Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Η πείρα του 18μηνου αγώνα δείχνει το δρόμο

Ο εμβληματικός πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή. Με τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εκποίηση των φιλέτων της επιχείρησης και του ορυκτού πλούτου της χώρας να μπαίνουν στην τελική ευθεία, οι εργαζόμενοι, ήδη νικητές, καλούνται να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Σχεδόν 1,5 χρόνο τώρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με ενότητα και αποφασιστικότητα, αλλά και με την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, στάθηκαν όρθιοι απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αναμετρήθηκαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στα ίσα απέναντί της, πετυχαίνοντας, πρώτα απ' όλα, να βρίσκονται ακόμη στην εργασία τους. Να μην έχει απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Ούτε μόνιμος ούτε εργολαβικός.

Αντεξαν στη βρώμικη επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον τους η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, οι δήμοι και η Περιφέρεια. Στην κατασυκοφάντηση, στην τρομοκρατία, στους εκβιασμούς και τις παγίδες. Στην προσπάθεια διάσπασης της ενότητάς τους, στην καλλιέργεια της απογοήτευσης. Εγιναν σημείο αναφοράς για ολόκληρη την εργατική τάξη, εφιάλτης για την κυβέρνηση και τροχοπέδη για τους σχεδιασμούς της.

Απέδειξαν μέσα από τα επιχειρήματά τους τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ. Οτι δεν είναι «βαρέλι δίχως πάτο», που «το πληρώνει ο λαός» και «γεννά μόνο χρέη», όπως έλεγε η κυβέρνηση για να τους συκοφαντήσει, αλλά «μαγαζί γωνία». Αυτό αποδεικνύει και το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη Ενέργεια» και θέλουν να βάλουν στο χέρι το «χρυσάφι», όπως αποκαλούν πλέον το νικέλιο και το κοβάλτιο.

Πολλές φορές στη διάρκεια αυτού του πολύμηνου αγώνα, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξανά μπροστά σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές. Ποτέ όμως δεν λύγισαν. Ενωμένοι, πήραν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους μέσα από συλλογικές αποφάσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και απεργίες. Με κριτήριο το συμφέρον και την αξιοπρέπειά τους, επέλεξαν το δρόμο του αγώνα και δικαιώθηκαν.

Οσο οι διαδικασίες εκποίησης της ΛΑΡΚΟ προχωρούν, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που χίμηξαν πάνω στα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Βασική προϋπόθεση και επιδίωξη είναι να ξεφορτωθεί το «βαρίδι», που για το κεφάλαιο είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ «καθαρή» και μαζί μια δεξαμενή από έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς σωματείο και συλλογική διεκδίκηση, με «προσόν» το χαμηλό κόστος. Την τζάμπα δουλειά που έρχεται να επιβάλει το νέο νομοσχέδιο τερατούργημα, πατώντας πάνω σε όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση που ασκεί ο αγώνας των εργαζομένων, εντείνει τις πιέσεις, επαναφέρει στο προσκήνιο την «παγίδα» των αποζημιώσεων και το «τυράκι» του «κοινωνικού πακέτου», για να αποσπάσει συναίνεση στις απολύσεις τους. Προσδοκά ότι έτσι θα διασπάσει τους εργαζόμενους και θα τους χωρίσει σε «παλιούς» και «νέους», σε εργαζόμενους στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία ή στα γραφεία, σε μόνιμους ή εργολαβικούς. Στόχος είναι να τους ξεφορτωθεί πιο εύκολα. Εξάλλου, το μόνο που λέει η κυβέρνηση με σιγουριά είναι ότι δεν διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας. Επίσης, σίγουρο είναι ότι η διαδικασία των δύο ξεχωριστών διαγωνισμών εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων του Δημοσίου δεν διασφαλίζει τη συνέχιση της ενιαίας παραγωγικής λειτουργίας.

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ως κυβέρνηση, συνέβαλε στην περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στο άνοιγμα του δρόμου για την εκποίησή της και τώρα εμπαίζει τους εργαζόμενους ότι δήθεν νοιάζεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στηρίζει τον αγώνα τους, χωρίς όμως να λέει κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση που θέτει ως προϋπόθεση και οδηγεί στην απόλυση όλων των εργαζομένων.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή και με τη δράση των μηχανισμών της κυβέρνησης μέσα και έξω από το εργοστάσιο να εντείνεται, οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις τους. Και η απόφαση αυτή με βάση την εμπειρία που δίνει ο πολύμηνος αγώνας, δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συνέχιση της πάλης για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαγωνισμών, το συμφέρον των εργαζομένων είναι να βρίσκονται στην εργασία τους. Να συνεχίσουν να αναμετρούνται με την κυβέρνηση, αλλά και όποια εξέλιξη προκύψει, στα ίσα. Με όρους νικητή. Εξάλλου, οι όποιες προσδοκίες καλλιεργεί η κυβέρνηση μέσα απ' το «αντικοινωνικό πακέτο - διαβατήριο ανεργίας», καταρρέουν, όπως στην πρόσφατη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, όπου για μία ακόμη φορά τούς ξεκαθαρίστηκε ότι δεν διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας...


Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ