Στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επιστροφή «στην κανονικότητα, που θα σηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και την ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, πιάνοντας το νήμα από το σημείο όπου το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020», δηλαδή την περίοδο που άρχισε να εκδηλώνεται η καπιταλιστική κρίση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα οι άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την επόμενη περίοδο εστιάζουν στα παρακάτω:
- «Υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής» και βέβαια με μειώσεις φόρων στον φορολογικό συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών και των διανεμόμενων μερισμάτων, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών.
- Ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση κυρίως του προγράμματος «Ηρακλής», που αφορά την επέκταση του προγράμματος κρατικής στήριξης των τραπεζών, στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.
- Υλοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, που αφορά μεταξύ άλλων την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών.
- Υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την «αξιοποίηση» περιφερειακών λιμανιών (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου) και την εκκίνηση της «εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό».
- Βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του ευρωπαϊκού εργαλείου «Next Generation EU», που αφορά τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για νέα ρύθμιση χρεών προς τον φοροεισπακτικό μηχανισμό, διευκρινίζοντας ότι η νέα ρύθμιση θα είναι κατά βάση χρονική και δεν θα περιλαμβάνει μέτρα όπως κούρεμα οφειλών.
Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη κυβερνητική ρύθμιση επικεντρώνει στην τόνωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς, παρά τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν σε ρότα διόγκωσης, αφού τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη της φοροληστείας.