Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Σήμερα η δίκη για την απόλυση συνδικαλιστή

Συγκέντρωση αλληλεγγύης από σωματεία της πόλης

Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Καβάλα ενάντια στην απόλυση
Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Καβάλα ενάντια στην απόλυση
Σε συγκέντρωση σήμερα Τρίτη στις 9.30 π.μ. έξω από το δικαστικό μέγαρο Καβάλας καλεί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς εκδικάζεται η απόλυση του προέδρου του Σωματείου, Γιάννη Γιαγκίδη. Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης καλούν και άλλα σωματεία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος του Σωματείου απολύθηκε από την εταιρεία «Δ. Ευστρατίου ΑΕ» τον Οκτώβρη του 2020, αμέσως μόλις γνωστοποίησε στην εργοδοσία τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. Είχαν προηγηθεί η άρνησή του να εργαστεί χωρίς να έχει προσληφθεί και η διαμαρτυρία του για τους όρους της σύμβασης που του προτάθηκε, οι οποίοι προέβλεπαν απολαβές κάτω από την ΕΓΣΣΕ, χωρίς να του αναγνωρίζονται τριετίες και επιδόματα που δικαιούται.

Την παράνομη απόλυση είχαν καταδικάσει σε ανακοινώσεις τους δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Παρέμβαση έγινε και στη Βουλή, με κατάθεση Ερώτησης από το ΚΚΕ.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, «η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός» και «αυτές τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας έρχεται να καλύψει και το νέο νομοσχέδιο που φέρνουν. Πέρα από το ξήλωμα του 8ωρου και τη μετατροπή του σε δεκάωρη εργασία ακόμα και τις Κυριακές, ξεπαστρεύει και τα ζωντανά σωματεία που παλεύουν για τα μεροκάματα, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. Δίνει δυνατότητα να απολύουν όποιον θέλουν, όποτε θέλουν, έστω και παράνομα, με λίγα ψίχουλα αποζημίωσης».

Το Σωματείο τονίζει πως λύση δεν είναι «η αναμονή, ο φόβος και η μοιρολατρία», αλλά η οργάνωση στις γραμμές του για τη συλλογική πάλη ενάντια στην ασυδοσία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Απόλυση φοιτήτριας συνδικαλίστριας

Στο μεταξύ, με ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικού, ΕΜΜΕ, Τουρκικών Σπουδών, ΠΤΔΕ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Παντείου, Μηχανολόγων, ΗΜΜΥ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΟ ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ καταγγέλλουν την απόλυση εργαζόμενης φοιτήτριας του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, η οποία απολύθηκε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

«Θεωρούμε απαράδεκτες τέτοιες ενέργειες, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των εργαζομένων, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία τους για να απαιτήσουν να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης (...) Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργαζόμενη συμφοιτήτριά μας, καθώς και σε κάθε άλλο εργαζόμενο συμφοιτητή μας που λόγω της οικονομικής κατάστασης όπου βρίσκονται ο ίδιος και η οικογένειά του αναγκάζεται να βρει δουλειά για να τα βγάλει πέρα παράλληλα με τις σπουδές του».

Οι Σύλλογοι καλούν σε κινητοποίηση σήμερα Τρίτη στις 11.30 π.μ., έξω από τον χώρο δουλειάς της φοιτήτριας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org