Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευαισθησίες

Η αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου που διερχόταν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και το επεισόδιο που ακολούθησε, με την εμπλοκή ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας, είναι αποκαλυπτικά για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την αναζωπύρωση των εντάσεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Γι' αυτό ο λαός θα πρέπει να «κουμπώνεται» βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να κάνουν το «κοκοράκι» εξ ονόματος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Για παράδειγμα, με αφορμή την τελευταία υπόθεση, περίσσεψε η υποκρισία για τις «αντιδημοκρατικές πρακτικές» της κυβέρνησης Λουκασένκο, που «παρανομεί και αυθαιρετεί για να εξοντώσει πολιτικούς της αντιπάλους». Ανεξάρτητα όμως από το τι είναι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας και ποιος είναι ο βίος και η πολιτεία του «ακτιβιστή» που συνελήφθη, είναι τουλάχιστον αστείο να διεκδικούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ τον ρόλο του θεματοφύλακα των δημοκρατικών δικαιωμάτων! Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις «απαγωγές υπόπτων» από τη CIA και τις άλλες μυστικές υπηρεσίες, που τη μια μέρα βρίσκονταν στην Ευρώπη και την άλλη στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο; Ποιος ξεχνάει τις ...εναέριες ανακρίσεις της CIA, με τους υπόπτους να επιβιβάζονται βίαια σε αεροπλάνα και να ανακρίνονται σε άγνωστα μήκη και πλάτη, ώστε και αντιληπτοί να μη γίνονται και να μην ισχύουν οι τυπικοί περιορισμοί για τα δικαιώματα των κρατουμένων; Ποιος δεν θυμάται την «απαγωγή» από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε Πρόεδρο της Βολιβίας Μοράλες, με την υπόνοια ότι σε αυτό επέβαινε και ο Σνόουντεν; Και, τέλος, ποιος ξεχνάει ότι η χώρα μας έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει τη σχολή πρακτόρων της ΕΕ, όπου αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών θα διδάσκονται μεθόδους όπως αυτές που περιγράφουμε πιο πάνω; Και μετά απ' αυτά, έχουν τα μούτρα να επιδεικνύουν τις «ευαισθησίες» τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Σαφές...

«Οργασμό» προσλήψεων αναγγέλλει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, για να στηρίξει το «αφήγημα» ότι η κρίση τελείωσε και ότι παράλληλα κλείνει οριστικά ο «μνημονιακός κύκλος». Για την ουσία της προπαγάνδας της, ο «Ριζοσπάστης» γράφει στη σημερινή του «Αποψη». Για τις προσλήψεις που προαναγγέλλονται, όμως, δεν χωράει καμία σοβαρή κριτική. Διαβάζουμε για παράδειγμα ότι θα προσληφθούν 4.000 νοσηλευτές στο ΕΣΥ, εξαγγελία που «σέρνεται» εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και ενώ τα επίσημα κενά ξεπερνούν τις 30.000! Μέχρι να ολοκληρωθεί (αν και όταν...) ο κύκλος αυτός των προσλήψεων, είναι βέβαιο ότι δεν θα καλύπτουν ούτε τους αποχωρήσαντες του αμέσως επόμενου διαστήματος. Καμία σχέση επομένως δεν έχουν τα πυροτεχνήματα της κυβέρνησης με το δίκαιο αίτημα των υγειονομικών και των σωματείων τους για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ως αναγκαίο μέτρο για την ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος.

... στίγμα

Η κυβέρνηση αναγγέλλει επίσης την πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών την επόμενη διετία, από τους αναπληρωτές που τρέχουν κάθε χρόνο εδώ κι εκεί για να καλύψουν κενά, μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Και το παρουσιάζει αυτό ως επίτευγμα (!) ενώ οι προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των κενών που δημιούργησε η πανδημία. Στους ΟΤΑ αναγγέλλονται 2.044 προσλήψεις, αλλά με τα γνωστά 8μηνα, που σημαίνει διάλειμμα από την ανεργία. Υπάρχουν ωστόσο και δύο τομείς που η κυβέρνηση ενισχύει ουσιαστικά με προσωπικό: Τα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως για τη «φύλαξη» των πανεπιστημίων, και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, δίνοντας σαφές στίγμα για τις προθέσεις και τις προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού απέναντι στον λαό.

Χρυσωρυχείο

«Θερμοπυρηνικός πόλεμος» χαρακτηρίζεται η διένεξη μεταξύ «Apple» και «Facebook», με αφορμή την «αναβάθμιση λογισμικού» της πρώτης και τα εμπόδια που βάζει σε εφαρμογές όπως το Facebook και το Instagram να συλλέγουν τα «ψηφιακά αποτυπώματα» των χρηστών τους. Η «Facebook» κατηγορεί την «Apple» ότι θέλει μόνο για τον εαυτό της τα δεδομένα των χρηστών και ότι κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα αναγκάσει όλο και περισσότερες εφαρμογές να πάψουν να διατίθενται δωρεάν. Σημειωτέον, μέχρι τώρα η πλειοψηφία των ψηφιακών εφαρμογών για τα «έξυπνα» τηλέφωνα είναι δωρεάν, ακριβώς επειδή έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του χρήστη, κάνοντας εμπόριο με τα δεδομένα που συλλέγουν, τα οποία διακινούν είτε στη διαφημιστική αγορά είτε σε κάθε είδους υπηρεσίες. Τώρα η «Apple» επιχειρεί να περιορίσει αυτήν τη διαδικασία για τους ανταγωνιστές της, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες της να βάλουν «φραγή» στη συλλογή δεδομένων. Γι' αυτό, το «Facebook» κυκλοφόρησε μηνύματα προς τους χρήστες με συσκευή της «Apple» να επιτρέψουν τη συλλογή δεδομένων, ώστε «να μείνει η υπηρεσία δωρεάν» και να μη θεσπίσει συνδρομή... Σε κάθε περίπτωση, από τον καβγά τους αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά ότι το «ψωμί» της υπόθεσης είναι τα προσωπικά δεδομένα των εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου. Αυτά αποτελούν το πολύτιμο εμπόρευμα γύρω από το οποίο «πέφτουν κορμιά», είτε ανάμεσα σε μονοπωλιακούς κολοσσούς είτε ανάμεσα σε κράτη και κάθε είδους υπηρεσίες. Ενας ακόμα «ψηφιακός καβγάς», που προσθέτει αποδείξεις για τον ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και το «χρυσωρυχείο» που λέγεται «προσωπικά δεδομένα»: Τη ζωή, τις επαφές, τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις πεποιθήσεις του κάθε χρήστη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org