Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή άσκηση Γαλλίας - Κύπρου

Κοινή άσκηση Γαλλίας - Κύπρου με την κωδική ονομασία «ΤΑΛΩΣ 2021» έγινε χτες σε χερσαίο τμήμα αλλά και μέρος του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του «προγράμματος αμυντικής συνεργασίας» των δύο χωρών. Η άσκηση έγινε με αφορμή και τη νέα άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την είσοδο δύο σχηματισμών τετράδας μαχητικών «Rafale» σε χαμηλό ύψος, με στόχο την προσβολή στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς. Με βάση επίσημη ανακοίνωση, «κύριος σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος του συστήματος αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξάσκηση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε ρεαλιστικές συνθήκες».

Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Λευκωσία. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της «αμυντικής συνεργασίας» των χωρών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για την «αναχαίτιση» της διείσδυσης αντίπαλων κέντρων, πρώτα από όλα της Ρωσίας και της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ