Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Μέτρα στήριξης τώρα, κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία!

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 16 Ιούνη στην Αθήνα διοργανώνεται από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Τη λήψη μόνιμων και πραγματικών μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματός τους, διαγραφή χρεών, μείωση της ληστρικής φορολογίας αλλά και νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας διεκδικούν δεκάδες Ομοσπονδίες, Κλαδικά Σωματεία, Ενώσεις και Επιτροπές Αγώνα ΕΒΕ, καλώντας παράλληλα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας την Τέταρτη 16 Ιούνη.

Καλούν επίσης σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 10 Ιούνη με αίτημα να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Σε σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε η πρόσφατη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής στις 24 Μάη, επισημαίνεται ότι «η κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι ένας ακόμα Γολγοθάς» για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.

«Η ανταγωνιστικότητα που επικαλούνται δεν αφορά τις δικές μας ανάγκες», επισημαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ξεχωρίζουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που όπως λένε «είναι αιτία πολέμου για κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο». Σημειώνουν χαρακτηριστικά, απαιτώντας την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας αλλά και την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων: «Για να επιβιώσουμε σε συνθήκες παραπέρα "απελευθέρωσης" του ωραρίου και να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος, ατομικός και οικογενειακός, συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται. Οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες, που συνήθως επιφορτίζονται την ανατροφή των παιδιών και άλλες καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα. Και όλα αυτά την ώρα που τα μονοπώλια θα καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος, ενισχύοντας περαιτέρω την κυριαρχία τους».

Τα σωματεία που υπογράφουν το ψήφισμα απαιτούν για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, και ειδικά για όσους έχουν εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, τα παρακάτω άμεσα μέτρα στήριξης: Διαγραφή χρεών (τόκων και προστίμων) σε εφορία και τράπεζες, διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης και των χρεών που αφορούν την εισφορά Υγείας, ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις στο 5% του εισοδήματος, μείωση τιμολογίων ΔΕΚΟ, αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ, διαγραφή κάθε χρέους για την εκμίσθωση δημόσιων κτιρίων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Απαιτούν επίσης επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης, η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, και χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Μέχρι στιγμής το ψήφισμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες:

Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Επίσης, οι εξής Σύλλογοι και Ενώσεις ΕΒΕ:

Α' Αθήνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Μπραχαμίου, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Γαλατσίου, Ν. Ερυθραίας, Κορυδαλλού, Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Εγκαταστατών Υδραυλικών, Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Αθήνας, Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, Σωματείο Κουρέων «Η Αδελφότης», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας, Μικροκαταστηματαρχών Υποδηματοποιών Αθήνας, Σωματείο Αρτοποιών Αθήνας, Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Αττικής, Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, Σωματεία Κομμωτών Καλλιθέας και Αγ. Παρασκευής, Σωματείο Καυστήρων «Ο Ηφαιστος». Τέλος, οι Επιτροπές Αγώνα από τους χώρους της Εστίασης, των Λογιστών, Λαϊκών Αγορών, Εκτελωνιστών, Κυλικείων, Ταξί, από τον δήμο Πειραιά, την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ