Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα συνεχίζεται

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή, τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ μετέφεραν για μια ακόμα φορά τη διεκδίκηση των εργαζομένων για το δικαίωμά τους στη δουλειά και τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης. Ηταν άλλη μια αγωνιστική κινητοποίηση, που προστίθεται στον 17μηνο πολύμορφο αγώνα τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση συγκεκριμένες, γραπτές απαντήσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τόσο με την καθολική συμμετοχή στην απεργία την περασμένη Τρίτη όσο και με την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας δόθηκε άλλη μια απάντηση στις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση, προκειμένου να «αποσπάσει» τη συναίνεσή τους στις απολύσεις, ώστε να προχωρήσει η εκποίηση του ορυκτού πλούτου και των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης χωρίς τα ...«βαρίδια» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Σημειώνεται ότι με τις διαδικασίες εκποίησης των φιλέτων της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων, μέσω των δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, η κυβέρνηση επιδιώκει να πετάξει τους εργαζόμενους έξω από τους χώρους δουλειάς, με σκοπό να παραδώσει την επιχείρηση «καθαρή» στους επιχειρηματικούς ομίλους της «πράσινης Ενέργειας», που βλέπουν τεράστια περιθώρια κερδοφορίας από την εκμετάλλευση του κοβαλτίου και του νικελίου.

Και στην κινητοποίηση της Παρασκευής, όμως, οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό και την υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αφού αρνούνταν να συναντηθεί μαζί τους, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, υποδεχόταν επιχειρηματίες από την πίσω πόρτα του υπουργείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η κινητοποίηση είχε οριστεί για τις 11 το πρωί και είχε έγκαιρα ζητηθεί συνάντηση, το υπουργείο απάντησε ότι μπορεί να δεχθεί τους συνδικαλιστές περίπου στη 1.30 μ.μ., κάτι που προκάλεσε τις καταγγελίες των συγκεντρωμένων, ενώ την απαράδεκτη αυτή στάση κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ο εμπαιγμός από τη μεριά του υπουργείου συνεχίστηκε αφού δεν τους δέχθηκε ούτε την ώρα που το ίδιο είχε ορίσει και τελικά κάτω από την επιμονή των σωματείων κανονίστηκε να γίνει συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 1 Ιούνη.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, των Ομοσπονδιών Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, του Συνδικάτου ΙΓΜΕ κ.ά.

Επίσης στο πλευρό των σωματείων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ακόμη εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.

Ο Παναγιώτης Πολίτης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη Λάρυμνα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι το εξής: «Δεν θα βγούμε έξω από τη ΛΑΡΚΟ (...) Ούτε βήμα πίσω. Θα το πάμε μέχρι το τέλος. Επόμενος σταθμός είναι η απεργία απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα που συνδέεται με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ. Συντονιζόμαστε με όλους αυτούς που μέχρι σήμερα είναι δίπλα μας, που διδαχθήκαμε και διδάξαμε το "ένας για όλους και όλοι για έναν"».

Ο Κων. Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, σημείωσε ότι «αυτό που βιώνουμε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειάς μας είναι απαράδεκτο (...) Εχει ψηφιστεί ένας νόμος που μας πετά όλους στον δρόμο και δεν υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου

Στο περιθώριο της κινητοποίησης ο Γ. Μαρίνος δήλωσε: «Το ΚΚΕ βρίσκεται σήμερα μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Εργασίας και στηρίζει την παράσταση διαμαρτυρίας, την καταγγελία των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει σχεδιάσει να ιδιωτικοποιήσει τη ΛΑΡΚΟ. Υπάρχουν μεγάλες, εγκληματικές ευθύνες από όλες τις κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξαν τον δρόμο για την απαξίωση αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, της ΛΑΡΚΟ, μιας μεγάλης επιχείρησης παραγωγής νικελίου, και έδωσαν τη δυνατότητα στη ΝΔ να προχωρήσει σήμερα, ενάντια στη θέληση των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, για την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, του εργοστασίου στη Λάρυμνα και των μεταλλείων. Το ΚΚΕ στηρίζει αυτόν τον πολύμηνο, τον ηρωικό αγώνα των εργατών και των εργατριών της ΛΑΡΚΟ, απαιτεί να συνεχίσει η λειτουργία της επιχείρησης, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, και τους εργολαβικούς, και να κατοχυρωθούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτήσαμε από τον κ. Χατζηδάκη συνάντηση για την αντιπροσωπεία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και αναλαμβάνει για άλλη μια φορά μεγάλες ευθύνες γι' αυτήν την απαράδεκτη στάση απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους. Ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ