισμού των εταιρειών, η βιωσιμότητα της επιχείρησης απαιτεί να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα που τσακίζουν τις ζωές μας».

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την εργοδοσία της «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ», με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους.

Διαμαρτυρία για τα εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν στους διανομείς

«Βάφετε τα χέρια σας με αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»: Την υπογραφή τους αυτή άφησαν στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και διανομείς, κατά την κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες το μεσημέρι, με αφορμή τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» διανομέων, που έχουν κοστίσει σε πολλές περιπτώσεις τη ζωή εργαζομένων ή έχουν προκαλέσει τον σοβαρό τραυματισμό τους. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κατέθεσε για άλλη μια φορά υπόμνημα, διεκδικώντας αιτήματα για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, την ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά, την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

«Βασική αιτία των συνεχόμενων εργατικών ατυχημάτων είναι το πλαίσιο και οι όροι εργασίας», σημειώνει το Συνδικάτο και υπενθυμίζει την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, τα άθλια επίπεδα των μισθών, τα μεροκάματα των τριών και τεσσάρων ευρώ την ώρα, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η εντατικοποίηση, εξηγεί το Συνδικάτο, αυξάνεται και από τη χρονομέτρηση, τη διαρκή παρακολούθηση της δουλειάς, την «αξιολόγηση» με βάση τον αριθμό των παραγγελιών και τους χρόνους παράδοσης που επιβάλλουν μεγάλες αλυσίδες. Την πραγματικότητα αυτή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το νομοσχέδιο, τόσο με τις διατάξεις που τσακίζουν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο όσο και με τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος του «συνεργάτη» για τους διανομείς που δουλεύουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ο διευθυντής του υπουργείου, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία, με θράσος ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος να ενταχθεί η ειδικότητα του διανομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα! «Διαμηνύουμε λοιπόν στο υπουργείο, στην κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες ότι το Συνδικάτο, οι διανομείς θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας με τον μοναδικό τρόπο που έχουμε. Με την οργάνωση και την πάλη μας, καθημερινά, μέχρι να δικαιωθούμε», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί στη σημερινή απεργία.

Μαζική Γενική Συνέλευση από τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής

Τη θέλησή τους να ενώσουν τις φωνές τους με τους άλλους εργαζόμενους στη σημερινή πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια διατράνωσαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι μέσα από μια μαζική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την απαίτησή τους να αποσύρει η Περιφέρεια Αττικής την απόφαση για διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η Γενική Συνέλευση έγινε με υποδειγματικό τρόπο, τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, και ακυρώνοντας στην πράξη τις βλέψεις του περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, που προσπάθησε να την εμποδίσει, μη δίνοντας τον χώρο στον Πεδίον του Αρεως και λέγοντας ότι απαγορεύεται η συγκέντρωση άνω των 150 ατόμων!

Στην απόφασή της η Γενική Συνέλευση καταγγέλλει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που επιχειρεί να επιβάλει ο περιφερειάρχης σημειώνει: «Δεν δεχόμαστε να συμβάλουμε με τη στάση μας στην υλοποίηση της σχεδιασμένης προσπάθειας κυβέρνησης και εργοδοτών να χτυπηθούν οι συλλογικές διαδικασίες, η ζωντανή επαφή και ο διάλογος, να επιβληθούν αντεργατικές σκοπιμότητες, διαβλητές διαδικασίες, αντιδημοκρατικές πρακτικές, δεν δεχόμαστε να γίνεται η εκλογική διαδικασία πεδίο άσκησης εκβιασμών και πιέσεων».

Και καλεί «όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν μέχρι στιγμής αποσύρει τις υποψηφιότητές τους να το κάνουν, αναλογιζόμενοι ότι έχει ήδη παραιτηθεί το 71% των υποψηφίων. Καλούμε και τους συναδέλφους των εφορευτικών επιτροπών να πράξουν ανάλογα και να παραιτηθούν, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην απαίτησή μας για ανάκληση της απόφασης του περιφερειάρχη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους(17/2/2021)
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ»(31/1/2019)
Κατέθεσε υπόμνημα με αιτήματα για την προστασία των διανομέων(15/1/2019)
Πρωτοβουλίες με αιχμή την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία(28/12/2018)
Αποφεύγουν τις Ερωτήσεις του ΚΚΕ(1/12/2012)
ΑΤΙΤΛΟ(8/5/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org