Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το δικαίωμα στη δουλειά απαιτεί αταλάντευτο αγώνα

Να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους για το δικαίωμα στη δουλειά και να κρατούν μικρό καλάθι για τις υποσχέσεις που μοιράζουν την περίοδο αυτή δικηγορικά γραφεία, ενίοτε και με την «κάλυψη» που τους προσφέρουν δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά.

Σε μια σειρά δημόσιες δομές και υπηρεσίες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα βρέθηκαν πρόσφατα για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με την απόλυση, με τον εφιάλτη της ανεργίας να μετατίθεται τελικά για λίγο καιρό, με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους, οι Επιτροπές Αγώνα που δημιούργησαν, όπως υπενθυμίζει το Σωματείο, «όλο αυτό το διάστημα προχωρούν σε κινητοποιήσεις για να εξασφαλίσουν έστω και ένα τρίμηνο παραπάνω που θα έχουν εισόδημα».

Παράλληλα, αναδεικνύουν πως οι ανάγκες της καθαριότητας σε όλους τους χώρους δουλειάς (νοσοκομεία, σχολεία) και τους κλάδους (μεταφορές, Δημόσιο, υπηρεσίες) «δεν μπορούν να συμβαδίζουν με την κακοπληρωμένη εργασία και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μονοετείς ή διετείς συμβάσεις, με διαρκή ομηρία, με τους εργολάβους που δεν έφυγαν ποτέ και αναμένουν τις νέες αναθέσεις έργου».

Την ίδια στιγμή, δικηγορικά γραφεία «άλλοτε αυτοτελώς άλλοτε με συνδικαλιστική κάλυψη από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που μετράει τις ανάγκες των συναδέλφων και το άγχος της ανανέωσης των συμβάσεών τους με ψήφους - κουκιά σε σωματεία», τάζουν στους εργαζόμενους ...μονιμότητα.

Στα ερωτηματολόγια που τους καλούν να συμπληρώσουν, ζητούν στοιχεία για τη «δημιουργία φυσικού και ψηφιακού βιογραφικού και ιστορικού εργασίας», το οποίο θα αξιοποιηθεί «σε τυχόν έναρξη δικαστικών ενεργειών», αλλά και εξουσιοδότηση από τους εργαζόμενους να «αναθέτουν την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών» για λογαριασμό τους.

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι οι ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις «δεν οργάνωναν τους συμβασιούχους» που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, «ζητούν 10ευρα για να προασπίσουν τάχα τα συμφέροντα» συμβασιούχων που αγωνίζονται για τις ανανεώσεις των συμβάσεων, αναζητούν «νίκες» μέσα από τις «απευθείας συζητήσεις στα υπουργικά γραφεία», ενώ για τα πεπραγμένα τους «εξοστρακίστηκαν από τους εργαζόμενους στην πυροπροστασία όταν έταζαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία στην καθαριότητα, με τα επιχειρησιακά σωματεία σε δήμους, με το ΠΑΜΕ. Τους προειδοποιεί «να κρατάνε μικρό καλάθι σε ανέξοδες υποσχέσεις και ψέματα που τους θέλουν στον καναπέ», να αναλώνονται στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε «μεσσίες που τους τάζουν μονιμότητα».

«Η σταθερή εργασία είναι διαρκές και πάγιο αίτημα που μας θέλει ενωμένους στο δρόμο, με κινητοποιήσεις που θα βάζουν στο επίκεντρο αυτό το αίτημα, χωρίς αστερίσκους», ξεκαθαρίζει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ