Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στους δρόμους για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων

Συλλαλητήριο με τρακτέρ και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Λάρισας, την Τετάρτη 16 Ιούνη, στις 8 μ.μ.

Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας, διοργανώνοντας συλλαλητήριο με τρακτέρ και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Τετάρτη 16 Ιούνη στις 8 μ.μ. Παρόμοια κινητοποίηση οργανώνει την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «πέρασαν σχεδόν πάνω από δύο μήνες από τη στιγμή που ο παγετός κατέστρεψε όλες τις αγροτικές παραγωγές μας. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΛΓΑ έμειναν μόνο στα λόγια και σε φιέστες συμπόνιας. Ούτε οικονομική ενίσχυση δόθηκε στον Οργανισμό αφού τα ταμειακά του διαθέσιμα μένουν μέχρι και σήμερα ίδια, ούτε ουσιαστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να μας κοροϊδεύουν. Την Τετάρτη 16 Ιούνη προσυγκεντρωνόμαστε με τα τρακτέρ μας στις 7 μ.μ. στην Τούμπα Τυρνάβου ώστε να δώσουμε δυναμικό "παρών" στο συλλαλητήριο που διοργανώνουμε οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η ΕΟΑΝΣΛ. Η συμμετοχή όλων μας είναι αναγκαία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν βροντερό "παρών" διότι ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι διεκδικούν:

  • Την άμεση καταβολή προκαταβολής για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
  • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
  • Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ.
  • ΕΛΓΑ - δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.
  • Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ.
Βελβεντός: Το χαλάζι αποτελείωσε τις δεντροκαλλιέργειες

Είκοσι λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά για να σημειωθεί ολική καταστροφή στις καλλιέργειες των παραγωγών του Βελβεντού Κοζάνης. Το χαλάζι, που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 10.000 στρέμματα ροδάκινα και νεκταρίνια, ήρθε να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει από τις παγωνιές του περασμένου Απρίλη.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που φέτος δεν θα καταφέρουν να μαζέψουν από τα δέντρα τους ούτε έναν καρπό, ενώ ακόμα αναμένουν τις αποζημιώσεις από τον περασμένο παγετό.

Το χαλάζι της Δευτέρας φαίνεται να έχει προκαλέσει ζημιές και σε καλλιέργειες σιτηρών της περιοχής, οι οποίες όμως θα γίνουν εμφανείς τις επόμενες μέρες, λόγω των καιρικών συνθηκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους συναντήθηκαν οι εργαζόμενοι(17/6/2021)
Εβγαλαν τρακτέρ στους δρόμους για άμεσες αποζημιώσεις στο 100%(21/4/2021)
Κινητοποίηση από τους παγετόπληκτους αγρότες(13/5/2017)
«Πάγωσε» το αγροτικό εισόδημα από τον παγετό(18/6/2015)
Σε απόγνωση οι φτωχοί αγρότες Μακεδονίας και Λάρισας(12/6/2013)
Εκεί που τους χρωστούσαν...(15/1/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org