Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΒΕ
Αγωνιστικός προγραμματισμός στη σύσκεψη που κάλεσε η ΟΒΣΑ

Από τη σύσκεψη
Από τη σύσκεψη
Να δώσουν μαζί με τους εργαζόμενους τη μάχη για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και να προχωρήσουν σε απογευματινό συλλαλητήριο στις 16 Ιούνη στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισαν Σωματεία και Ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων, στη σύσκεψη που κάλεσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

Οι εκπρόσωποι 20 Σωματείων, 4 Ομοσπονδιών και 5 Επιτροπών Αγώνα κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα, που θα διακινηθεί πλατιά τις επόμενες μέρες, ενώ η ΟΒΣΑ επιδιώκει να απευθυνθεί και σε σωματεία εκτός Αττικής. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ: ΟΒΣΑ, Ομοσπονδίες Ξύλου, Υποδηματοποιών, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, Επιτροπές Αγώνα Ταξί, Κυλικείων, Επισιτισμού, Λογιστών, Σωματεία Ηλεκτρολόγων, Υδραυλικών, Ξύλου, Καθαριστριών, Κομμωτών, Βιοτεχνών Μετάλλου, Φωτογράφων, Επιδιορθωτών Υποδημάτων, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων (ΣΙΣΕΜΑ), Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας, Καισαριανής, Νέου Ηρακλείου, Ερυθραίας, Περιστερίου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγίου Δημητρίου, Σύλλογος ΕΒΕ Μεταμόρφωσης, Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας.

Το συντριπτικό πλήγμα που έχουν υποστεί οι αυτοαπασχολούμενοι μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιορισμών συνόψισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης.

«Βιώνουμε όλοι μας μια κατάσταση οριακή», τόνισε αναφερόμενος στα χρέη που έχουν διογκωθεί, στις ρυθμίσεις και τις δόσεις που πνίγουν την πλειοψηφία αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, στη θηλιά που σφίγγει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Στο έδαφος αυτό, εξήγησε ότι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η διεκδίκηση αιτημάτων όπως η επαναφορά του αφορολόγητου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η διαγραφή τμήματος της φορολογίας που επιβλήθηκε μέσα στην πανδημία, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, η επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

«Δίπλα στους νόμους που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει νέους νόμους που θα κάνουν τη ζωή μας κόλαση. Πρώτη στο βωμό των θυσιών παίρνει θέση η κυριακάτικη αργία», τόνισε ο Θ. Καλαμπαλίκης, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου για κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο».

«Ξέρουμε καλά ότι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες και να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος, ατομικός και οικογενειακός, πάει περίπατο», ανέφερε και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να απορρίψουν το δίλημμα που τους τίθεται να επιλέξουν ανάμεσα στην οικονομική και τη φυσική τους εξόντωση. Να παλέψουν για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που «απελευθερώνουν» το ωράριο.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους Ομοσπονδιών, Σωματείων και Ενώσεων ΕΒΕ, οι οποίοι ανέδειξαν το πρόβλημα των χρεών, της εντατικοποίησης και των ατελείωτων ωρών δουλειάς, αλλά και της παντελούς έλλειψης μέτρων για την προστασία της υγείας των αυτοαπασχολούμενων, ακόμα και σε κλάδους όπου οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα θερίζουν. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, η Ομοσπονδία στο Ξύλο έχει προγραμματίσει διαδικτυακή σύσκεψη αύριο Τετάρτη με τα σωματεία της σε όλη τη χώρα, καθώς το θέμα καίει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org