Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Στους χώρους δουλειάς η συζήτηση και η οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα

«Διαλύουν τις ζωές μας. Φέρνουν δουλειά νύχτα με νύχτα», σημειώνουν εργαζόμενοι της περιοχής

Κινητοποίηση στη Χαλκίδα
Κινητοποίηση στη Χαλκίδα
«

Το νομοσχέδιο αυτό είναι καταστροφή. Το μόνο που απομένει είναι να μας βάλουν και αλυσίδες»: Τέτοια λόγια κυριαρχούν ανάμεσα στους εργαζόμενους στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, συζητώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου - καρμανιόλα για τα Εργασιακά.

Με τις φράσεις αυτές υποδέχονται τις αντιπροσωπείες των συνδικάτων της περιοχής στις καθημερινές εξορμήσεις που πραγματοποιούν στους χώρους δουλειάς, καλώντας σε απεργιακό ξεσηκωμό για να μην περάσει το νομοσχέδιο - τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση. Φράσεις που δείχνουν την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις των αντεργατικών νομοσχεδίων που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας τις «ευέλικτες» πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα συνδικάτα της Ανατ. Στερεάς και της Εύβοιας, με συνεχή παρουσία στους χώρους δουλειάς, ανακοινώσεις, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο, ενημερώνουν για το αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και καλούν σε ξεσηκωμό, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 10 Ιούνη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται για το πρωί της ίδιας μέρας σε Χαλκίδα, Θήβα, Λαμία, Λιβαδειά, Αμφισσα, Αλιβέρι και Κάρυστο.

Από τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στα Οινόφυτα
Από τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στα Οινόφυτα
Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με συνδικαλιστές και εργαζόμενους σε εργοστάσια και επιχειρήσεις της περιοχής για την κατάσταση που επικρατεί, τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου και την οργάνωση της πάλης για την απόσυρσή του.

Διαλύει τις ζωές μας

«Το Συνδικάτο μέσα από τη δράση που έχει αναπτύξει, όπως εξορμήσεις, Γενική Συνέλευση και ανακοινώσεις, ενημερώνει τους εργαζόμενους για το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και τα δεινά που θα φέρει συνολικά στις ζωές τους. Στις συζητήσεις διαπιστώνει κανείς την ανησυχία που επικρατεί», αναφέρει ο Αρης Βενιζέλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας και εργαζόμενος στο εργοστάσιο της «General Mills» στα Οινόφυτα. Και προσθέτει: «Η πιο βασική πτυχή του νομοσχεδίου που θα πλήξει τους εργαζόμενους του κλάδου είναι ο συμψηφισμός των υπερωριών με ρεπό ή άδειες. Κι αυτό γιατί σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου υπάρχουν περίοδοι που η δουλειά "βαράει κόκκινο", τότε ο εργοδότης θα σε βάλει να δουλεύεις όσες ώρες θέλει και μόλις η δουλειά επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα θα σε στέλνει στο σπίτι σου. Φυσικά, με όλη την ταλαιπωρία που θα έχει φάει το σώμα σου και ο οργανισμός σου συνολικά - μάλλον στους γιατρούς θα τη φας την άδεια και στο κρεβάτι του πόνου, και όχι "μαζεύοντας ελιές και βλέποντας τα παιδιά σου", όπως λέει ο υπουργός. Επίσης, σε μια σειρά επιχειρήσεις δεν θα παίρνουν ούτε εποχικούς εργαζόμενους, πόσο μάλλον μόνιμους που ζητάμε εμείς, όπως γινόταν μέχρι τώρα στο πικ της δουλειάς, καθώς την ανάγκη για περισσότερα χέρια θα την καλύπτουν με την υπερεκμετάλλευση των υπολοίπων».

Σημειώνει επίσης ότι η δράση του Συνδικάτου για την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις στις 10 Ιούνη. «Ο,τι έχει κερδηθεί μέχρι τώρα έχει γίνει μόνο μέσα από τους αγώνες. Με τον αγώνα μας θα ακυρώσουμε το νομοσχέδιο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Ελενα Γκέκα, εργαζόμενη στο πτηνοσφαγείο της «Μιμίκος HQF» (όμιλος Φιλίππου) και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, σημειώνει:

«Στον εργασιακό χώρο του πτηνοσφαγείου της επιχείρησης "Μιμίκος" εργαζόμαστε περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων κάνουμε πολλές υπερωρίες. Αυτό έχει ήδη μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και μητέρες. Οι ανατροπές που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ με την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες ζωής μας και παράλληλα θα έχουν άμεση επίπτωση στο εισόδημά μας».

Τονίζει επίσης ότι «η πέρα του οκταώρου παραμονή στον χώρο δουλειάς, ειδικά όταν θα μπορεί να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνει τους κινδύνους για σοβαρά εργατικά "ατυχήματα", σε έναν εργασιακό χώρο με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως ο δικός μας» και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στον αγώνα. «Είναι ανάγκη να μπουν εμπόδια στην ψήφιση αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις να μην περάσει, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την οργανωμένη πάλη και τη συμμετοχή όλων μας στην απεργία που έχουμε μπροστά μας στις 10 Ιουνίου, και στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν».

Το Εμπόριο βιώνει ήδη την «ευελιξία»

Συζητώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στο Εμπόριο, η Νατάσα Τάτση, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι στον χώρο του Εμπορίου γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει "ευέλικτη" εργασία. Βιώνουμε στο πετσί μας τα 4ωρα, τα "σπαστά" ωράρια, τις απλήρωτες επιπλέον ώρες για να ετοιμάσεις το κατάστημα για την επόμενη μέρα, τη δουλειά τις Κυριακές, τους μισθούς των 300 και 400 ευρώ. Την άθλια αυτή κατάσταση η κυβέρνηση θέλει να την κάνει κανόνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Το έκτρωμα αυτό δεν έχει τίποτα θετικό, διαλύει τη ζωή κάθε εργαζόμενου. Θα δουλεύουμε με χειρότερους όρους από ό,τι οι παππούδες μας».

Και προσθέτει: «Στο σωματείο μας όλο αυτό το διάστημα, σε συντονισμό με άλλα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά δράσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης. Δώσαμε την πρώτη απάντηση στις 6 Μάη και καθημερινά είμαστε στον αγώνα. Επόμενος σταθμός η απεργία στις 10 Ιούνη. Θα πρέπει να νεκρώσει κάθε χώρος δουλειάς, στο Εμπόριο και σε κάθε κλάδο. Να απαντήσουμε ενωμένοι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να τους κάνουμε να νιώσουν την οργή μας, την αποφασιστικότητά μας να μη γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα για τα κέρδη τους».

Ενταση της εκμετάλλευσης στις ιχθυοκαλλιέργειες

Για την κατάσταση στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου, ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο «Avramar» (πρώην «Σελόντα - Νηρέας - Ανδρομέδα») στην περιοχή της Εύβοιας, αναφέρει: «Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών του κλάδου μας και του χώρου εργασίας μας. Καταρχάς θα επιχειρήσουν να αυξήσουν το ωράριο σε όλους, γιατί θα θέλουν να δουλεύουμε το διάλειμμα. Θα μπορούν να μας κρατούν στη δουλειά όσο κρίνουν απαραίτητο, χωρίς να δούμε την παραμικρή προσαύξηση στον μισθό μας, ενώ σε μέρες που έχουν τη δυνατότητα θα μας "τρέχουν" για να βγάλουμε τη δουλειά πιο γρήγορα, έτσι ώστε να σχολάσουμε πιο νωρίς και να πατσίσουμε τις παραπανίσιες ώρες».

Τονίζει μάλιστα ότι αυτό αφορά όλα τα πόστα στην παραγωγική διαδικασία, από τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, τα συσκευαστήρια και τα εργοστάσια τροφών μέχρι τους οδηγούς. «Για παράδειγμα οι οδηγοί, που έτσι κι αλλιώς έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα εργασίας, με πολύ δύσκολες βάρδιες και πολλές υπερωρίες, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται, αφού θα τους "πατσίζει" ώρες υπερωριών με περιόδους που δεν υπάρχουν δρομολόγια, αλλά θα μειωθεί και η αποζημίωση για τις ώρες που θα εξακολουθούν να θεωρούνται υπερωριακές. Στα συσκευαστήρια, σε μέρες που η παραγωγή είναι μεγάλη, όπως τα Χριστούγεννα, θα μπορούν να επιβάλλουν δουλειά από νύχτα σε νύχτα, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση του ορίου των υπερωριών και τη μείωση της αμοιβής τους, ενώ τις μέρες με λιγότερη εξαλίευση θα "πατσίζουν" τις υπερωρίες, πιέζοντας ταυτόχρονα να βγει η συσκευασία πιο γρήγορα».

Σημειώνει επίσης τον κίνδυνο για μείωση των θέσεων εργασίας μέσα από την αύξηση της εντατικοποίησης και της εκμετάλλευσης, ειδικά για θέσεις συμβασιούχων την περίοδο με υψηλό φόρτο εργασίας, και προσθέτει: «Είναι κοροϊδία πως μόνο με τη θέληση του εργαζόμενου θα ισχύσει το ελαστικό ωράριο. Εχουμε εμπειρία, και από τον δικό μας χώρο, πως όταν οι εργοδότες θέλουν τις υπογραφές των εργαζομένων για οτιδήποτε, τις αποσπούν με τη βία».

Απευθύνει κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα και τονίζει: «Εχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε αυτό το τερατούργημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιοι νόμοι έμειναν στα χαρτιά. Ακόμα και αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί από κυβερνητικές πλειοψηφίες, κάτω από την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος δεν έχουν εφαρμοστεί. Αλλωστε, πολλά από αυτά που προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη και άλλες κυβερνήσεις παλιότερα, αλλά η δράση των σωματείων, έστω κι αν είναι ακόμα πίσω από τις ανάγκες, τα έχει βάλει στον πάγο».

Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο και διεκδίκηση ΣΣΕ στη «Eurodrip»

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, στη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου, πήραν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 10 Ιούνη και μετά την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία στις 6 Μάη δίνουν ακόμη μία αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Νικολάου, δηλώνει στον «Ριζοσπάστη»: «Οι εργαζόμενοι στη "Eurodrip", μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως κάναμε και με την κατάρτιση σχεδίου Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πήραμε απόφαση για απεργία στις 10 Ιούνη. Πρόκειται για μαχητική απάντηση των εργαζομένων τόσο απέναντι στο νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης, όσο και στην εργοδοσία, που στις δύο συναντήσεις που έχουμε κάνει τώρα για την υπογραφή ΣΣΕ κρατά προκλητική στάση».

Και σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα έχουν βγάλει συμπεράσματα, και αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση που έγινε στη Γενική Συνέλευση. Υπάρχει συσπείρωση στο Σωματείο και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ