Σάββατο 21 Φλεβάρη 2015 - Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπερασπιστής των κυρώσεων της ΕΕ

Σε διαχωρισμό «καλών» και «κακών» κυρώσεων που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί προβαίνει, με αφορμή το Ουκρανικό, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς (προφανώς κατά το διαχωρισμό «70% καλό μνημόνιο - 30% τοξικό μνημόνιο» που υιοθετεί η συγκυβέρνηση), σπεύδοντας μάλιστα να πει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία. «Στις κυρώσεις έχει κανείς δύο κατευθύνσεις» ισχυρίστηκε την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του στην Ουκρανία με τον υπουργό Εξωτερικών της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου: «Μία να τσακίσει αυτόν στον οποίο επιβάλλει τις κυρώσεις. Η δεύτερη είναι να τον υποχρεώσεις να έρθει με πραγματική θέληση στο τραπέζι της ειρήνης. Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας προωθούμε -ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ- εκείνες τις κυρώσεις που φέρνουν την άλλη μεριά στο τραπέζι της ειρηνικής διαπραγμάτευσης»! Ως παράδειγμα «κυρώσεων που δεν είχαν τύχη», μάλιστα, ανέφερε τις κυρώσεις κατά της Κούβας και του Ιράν. (Αλήθεια, τέτοιος καημός από την «αριστερή κυβέρνηση» για την... «αναποτελεσματικότητα» των απάνθρωπων κυρώσεων ενάντια στο λαό της Κούβας;)

Με δυο λόγια, οι λεονταρισμοί των πρώτων ημερών της νέας συγκυβέρνησης περί «σημαντικής διπλωματικής επιτυχίας», που «ανέτρεψε το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία», μετατράπηκαν ταχύτατα σε φαρδιά - πλατιά υπογραφή των ίδιων ευρωενωσιακών κυρώσεων που υπέγραφε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση και της παραπέρα επέκτασής τους και τώρα σε κήρυγμα υπέρ του... «φιλειρηνικού» χαρακτήρα των κυρώσεων που επιβάλλονται «με τη σύμφωνη γνώμη όλων» τους! Ετσι είναι... Αυτή είναι η έμπρακτη προσαρμογή στις απαιτήσεις της αστικής διακυβέρνησης, αυτά είναι τα όρια της «πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» που ευαγγελίζεται ότι ασκεί η κυβέρνηση εντός των λυκοσυμμαχιών ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Παίζουν με τον πόνο...

Τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον πρωθυπουργό, ισχυρίζονται ότι όπου να 'ναι θέτουν σε ισχύ μέτρα που θα ενισχύσουν τους πιο αδύναμους οικονομικά και θα αντιμετωπίζουν την «ανθρωπιστική κρίση». Ομως, τα έργα τους άλλα λένε. Προχτές, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δημοσίευσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόδοση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους για το 2015. Εκεί έγινε φανερό ότι ούτε ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε, ούτε υπήρξε κάποια βελτίωση στο ύψος των ενισχύσεων. Απλά η κυβέρνηση αντέγραψε τις ίδιες προϋποθέσεις για το ΕΚΑΣ από την προηγούμενη «μνημονιακή» κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο κάνει η κυβέρνηση και για τους ανασφάλιστους ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν μόλις 50 ένσημα ή μέρες ασφάλισης αντί για 100 που απαιτούνται και ως εκ τούτου δεν έχουν βιβλιάρια Υγείας σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που θα προωθηθεί είναι απλώς παράταση για έναν ακόμη χρόνο της ίδιας διάταξης που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό μέχρι το Φλεβάρη του 2016. Ετσι, το τραγικό πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων και των οικογενειών τους αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συνταγή, όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Προσωρινά μπαλώματα, αντί για ουσιαστική και ριζική λύση, που σημαίνει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση παριστάνει το λιοντάρι και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα της μνημονιακής πολιτικής!

Ομπάμα style ...

Διαβάζουμε: «Ομπάμα style ο Τσίπρας: Τουιτάρει φωτογραφία από τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους» (ο τίτλος στο site «the Huffington Post»). Γιατί επιλέγει ένα τέτοιο στιλ ο Ελληνας πρωθυπουργός; Μας το εξηγεί σε άλλη στήλη κάποιος Φιλ Αγγελίδης, που, σύμφωνα με το βιογραφικό του, «είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της πολιτείας της Καλιφόρνια από το 1999 έως το 2007 και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Οικονομικής Κρίσης». Το σχετικό κείμενο είναι μετάφραση από το «Averting a European Tragedy: Why President Obama Has Gotten It Right», στη «Huffington Post US».

Το άρθρο μιλά για «συνεχόμενη καθοδήγηση από τον Πρόεδρο Ομπάμα και την αμερικανική κυβέρνηση». Γιατί; Απαντά ο αρθρογράφος: «Πρώτα από όλα, η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα έθετε σε ρίσκο τη δική μας οικονομική ανάκαμψη».

... και ιεροί δεσμοί

Και, επίσης, γιατί «η Ελλάδα ήταν και παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και ζωτικής σημασίας συνεργάτης στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Καθώς βρίσκεται στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και στην πρώτη γραμμή δίπλα στη Μέση Ανατολή, είναι μια κρίσιμη βάση για την προστασία των δυτικών δημοκρατικών συμφερόντων εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης μεταβλητότητας, ένοπλης σύγκρουσης και τρομοκρατίας στην περιοχή».

Το καλύτερο το κρατά για το τέλος: «Το 1947, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κάλεσε το Κογκρέσο να υιοθετήσει το Δόγμα Τρούμαν, το οποίο έσωσε την Ελλάδα από την καταστροφή και την τυραννία κατά τον εμφύλιο με τις, υποστηριζόμενες από τους Σοβιετικούς, κομμουνιστικές δυνάμεις (...) πολλά έχουν αλλάξει μέσα στις επτά δεκαετίες από τότε που ο Τρούμαν διέσωσε την Ελλάδα για τη δημοκρατία. Αλλά δεν έχει αλλάξει αυτό: μια δημοκρατική Ελλάδα συνδεδεμένη με τη Δύση έχει σημασία».

Οποιος δεν κατάλαβε, κακό του κεφαλιού του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1915 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με το βασιλιά Κωνσταντίνο για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (ο λεγόμενος «Εθνικός Διχασμός»).

1916 Ο γερμανικός στρατός ξεκινά επίθεση εναντίον του γαλλικού οχυρού στο Βερντέν. Στη μάχη αυτή, που υπήρξε μια από τις κρισιμότερες και αιματηρότερες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους 434.000 Γερμανοί και 543.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1946 Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη και επισημαίνει ότι, «μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική αντίδραση, μπορούν να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς λεύτερες εκλογές».

1956 Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ούΣυνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ (Σοβιετικής Ενωσης, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας), που ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ, πραγματοποιώντας την πρώτη συζήτηση με τον Ν. Ζαχαριάδη. Την παρέμβαση ζήτησαν ορισμένα στελέχη που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Κόμματος και κατηγορούσαν τον Γενικό του Γραμματέα, Νίκο Ζαχαριάδη, και το ΠΓ για σεχταριστική πολιτική, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία, διαφωνία και απείθεια προς το ΚΚΣΕ κ.ά.

1965 Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων, «Μάλκολμ Χ» (πραγματικό όνομα: Μάλκολμ Λιτλ), μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

1966 Καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο και στη συνέχεια εκτελείται ο Νιόνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδονησίας, στο πλαίσιο μιας ανελέητης αντικομμουνιστικής σφαγής, που ξεκίνησε με το πραξικόπημα στις 30/9/1965 και διεξήχθη με τις ευλογίες της CIA.

1968 Η ΕΣΣΔ καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη χούντα ότι παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, διώκοντας και βασανίζοντας τους αντιπάλους της.

1972 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ΛΔ Κίνας και ΕΣΣΔ, επισκέπτεται επίσημα την πρώτη.

1973 Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα και ρίχνουν στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι: «Λευτεριά στα αδέλφια μας», «Δημοκρατία», «Δεν περνά ο φασισμός», «Κάτω η χούντα», «Ελλάς Ελλήνων Φυλακισμένων». Στην κατάληψη σημαντική υπήρξε η συμβολή της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ. Ηταν η πρώτη κατάληψη της Νομικής, που έληξε το βράδυ της επόμενης μέρας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org