Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Με απεργιακό μέτωπο απαντούν στις ανατροπές του αιώνα

Απεργία στις 3 Ιούνη αποφασίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Το ΣΕΤΗΠ μετέφερε τα «χρόνια πολλά» της ...εργοδοσίας στον υπουργό
Το ΣΕΤΗΠ μετέφερε τα «χρόνια πολλά» της ...εργοδοσίας στον υπουργό
Το απεργιακό μέτωπό τους απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δυναμώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. Με το αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για να ξηλωθεί συνολικά το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο, συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν και υλοποιούν καθημερινές πρωτοβουλίες, καλώντας σε ξεσηκωμό την εργατική τάξη.

Με αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, τα σωματεία συντονίζουν τον βηματισμό τους με στόχο την οργάνωση κινητοποίησης που θα αγκαλιάσει όλους τους κλάδους και τις περιοχές της χώρας.

Αποφάσεις για απεργία στις 3 Ιούνη έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Απεργία στο Δημόσιο άλλωστε έχει προκηρύξει για τις 3 Ιούνη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα για κοινή απεργία εκείνη τη μέρα.

Μαχητικά για την απεργία και τις αρχαιρεσίες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Από τη Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Από τη Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων
Στην εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση προχώρησε το πρωί της Κυριακής το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, συζητώντας για την οργάνωση της δράσης του μπροστά στις αρχαιρεσίες του, που θα γίνουν μέσα στον Ιούνη, για την ενίσχυσή του αλλά και για την απάντηση των οικοδόμων, μαζί με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Η συνέλευση αποφάσισε την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 3 Ιούνη, με στόχο τη διαμόρφωση απεργιακού μετώπου από όσο το δυνατόν περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που θα ενώσουν τη φωνή τους απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στην πορεία προς την απεργία, το Συνδικάτο προετοιμάζει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης, η συνέλευση εξέφρασε την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα.

«Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, μαζί με τα τσιράκια τους μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, εμείς δυναμώνουμε το δικό μας όπλο, το Συνδικάτο μας, οργανωνόμαστε και συμμετέχουμε συλλογικά στη ζωή και τη δράση του», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου. Συνοψίζοντας την πείρα των τελευταίων ετών, επισήμανε πως η όποια ανάκαμψη και σταθεροποίηση στον κλάδο «ούτε έφερε ούτε πρόκειται να φέρει ανάκαμψη στη ζωή μας», καθώς όλα τα έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται «με μοναδικό κριτήριο το κέρδος», εκτελούνται «με άθλιους όρους για τους εργαζόμενους» και δεν περιλαμβάνουν υποδομές και εγκαταστάσεις που έχει ανάγκη ο λαός, όπως αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου, ο Γ. Αναγνώστου εστίασε στις συνέπειες των ρυθμίσεων στον κλάδο. «Οι οικοδόμοι πλέον έχουμε πείρα. Δεν υπάρχει καλή και κακή διευθέτηση του χρόνου εργασίας», υπογράμμισε όσον αφορά την επίθεση στο 8ωρο, καταγγέλλοντας την άσχημη κατάσταση που ήδη επικρατεί όσον αφορά τα ωράρια. Στάθηκε ακόμα στη ρύθμιση που επιτρέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων έτοιμου σκυροδέματος τις Κυριακές και προειδοποίησε ότι οι οικοδόμοι θα κληθούν να δουλέψουν και τις Κυριακές, καθώς «το μπετό δεν μπορεί να περιμένει».

«Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, στηλιτεύοντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τη δράση των σωματείων. «Οι εργαζόμενοι ξέρουμε μόνοι μας να αποφασίζουμε για το πώς θα παλέψουμε. Μέσα από ζωντανές διαδικασίες στο συνδικάτο μας, στα παραρτήματα, στα γιαπιά, όπου γνωριζόμαστε, λέμε τη γνώμη μας και αποφασίζουμε με βάση τα δικά μας συμφέροντα», τόνισε.

Στη συνέλευση παρέμβαση έκανε και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, καλώντας σε οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στις 3 Ιούνη απεργούμε!

Απόφαση για απεργία στις 3 Ιούνη πήρε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πείρα και εικόνα από τη δράση των Σωματειακών Επιτροπών στους χώρους δουλειάς. Η συνέλευση εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον λαό της Παλαιστίνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πέτρος Πέτρου, μέλος της Γραμματείας Νέων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή το ΣΕΤΗΠ οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Τα μέλη του Συνδικάτου έφεραν μαζί τους τις ...χαμένες «ευχετήριες κάρτες» που έστειλαν στον υπουργό ο ΣΕΒ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η ΟΜΕ - ΟΤΕ και οι εργοδότες του κλάδου, εκφράζοντας τις ...ευχαριστίες τους για τις ρυθμίσεις που σαρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τη φωνή τους με το αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ενώνουν οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι

«Λέμε όχι στις "ανατροπές του αιώνα"», διαμήνυσε το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων με την εκδήλωση που οργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου. Με τη μαζική τους συμμετοχή εργαζόμενοι και ασκούμενοι δικηγόροι ένωσαν τη φωνή τους με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και το ξήλωμα όλων των αντιλαϊκών νόμων που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις. Με τις παρεμβάσεις τους μίλησαν για την εργασιακή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, για το νέο χτύπημα που φέρνει η κυβέρνηση και την ανάγκη να οργανώσουν την απάντησή τους. Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την δικηγόρο Χαρά Μαρκατσέλη, την Αφροδίτη Ρέτζιου, γιατρό και πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Ολγα Μοίραλη, εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής.

Καθημερινή η δράση σωματείων στη Θεσσαλία

Την κήρυξη απεργίας στις 3 Ιούνη αποφάσισε χτες και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Ενδεικτικές του πώς υποδέχονται οι εργαζόμενοι το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης και της πείρας από τη μέχρι τώρα δράση ήταν οι τοποθετήσεις συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους, όπως από το Φάρμακο, τους οικοδόμους, το Εμπόριο και τον Επισιτισμό.

Παρόμοια δράση αναπτύσσουν τα σωματεία σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, σούπερ μάρκετ και αλλού, ενώ για τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων.

Σύσκεψη οργάνωσης της μάχης στην Κοζάνη

Μαζική σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κοζάνη με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης (μέλος της ΟΓΕ) αλλά και άλλοι εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι από το συντονιστικό εσπερινών σχολείων της Κοζάνης.

Την εισήγηση έκανε ο Γιώργος Γκούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που μετέφερε τη θετική πείρα από την απεργία στις 6 Μάη, όπου παρά τα εμπόδια από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν ιδιαίτερα μαζική και μαχητική.

Συμφωνήθηκε ένας κοινός σχεδιασμός όλων των σωματείων μπροστά στην απεργία, που περιλαμβάνει μέρα προπαγάνδας στις 29 Μάη σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Επίσης συγκέντρωση συμπαράστασης τη Δευτέρα 7/6, στις 8.30 π.μ., στα δικαστήρια Κοζάνης για τους έξι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και περνάνε από δίκη επειδή αντιστάθηκαν στη μαζική νοθεία που επιχείρησαν δυνάμεις του εργατοπατερισμού το 2018, στο 35ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου.

Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Την Τετάρτη 26 Μάη:

-- Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, κάτω από τα γραφεία του.

-- Σύσκεψη οργανώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου οργανώνει σύσκεψη στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο στα γραφεία του.

Την Πέμπτη 27 Μάη, στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιείται κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Φάρου. Την ίδια μέρα κινητοποίηση θα γίνει και στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org