Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ναρκω-πουλέν

Ενας ύμνος στην κάνναβη, την οποία διαχώρισε από όλα τα ναρκωτικά, αλλά και ένα παραλήρημα βγαλμένο από τα άδυτα της πιο αρρωστημένης ναρκωκουλτούρας, ήταν η παρουσία του Νίκου Καρανίκα σε τηλεοπτική εκπομπή. Το «πουλέν» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, που τον συνεχάρη και τον συμβουλεύτηκε για την «καλή δουλειά» που έχει κάνει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας και επεξεργασίας κάνναβης στη χώρα μας για ιατρικούς - επιχειρηματικούς σκοπούς, ισχυρίστηκε ότι «η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό», ότι το να κάνει κάποιος χρήση χασίς «είναι πολύ πιο ακίνδυνο, πολύ πιο ευεργετικό από τη βότκα και το ουίσκι. Το κάπνισμα κάνει κακό, το χασίς δεν κάνει. Η κάνναβη δεν είναι για να την υπερκαταναλώνουμε». Χασισάκι «με μέτρο», δηλαδή, και ...κοκαΐνη «από το φαρμακείο και όχι από τον ντίλερ της γειτονιάς» (!) όπως είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Δεν αρκέστηκε όμως σ' αυτά. Αναφερόμενος στη δική του εμπειρία από τη χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως μια δοκιμή δεν βλάπτει και πως ο ίδιος την έκανε «πιο πολύ για μια εμπειρία», ως «αριστερός» (!) «για να μπορούμε να μιλήσουμε και να απομυθοποιήσουμε τον εχθρό». Καλύτερο ντελάλη δεν θα μπορούσαν να βρουν οι ναρκέμποροι για να σπρώξουν την πραμάτεια τους στη νεολαία. Αντί άλλου σχολιασμού στα πολλά που είπε ο Καρανίκας, παραθέτουμε λίγους στίχους από το τραγούδι του Πάνου Τζαβέλλα «Ξυπνήστε»: «Κι ο Βάρναλης μας το 'χε πει, χωρίς καμιά περιστροφή, στης χούντας το αλισβερίσι, λεύτερο ήταν το χασίσι, ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει». Να τον χαίρονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση τον σύμβουλό τους στις ναρκω-μπίζνες που προωθούν.

Τους μυγιάζει...

Τι μύγα τους τσίμπησε εκεί στην εφημερίδα «Δημοκρατία» με την επίσκεψη Πάιατ στην Πάτρα και τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, που συντάσσεται με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της πόλης και τον χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητο»; Ούτε η ...πρεσβεία τέτοιες αντιδράσεις! Η εφημερίδα μάλιστα επιστράτευσε το βαρύ αντικομμουνιστικό της πυροβολικό και τα πιο ακροδεξιά - εθνικιστικά στελέχη της για να επιτεθεί στο ΚΚΕ, στον δήμαρχο Πάτρας και σε όσους δεν στρώνουν κόκκινα χαλιά για να υποδεχτούν τον πρέσβη των ΗΠΑ, που θα μιλούσε χτες σε τοπικό συνέδριο. Τι είπε ο Πάιατ; Το αναμενόμενο... Μίλησε για τη σημασία που έχει η χώρα και ειδικά η περιοχή της Πελοποννήσου και της Δυτ. Ελλάδας ως αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, αφού σε κοντινή απόσταση από την Πάτρα βρίσκονται οι βάσεις της Ανδραβίδας και του Αραξου, ενώ δεν πέφτει μακριά και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που έχει ενταχθεί για τα καλά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

... η ίδια μύγα

Για όλα αυτά, βέβαια, και για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που εκθέτουν τον λαό, τη χώρα και τα κυριαρχικά δικαιώματα σε κίνδυνο, δεν είδαμε να γράφει τίποτα η ακροδεξιά «Δημοκρατία». Ούτε κάποια άλλη εφημερίδα, είτε υπερασπίζεται την εθνικιστική, είτε την κοσμοπολίτικη εκδοχή της αστικής πολιτικής. Είναι λοιπόν αστείο και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό να διαβάζεις αγορεύσεις υπεράσπισης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από τους ...ορίτζιναλ ακροδεξιούς και το αντίτυπό τους να το βρίσκεις στις στήλες των «κοσμοπολιτών» της «Καθημερινής», που επίσης έβγαλαν σπυράκια με την ανακοίνωση του δημάρχου Πάτρας. Στην υπεράσπιση των συμφερόντων, των συμμαχιών και των στρατηγικών επιλογών της αστικής τάξης, για την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν και μηδαμινά αυτά που τους χωρίζουν.

«Πράσινη» μελωδία

Σαν «μελωδία της ευτυχίας» πρέπει να ακούστηκαν στα αυτιά των «πράσινων» επιχειρηματικών κολοσσών τα εφτά σημεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την «πράσινη επανάσταση» που παρουσίασε την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας με άλλα λόγια τα ίδια που λένε η ΝΔ, η ΕΕ, το ΚΙΝΑΛ και άλλοι. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στον «ρόλο της πολιτείας», η οποία «τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη». Αυτό που εγγυάται στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι το κράτος θα συνεχίσει να αποτελεί στήριγμα των ομίλων στον «πράσινο μετασχηματισμό» της οικονομίας, για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης, την παροχή χρήματος με ουρά, όπως γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αναλαμβάνει όμως και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων, που θα κατρακυλούν σε μεγαλύτερη ενεργειακή και οικονομική φτώχεια. Αλλο χαρακτηριστικό σημείο του σχεδίου είναι «η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045» με «ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το "κλειδί" για την προστασία του περιβάλλοντος». Εδώ γελάνε και οι πέτρες, με τους νόμους που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για το περιβάλλον, διευκολύνοντας την καταστροφή και την εμπορευματοποίησή του, στο όνομα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας. Παρεμπιπτόντως, οι καμένοι του Ματιού, της Κινέτας, του Αλεποχωρίου, οι πνιγμένοι της Εύβοιας και της Καρδίτσας δεν έγιναν «σοφότεροι» ακούγοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε μια λέξη δεν είπε για την ανάγκη προστασίας του λαού από φυσικές καταστροφές, επιβεβαιώνοντας ότι το «ο σώζων εαυτώ σωθήτω» είναι το αδιαπραγμάτευτο δόγμα του αστικού κράτους στη διαχείρισή τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org