Από την πρόσφατη επίσκεψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου στην περιοχή
Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, ο λαός του Εβρου βρέθηκε για δεύτερη φορά αντιμέτωπος με τον εφιάλτη των πλημμυρών που χτύπησε τις παρέβριες περιοχές, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, αρδευτικά δίκτυα, οδοποιία, γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Το φαινόμενο των πλημμυρών, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα. Ερχεται να αποδείξει πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Αφού, στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Οι τεράστιες καταστροφές, που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, απ' την επίκληση των έντονων καιρικών φαινομένων, ούτε απ' την επίκληση τεχνικών αδυναμιών. Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» και η ανθρώπινη παρέμβαση όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα μπαζώματα των ρεμάτων, η μετατροπή δασικής γης σε αγροτική, η αποψίλωση δασών, ιδιαίτερα στη γειτονική Βουλγαρία από την οποία μέσω των ποταμών διοχετεύονται μεγάλοι όγκοι υδάτων στη χώρα μας. Επίσης, το στένεμα της κοίτης των ποταμών Εβρου, Αρδα, Ερυθροπόταμου και η μείωση της υδραυλικής διατομής τους έχουν ως αποτέλεσμα αυτές οι ποσότητες παροχής νερού να είναι αδύνατο να συγκρατηθούν.
Eurokinissi
Ετσι, για άλλη μια χρονιά, φέτος, έσπασαν αναχώματα σε δεκάδες σημεία κατά μήκος του ποταμού και πλημμύρισαν περίπου 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τις οποίες οι περίπου 80.000 - 100.000 ήταν καλλιεργημένες με ασυγκόμιστες παραγωγές. Επίσης, πλημμύρισαν γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (τουλάχιστον 24 είχαν δηλωθεί μέχρι χτες και καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται), πνίγηκαν 245 ζώα (αιγοπρόβατα, μοσχάρια, κ.λπ.), καταστράφηκαν 31 μελίσσια, προκλήθηκαν ζημιές σε δεκάδες αντλιοστάσια και γεωτρήσεις, αλλά και στην οδοποιία. Στα Λαγυνά πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Συνολικά 10 επιχειρήσεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές, ανάμεσά τους και μια μεγάλη επιχείρηση με Σπαράγγια στο Τυχερό. Οι περιοχές που πλήγηκαν είναι σχεδόν όλα τα παρέβρια χωριά από τις Φέρρες έως και την Ορεστιάδα, όπως Ορμένιο, Τυχερό, Βύσσα, Γεμιστή, Σοφικό, Ρήγιο, Πύθιο, Πετράδες, Ισαάκιο, Κισσάριο, Αμόριο, Λάβαρα, Μάνδρα, Λυκώφη, Λαγυνά, Πόρος κ.ά.
Τα σημεία θραύσης των αναχωμάτων είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά και αυτό ενισχύει τους φόβους των κατοίκων για τον κίνδυνο και νέας πλημμύρας, αφού είναι αδύνατον να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα αναχώματα, καθώς πολλά από αυτά ακόμα είναι αδύνατον να προσεγγιστούν.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής, καθώς δεν συγκόμισαν τις παραγωγές λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων από τα μέσα Οκτώβρη και των πλημμυρών που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να μην πουλήσουν την παραγωγή τους. Εμειναν στα χωράφια χειμερινά σιτηρά, κριθάρι, βαμβάκι, μηδική, σιτοσίκαλη, σπαράγγια, σκόρδα, αραβόσιτος κ.ά.
Eurokinissi
Τώρα φοβούνται ότι αν δεν υποχωρήσουν άμεσα τα νερά, δεν θα μπορέσουν να σπείρουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες (βαμβάκια, καλαμπόκια, ζαχαρότευτλα, κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν την καλλιεργητική περίοδο και θα μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ την ίδια ώρα τα χρέη και τα χαράτσια τρέχουν. Οι αποζημιώσεις που εκτιμούν ότι θα πάρουν θα είναι ψίχουλα και αυτά θα δοθούν μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη δραματική κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υλοποίησης της ΚΑΠ και των εξευτελιστικών τιμών, των χαρατσιών και του υψηλού κόστους παραγωγής.
Συνειδητή επιλογή η απουσία αντιπλημμυρικών έργων
Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται ούτε στον Εβρο αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη καθώς δεν κρίνονται επιλέξιμα από την ΕΕ. Δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού χάνεται η δυνατότητα κράτησης των υδάτων. Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους στις περιοχές και στο περιβάλλον.
Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας, των τοπικών στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρώην Νομαρχών, και Δημάρχων που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται αδιαμαρτύρητα και εκ των υστέρων ως διά μαγείας εμφανίζουν κονδύλια, για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων. Με παρέμβασή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη απαίτησε από την Περιφέρεια να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία:
Αμεση καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες, οι υποδομές όπως σταβλικές εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, αγροτική οδοποιία κ.ά., άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.
Αποζημίωση της γεωργικής παραγωγής στο 100% της ηρτημένης σοδειάς.
Εγκαιρη - άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές.
Πάγωμα όλων των χρεών των παραγωγών προς Τράπεζες, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ., έως ότου καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Απαλλαγή όλων των βαμβακοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά από το πλαφόν που έχει θέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και καταβολή σε όλους της συνδεδεμένης επιδότησης.
ΕΛΓΑ Δημόσιος φορέας, που θα αποζημιώνει για σύνολο του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, απ' όλες τις θεομηνίες και τις καταστροφές.
Η πρόταση του ΚΚΕ
Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ αταλάντευτα διεκδικεί τη συγκρότηση Κρατικού Ενιαίου Φορέα διαχείρισης των υδάτων, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και θα διασφαλίζει:
Την αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κ.λπ.) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση της κτηνοτροφίας).
Την ύδρευση με ελεγμένο, ποιοτικό, φθηνό νερό.
Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών.
Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδάτινου δυναμικού της.
Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
Τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων.
Ενας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να παίρνει υπόψη του τα νέα υδρολογικά δεδομένα στην περιοχή, όπως:
Την αυξημένη απορροή των όμβριων, λόγω μείωσης της δασοκάλυψης.
Την αυξημένη, επίσης, παροχή φερτών υλών.
Την συντελεσθείσα περαιτέρω μείωση της φυσικής διατομής των μεγάλων ποταμών της περιοχής, των φυσικών ρεμάτων και ακόμα την πλήρη εξαφάνισή τους.
Την κατασκευή διαφόρων τεχνικών έργων.
Τα όποια έργα που κατασκευάζονται να εναρμονίζονται με το περιβάλλον και να βοηθούν στην προστασία από τις πλημμύρες, αλλά και στη σωστή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Αμεση προτεραιότητα αποκτούν η μελέτη και κατασκευή των φραγμάτων Μ. Δερείου, Ασπρονερίου και άλλα μικρότερα. Η κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.
Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων με δασοτεχνικά και φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων, διάνοιξη ρεμάτων, κατασκευή μικρών φραγμάτων κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, αποστραγγιστικά αντλιοστάσια. Δίοδο όλων αυτών στη λεκάνη απορροής στους ποταμούς Εβρο, Ερυθροπόταμο και στα άλλα ρέματα.
Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμών που πηγάζουν από αυτές τις χώρες.