Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Προκλητική η προσπάθεια ωραιοποίησης από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις

Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο Ικαρίας, ενώ το Κόμμα κατέθεσε νέα Ερώτηση για τη Ρόδο

Την ώρα που και το νησί της Ικαρίας έχει μπει στο «βαθύ κόκκινο», με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το νοσοκομείο του νησιού δεν διαθέτει έστω πνευμονολόγο, ο μοναδικός αναπνευστήρας οξυγόνου του νοσοκομείου βρίσκεται στη χειρουργική αίθουσα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα έκτακτα περιστατικά (για ουσιαστική Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν γίνεται βέβαια λόγος), ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης επιδόθηκε σε διάφορες αοριστολογίες και «θα», ενώ τα έβαλε με τους κατοίκους του νησιού που «χαλάρωσαν τις μέρες του Πάσχα»!

Πρόκειται για τις ...απαντήσεις που έδωσε την περασμένη Δευτέρα από τη Βουλή στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα.

Οπως τόνισε η βουλευτής του Κόμματος, η κυβέρνηση παρουσιάζει με φιέστες τα «Covid free» νησιά και ετοιμάζεται για το «πολυπόθητο» άνοιγμα του Τουρισμού, όμως ο κορονοϊός καλπάζει και μέτρα δεν λαμβάνονται. Στην Ικαρία, όσον αφορά το νοσοκομείο, που καλύπτει ανάγκες και του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της πολιτικής της ΕΕ που ακολουθούν δεν υπάρχει καν πνευμονολόγος. Ειδικότητες σοβαρές (παθολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος, γυναικολόγος) καλύπτονται από έναν μόνο γιατρό, ο μοναδικός αναισθησιολόγος ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση χωρίς να υπάρχει αντικαταστάτης. Το νοσοκομείο μετά από χρόνια κινητοποιήσεων των κατοίκων και των υγειονομικών απέκτησε αξονικό τομογράφο, όμως δεν υπάρχει ακτινολόγος να τον λειτουργήσει! Οι νεφροπαθείς πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στη Σάμο.

Το 1/4 των εργαζομένων του νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους στο τέλος της χρονιάς, κι από πάνω η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει έκκληση για χορηγίες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή PCR test, τα οποία έχουν εξαντληθεί.

Η κατάσταση είναι ήδη επικίνδυνη και θα επιδεινωθεί με το άνοιγμα του Τουρισμού, επεσήμανε η Μ. Κομνηνάκα.

Απαίτησε από τον υφυπουργό αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και των ελάχιστων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου, ενίσχυση της δομής του ΕΟΔΥ ώστε να γίνεται στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με μαζικά τεστ, και βέβαια διασφάλιση της επάρκειας σε τεστ διάγνωσης, μοριακά κ.ά. του νοσοκομείου.

Οι απαντήσεις του υφυπουργού ήταν ότι «έχουν προκηρυχθεί θέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού γιατρών», προκηρύξεις και προσλήψεις βέβαια που παραμένουν «μαγική εικόνα» συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το μόνο στο οποίο ήταν συγκεκριμένος ήταν η τοποθέτηση τριών επικουρικών γιατρών, που ήδη έγινε. Αποφάνθηκε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει έλλειψη» στα αποθέματα PCR διαγνωστικών ελέγχων και ότι είναι «μια χαρά» η χρηματοδότηση του νοσοκομείου.

Η Μ. Κομνηνάκα σχολίασε ότι η κυβέρνηση για δεύτερη φορά «επιχειρεί να ανοίξει τον Τουρισμό υπακούοντας μόνο στις επιταγές και στα υγειονομικά πρωτόκολλα των μεγάλων τουριστικών και μεταφορικών εταιρειών», χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, εναποθέτοντας την ανάσχεση της πανδημίας στην «αυτοδιάγνωση» και στον αναγκαίο μεν εμβολιασμό, που όμως όχι μόνο δεν είναι μαζικός αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αναγκαία θωράκιση συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μόνο ένας αναισθησιολόγος αντί για 10 στο Νοσοκομείο Ρόδου, αδύνατη η λειτουργία χειρουργείων

Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Ρόδου με αναισθησιολόγους και όλο το απαιτούμενο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.

Οι βουλευτές του Κόμματος αναδεικνύουν ότι στον Οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται 10 θέσεις αναισθησιολόγων για να λειτουργεί με ασφάλεια η χειρουργική μονάδα. Αυτήν τη στιγμή, από τους τρεις αναισθησιολόγους που υπηρετούσαν, αριθμός ήδη πολύ μικρότερος από το προβλεπόμενο για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, έχει μείνει μόνο ένας, μετά την παραίτηση ενός και λόγω ασθένειας άλλου ενός. Η λειτουργία του χειρουργείου έχει γίνει σχεδόν αδύνατη υπ' αυτές τις συνθήκες, ακόμα και για τα επείγοντα περιστατικά.

«Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου, κ. Χρ. Ροϊλός, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί παρέπεμψε με τις δηλώσεις του για το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων στην εγκύκλιο με την οποία έχει επιβληθεί μείωση των τακτικών χειρουργείων! Επιμένοντας στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, πρότεινε μεταξύ άλλων τη μετακίνηση αναισθησιολόγων από τα τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία του Πειραιά και της Αθήνας. Κατά τ' άλλα, διαβεβαίωσε ότι το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί ...καλά σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία των νησιών, που είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Ολο το προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου εργάζεται σε συνθήκες αφόρητης και απάνθρωπης πίεσης. 12.000 ρεπό τους οφείλονται, που είναι πολύτιμος και απαραίτητος χρόνος για την ανάπαυσή τους, με συνέπεια ένα τραγικά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων να υποφέρει και το ίδιο από διάφορες ασθένειες.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη με την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών στο νησί το καλοκαίρι. Σε συνθήκες πανδημίας αποτελεί έγκλημα η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρόδου», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Να στελεχωθεί το νοσοκομείο άμεσα με αναισθησιολόγους και να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα τακτικά και τα επείγοντα χειρουργεία, χωρίς αναβολές.
  • Να στελεχωθεί το νοσοκομείο με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί γιατροί όλων των τμημάτων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ