Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πλημμυρίζουμε τους δρόμους! Κανένας για δουλειά σήμερα!

Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Μαζική εξόρμηση στη «Βιοχάλκο»
Μαζική εξόρμηση στη «Βιοχάλκο»
Με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα απαιτούν σήμερα την απόσυρση του αντεργατικού εκτρωματικού νομοσχεδίου με τις «ανατροπές του αιώνα».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια!», διαδηλώνουν σήμερα στις συγκεντρώσεις, που οργανώνονται από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, χιλιάδες απεργοί από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. «Κανείς στη δουλειά! Ολοι στην απεργία», δυναμώνουν το κάλεσμα Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων όλες τις προηγούμενες μέρες, με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, δίνουν σήμερα τη σκυτάλη στις απεργιακές φρουρές και στις δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Κανείς στη δουλειά σήμερα! Ολοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της «διευθέτησης», της «ευελιξίας», του χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων, οι νόμοι που μετατρέπουν την Ασφάλιση σε τζόγο, οι απεργοκτόνες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι διατάξεις χτυπήματος των διαδηλώσεων της σημερινής κυβέρνησης, τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.

Γιγαντοπανό στα Χανιά
Γιγαντοπανό στα Χανιά
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Εχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

«Χειρόφρενο» σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ετσι, σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ. Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει πάρει επίσης η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν επίσης οι σιδηροδρομικοί.

«Παρών» από ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ

Τις αντεργατικές ανατροπές που στοχεύουν με μεγαλύτερη ένταση τη νέα γενιά των εργαζομένων καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΤΕΑΠΗ, Δασκάλων, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, ΝΦΕΕΜΠ, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ του ΠΑΔΑ.

Μήνυμα αγώνα και από τους φοιτητικούς συλλόγους
Μήνυμα αγώνα και από τους φοιτητικούς συλλόγους
Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν αποφασίσει και Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε μια σειρά από περιοχές. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες της βιοπάλης. Σε μαζική συμμετοχή καλεί και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με το απεργιακό κάλεσμα σε δεκάδες χώρους δουλειάς

Μαζική εξόρμηση στις πύλες των εγκαταστάσεων του ομίλου «Βιοχάλκο» στα Οινόφυτα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία συνδικάτων από τη Βοιωτία και την Εύβοια, χτες, μεταφέροντας στους εργαζόμενους το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους εργασιακούς χώρους στον κλάδο του Μετάλλου στη χώρα μας, όπου η εργοδοσία με πρόσχημα την πανδημία εφαρμόζει ήδη τη 12ωρη εργασία, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας, που μοιράστηκε στους εργαζόμενους, γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στις εργασιακές συνθήκες που εφαρμόζει η εργοδοσία της «Βιοχάλκο» με πέντε μέρες 12ωρη εργασία και 5 μέρες ρεπό. «Το "5-5" που εφάρμοσε ο όμιλος της "Βιοχάλκο" σε μια σειρά από εργοστάσια και τμήματα είναι παγίδα, δεν πρέπει κανείς να θεωρεί πως με πέντε ρεπό αναπληρώνει τη δύναμη που ξόδεψε σε πέντε μέρες 12ωρο, αφού η αναπλήρωση πρέπει να γίνεται μέσα στη μέρα, δεν μπορεί να "μετατίθεται" για μετά. Προοπτικά θα υπάρξουν σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία μας, επιβάρυνση των οργανισμών μας και επαγγελματικές ασθένειες, αφού δεν θα προλαβαίνουμε να ξεκουραζόμαστε επαρκώς», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο της «Atlas Tapes» στην Αταλάντη Λοκρίδας, όπου τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας σημειώθηκε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, με έναν 48χρονο εργαζόμενο να χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τον εργασιακό μεσαίωνα που διαμορφώνει το νέο νομοσχέδιο, αλλά και να αντισταθούν απέναντι στις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στον εργασιακό τους χώρο.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή προετοιμάζεται η απεργία στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τους εργαζόμενους παίρνουν τη θέση τους αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων. «Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι γνωρίζουνε καλά τι σημαίνει για τη ζωή και την ψυχική και σωματική υγεία η δουλειά χωρίς ωράριο, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση. Απαιτείται εδώ και τώρα κατοχύρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων! (...) Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας που μας θέλουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει.

Το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού ταξιδεύει από χώρο σε χώρο και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Στην Καβάλα, το Σωματείο Οικοδόμων «όργωσε» όλες αυτές τις μέρες με εξορμήσεις όλα τα γιαπιά της περιοχής. Στη Δράμα, μαζική σύσκεψη πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου με τους διοικητικούς υπαλλήλους, μπροστά στην απεργία. Νέες δυνάμεις πήραν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στην Κομοτηνή, όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ νομού Ροδόπης.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι παρεμβάσεις των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Χτες, κλιμάκια συνδικαλιστών επισκέφτηκαν το εργοστάσιο εμφιάλωσης της εταιρείας «Ζαγόρι» στην Κρανούλα, όπου η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας είναι καθεστώς εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Κλιμάκια του Συνδικάτου Οικοδόμων «όργωσαν» τα γιαπιά της περιοχής, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από μια σειρά βιομηχανιών, όπως στη μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» και στα «Πλαστικά Θράκης», που κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Αντίστοιχα στην Αρτα εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου επισκέφτηκαν το συσκευαστήριο ελιάς «Intecom» και αλυσίδες σούπερ μάρκετ της πόλης στηρίζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή το απεργιακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, με τους εργάτες του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας να κλείνουν το εργοστάσιο μετά από Γενική Συνέλευση του σωματείου τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org