Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ατομική ευθύνη η μετακίνηση και διαμονή των εργατών γης

Την αγωνία των αγροτών του νομού Λάρισας, όπως και άλλων περιοχών της χώρας, που αφενός δεν έχουν αποζημιωθεί από την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν από τον παγετό και τις πλημμύρες (π.χ. «Ιανός») και αφετέρου υπάρχει κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστη η παραγωγή που τους απέμεινε, αφού η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για την ασφαλή συμμετοχή και εργασία των αλλοδαπών εργατών γης, ανέδειξε με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει τα σύνορα για τη διέλευση των τουριστών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων κ.ά.), όμως για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή, η μετακίνηση γίνονται με το σταγονόμετρο, τα δε μέτρα προστασίας και ασφαλούς - αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των εργατών αυτών αποτελούν ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη, όταν θα έπρεπε να είναι κρατική μέριμνα.

Αυτό - επεσήμανε - ισοδυναμεί με απόγνωση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με δεδομένο και το χαράτσι των 100 ευρώ για κάθε εργάτη γης που καλούνται να πληρώσουν, όταν ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.

Εφερε ως παράδειγμα τον νομό Λάρισας, όπου κατανεμήθηκαν 150 θέσεις εποχικών μετακλητών εργατών γης, όταν μόνο στην περιοχή της Αγιάς απαιτούνται τουλάχιστον 500.

Στη δε περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, στα περισσότερα χωριά, που έχουν και τη μεγαλύτερη παραγωγική βάση της γης, τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί εργάτες που πάνε εκεί για να εργαστούν να μη βρίσκουν καταλύματα και να φεύγουν.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα τώρα για τη διευκόλυνση εργατών γης να δουλέψουν στη χώρα μας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη αλλά ειδικά σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να οργανωθεί από το κράτος με τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. τεστ COVID, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψης εφόσον χρειαστεί). Ενώ υπενθύμισε πως το ΚΚΕ από τον Μάρτη, κατά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας για τους εργάτες γης, είχε επισημάνει ότι το πλαίσιο είναι ανεπαρκές και ότι απαιτούνταν μέτρα.

Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπυρίδων - Παναγιώτης Λιβανός ανέφερε ότι για το νομό Λάρισας θα αυξηθούν οι θέσεις των εποχικών μετακλητών εργατών, οι οποίες - κατά τον ίδιο - καθορίζονται από εργοδότες, Περιφέρειες, ΟΑΕΔ κ.λπ., ωστόσο επέμεινε ότι τα πάντα είναι ατομική ευθύνη των αγροτών, ενώ απέρριψε την κατάργηση του παραβόλου. Προκαλώντας μάλιστα τους αγρότες, που ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους, πρόσθεσε πως «το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έχουν αποδείξει στις δύσκολες στιγμές και πέρυσι και φέτος ότι ανταποκρίθηκαν σε απόλυτο βαθμό, πολύ πιο γρήγορα, με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ