Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι ΗΠΑ εντείνουν τη «διπλωματία των εμβολίων» με βλέμμα σε Κίνα - Ρωσία

Η υποταγή των εμβολίων στα κέρδη, σε παζάρια και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς καθυστερεί τους εμβολιασμούς

Copyright 2021 The Associated

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο να ξεπερνούν τα 164,3 εκατ. και τους καταγεγραμμένους θανάτους τα 3,4 εκατ., ενώ η ανισομετρία στην κατανομή των εμβολίων και τους ρυθμούς των εμβολιασμών μεγαλώνει όλο και περισσότερο, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μπει πιο δυναμικά στην περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων», με το βλέμμα και στον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία που κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε αυτό το πεδίο.

Η εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν έως τα τέλη Ιούνη 20 εκατ. δόσεων εμβολίων σε «τρίτες» χώρες, Οι εξαγωγές θα περιλαμβάνουν εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ («Pfizer»/«BioNTech», «Moderna» και «Johnson & Johnson»). Θα είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση δίνει πράσινο φως για να βγουν έξω από τη χώρα εμβόλια που χρησιμοποιούνται και σε αυτήν, ενώ έχει σχεδόν απαγορεύσει και την εξαγωγή συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους.

Σε ποιες χώρες θα σταλούν τα εμβόλια και με ποια κριτήρια, θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες. Η Ταϊβάν, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, ζητά και διαπραγματεύεται μερίδιο των δόσεων εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Απρίλη, κι ενώ η πανδημία μαίνεται στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες με ανυπολόγιστα θύματα, η Ουάσιγκτον δεσμεύθηκε να παράσχει σε άλλες χώρες 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca». Ωστόσο, το συγκεκριμένο εμβόλιο (δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του οποίου μένουν σε αποθήκες στις ΗΠΑ) δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, οπότε και οι αποστολές δεν έχουν αρχίσει.

Διεξάγονταν διαπραγματεύσεις ώστε από αυτές, οι 10 εκατ. δόσεις να σταλούν στην Ινδία, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν χτες τα 25 εκατ. και σημειώθηκε νέο τραγικό ρεκόρ με 4.329 θανάτους σε ένα 24ωρο (πάνω από 278.700 συνολικά). Τα στοιχεία αυτά μάλιστα θεωρούνται εξαιρετικά υποτιμημένα, εξαιτίας της έλλειψης τεστ, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, όπου ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

Παράλληλα, τουλάχιστον 1.000 γιατροί και νοσηλευτές στην Ινδία έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως μετέδωσαν τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία από τον Εθνικό Ιατρικό Σύλλογο. Από τους περίπου 244 υγειονομικούς που πέθαναν από τη φετινή άνοιξη, μόνο το 3% ήταν πλήρως εμβολιασμένο.

G20: Ορκοι πίστης στα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας

Την... «εθελοντική αδειοδότηση» των πατεντών εμβολίων COVID-19 από τις φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται να υποστηρίξουν οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής δήλωσης που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού ανταγωνιστικών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, οι ηγέτες του G20 θα δεσμευτούν για μια «συγκέντρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» (πατέντες), δηλαδή οι φαρμακοβιομηχανίες θα αποφασίζουν εθελοντικά να μοιράζονται άδειες για την παραγωγή των προϊόντων τους σε «φτωχότερες» χώρες. Αυτό το σχήμα έχει χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε φάρμακα για τον HIV στην Αφρική, μετά από δεκαετίες που ο φονικός ιός μάστιζε τους λαούς της.

Επίσης, τα συμπεράσματα στο προσχέδιο παρέχουν «χλιαρή» στήριξη στο σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επιτάχυνση της διανομής εμβολίων, φαρμάκων και τεστ για την COVID-19 σε όλο τον κόσμο (ACT Accelerator). Οι ηγέτες επιβεβαιώνουν την «υποστήριξή» τους στο πρόγραμμα, χωρίς να δεσμεύονται να το χρηματοδοτήσουν πλήρως.

Υπογραμμίζουν δε την ανάγκη «να καλυφθεί το χάσμα χρηματοδότησής του με δίκαιη κατανομή βαρών» και ζητούν τη «στρατηγική αναθεώρηση» του προγράμματος. Από τα άνω των 34 δισ. δολαρίων που προβλέπει το πρόγραμμα, διαθέτει περίπου 19 δισ. δολάρια.

Μετά από μισό χρόνο μόνο το 12% έχει εμβολιαστεί πλήρως στην ΕΕ

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία «Johnson & Johnson» μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων για την Covid-19 που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν τη βδομάδα στην ΕΕ, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο «Ρόιτερς», καθυστέρηση που έρχεται να προστεθεί στις συνολικότερες καθυστερήσεις που έχει ανακοινώσει ο όμιλος.

Με βάση το συμβόλαιό της με την ΕΕ, η «Johnson & Johnson» έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μέχρι στιγμής έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατ.

Μισό χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών, μέχρι στιγμής λίγο πάνω από 200 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με χτεσινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ μόλις 53 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή μόνο το 11,8%. Εστω και μία δόση έχει κάνει το 33,2% του πληθυσμού της ΕΕ.

Μεγάλη ανισομετρία παρατηρείται και εντός της ΕΕ, όπου στη Μάλτα περίπου το 32,5% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 64% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Στη Βουλγαρία το 10,2% έχει λάβει μία δόση και περίπου το 6% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Στη Γαλλία, το 30,6% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση και το 13,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ στη Γερμανία το 36,8% και 11,1% αντίστοιχα.

Συγκριτικά, στις ΗΠΑ πάνω από το 47,7% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 37,4% έχει εμβολιαστεί πλήρως και στη Βρετανία το 54% και 30% αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ