Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Δεν χαρίζουν την κυριακάτικη αργία!

Παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές»: Την απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων στο Εμπόριο να μπει τέρμα στα ωράρια - λάστιχο και τη δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα, που επιβάλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία, προέταξαν σωματεία του κλάδου με τις παρεμβάσεις που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις. Εργατικά Κέντρα είχαν προκηρύξει απεργία για τον κλάδο, στηρίζοντας τις παρεμβάσεις των σωματείων.

Την Κυριακή 23 Μάη τα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα είχαν το ελεύθερο να λειτουργήσουν, ενώ το ίδιο σκηνικό είχε προηγηθεί και την Κυριακή 16 Μάη. Μάλιστα, η ίδια ΚΥΑ με την οποία η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» για την κυριακάτικη λειτουργία του Εμπορίου, προέβλεψε και προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ. για το λιανεμπόριο και από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ. για τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργάνωσε παρέμβαση με το πανό, τα συνθήματα και τις ανακοινώσεις του στον πεζόδρομο της Ερμού, ενώ το Παράρτημα Περιστερίου προχώρησε σε ανάλογη παρέμβαση στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης. «Δεν πάει άλλο. Δεν αντέχουμε να δουλεύουμε εφτά μέρες τη βδομάδα», ήταν η κοινή διαπίστωση των εμποροϋπαλλήλων στη συζήτηση με το σωματείο τους.

Ο Σύλλογος απηύθυνε στους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, με επόμενο σταθμό τη Γενική του Συνέλευση, την Κυριακή 30 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, στην κατεύθυνση της προετοιμασίας απεργιακής κινητοποίησης. Στην Καλλιθέα, η Ενωση ΕΒΕ οργάνωσε αυτοκινητοπομπή στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, στο κατάστημα «ΝΟΤΟS», οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν καθολικά στην απεργία του επιχειρησιακού τους Σωματείου, μαζί με το κλαδικό σωματείο και την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, περιφρούρησαν την Κυριακή τον αγώνα τους, με συγκέντρωση στις εισόδους του καταστήματος. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 30/5, στις 11.30 π.μ., στο ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Στη Λάρισα έγιναν παρεμβάσεις έξω από πολυκαταστήματα από τον τοπικό Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, το οποίο είχε προκηρύξει απεργία για τους εργαζόμενους του κλάδου. Κινητοποίηση σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα έγινε και στην Ξάνθη, από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.

«Την Κυριακή τη θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας, δεν θα τη χαρίσουμε στα αφεντικά μας», διαμήνυσε με το πανό της και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που βρέθηκε από νωρίς το πρωί στα καταστήματα «Jumbo», στηρίζοντας έμπρακτα τους εργαζόμενους και τη στάση εργασίας που είχε προκηρυχθεί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org