Σάββατο 21 Φλεβάρη 2015 - Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΣΕΒΕ
Στο φόντο της φορολεηλασίας οι 100 δόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που κινείται στην ίδια εισπρακτική κατεύθυνση με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στοχεύουν στην είσπραξη των φόρων και χαρατσιών που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους, λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Παράλληλα, προκλητικά "κουρεύουν" έως και 50% τα χρέη των μεγαλοοφειλετών γιατί είναι γνωστό ότι 6.500 περίπου μεγαλοοφειλέτες χρωστάνε το 90% των χρεών στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 10% των χρεών το χρωστάνε οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι. Για τους πρώτους, δηλαδή, τα μεγάλα ψάρια, έγινε η μείωση και αντικειμενικά θα επωφεληθεί και η μαρίδα».

Οπως εξηγεί, οι 100 δόσεις δε λύνουν το πρόβλημα για τους αυτοαπασχολούμενους: «Οι τεράστιοι φόροι, τα πρόστιμα, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι προσαυξήσεις που φορτώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, παρά τις ρυθμίσεις για μειώσεις προστίμων και προσαυξήσεων, είναι αδύνατον να πληρωθούν, όσο συνεχίζονται η οικονομική κρίση, η αναδουλειά, η πτώση του τζίρου και η μονοπώληση της αγοράς.

Πώς θα πληρώσουμε τα προηγούμενα χρέη, όταν συνεχίζονται για το 2015 η φορολόγηση με 26% και το τέλος επιτηδεύματος;

Πώς θα ζήσουμε όταν πρέπει να δίνουμε για τα χρέη το 30% του ήδη μειωμένου εισοδήματός μας;

Οι 100 δόσεις για την πληρωμή των χρεών στον ΟΑΕΕ θα μείνουν μακρινό όνειρο για χιλιάδες συναδέλφους που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ούτε στα τρέχοντα υψηλά ασφάλιστρα. Οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρουσιάζονται ως καλύτερες από τις ανάλογες της προηγούμενης συγκυβέρνησης, κινούνται στην ίδια εισπρακτική κατεύθυνση. Δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χιλιάδων καταχρεωμένων συναδέλφων».

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης:

  • Κατάργηση του νόμου 4110/2013 (κατάργηση αφορολόγητου, 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ). Αναδρομική διαγραφή των φόρων που επιβλήθηκαν με το νόμο αυτό.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στον ΟΑΕΕ.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
  • Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
  • Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ