Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ NATO
Βαρύ πρόγραμμα κόντρα σε άλλα κέντρα, με ελληνικές «πλάτες»

Με όλη την ατζέντα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων, για τις σφαίρες επιρροής, στο τραπέζι, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session - MCCS).

Οι μετέχοντες αρχηγοί (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος), μετά την εισήγηση του γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, ασχολήθηκαν διαδοχικά με τη θεματική «NATO 2030» (η στρατηγική του ΝΑΤΟ για τους ανταγωνισμούς της νέας δεκαετίας), τον λεγόμενο Στρατιωτικό Σχεδιασμό και την Προσαρμογή του ΝΑΤΟ, τις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του (κύρια με την «αναδιάταξη» δυνάμεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, με το βλέμμα στον Ινδοειρηνικό) και την κατάσταση σε Ουκρανία και Γεωργία (στη Σύνοδο προσκλήθηκαν άλλωστε να παραστούν και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών), όπου κλιμακώνονται οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για περικύκλωση της Ρωσίας. Εξ ου και στον Ουκρανό ζητήθηκε να επιταχύνει τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα. Με τον Γεωργιανό συζήτησαν τις επόμενες κοινές δραστηριότητες και ασκήσεις, έως και το 2022.

Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς, αναφέρθηκε στο σχέδιό τους με τον εύγλωττο τίτλο «NATO Warfighting Capstone Concept» (NWCC - «Σχέδιο Πολεμική Κορωνίδα του ΝΑΤΟ»), που σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές είναι στρατιωτικό σχέδιο που εστιάζει σε μια «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία.

Παραπέρα, ο πρόεδρος της MCCS, Βρετανός πτέραρχος Στ. Πιτς, υπογράμμισε ότι από το 2014 και μετά προχώρησαν στη «μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας σε μια γενιά», ενίσχυσαν τη δομή δυνάμεών τους από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Τόνισε ότι με το «ΝΑΤΟ 2030» η συμμαχία «προετοιμάζεται για το μέλλον. Διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε με μια τολμηρή και φιλόδοξη ατζέντα που θα συμφωνηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον επόμενο μήνα», στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Αυτό είναι σημαντικό, γιατί βλέπουμε απειλές και προκλήσεις να μας περιβάλλουν από πολλές κατευθύνσεις», είπε και πρόσθεσε: «Δυναμικές και αυξανόμενες αυταρχικές δυνάμεις, μη κρατικοί φορείς και τρομοκράτες αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η Ρωσία συνεχίζει το μοτίβο των αποσταθεροποιητικών επιθετικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και μεταφέροντας ενισχύσεις στα ουκρανικά σύνορα». Επέμεινε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς. Επομένως, το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεών μας σε όλες τις σχετικές θάλασσες και στον εναέριο χώρο».

Στόχος που μπαίνει προς υλοποίηση με ελληνικές «πλάτες», με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον ελληνικό λαό, μεταξύ άλλων με στρατεύματα, μέσα και οπλισμό να περνάνε κατά κύματα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου δένουν διαδοχικά θηριώδη φορτηγά πλοία των Αμερικανών το τελευταίο διάστημα, προωθώντας οδικώς και σιδηροδρομικώς μέσω Εβρου πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων «Defender Europe 21».

Πέρα από τη Ρωσία, εξάλλου, ο Πιτς χαρακτήρισε απειλές για το ΝΑΤΟ τη «διεθνή τρομοκρατία», τις «κακόβουλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» και «ανατρεπτικές τεχνολογίες», τη διάδοση των πυρηνικών και την κλιματική αλλαγή. Σχετικά με το τελευταίο, οι αρχηγοί κατέληξαν να διενεργηθεί έρευνα για τις συνέπειες που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Απέναντι σε αυτά, όπως είπε ο πρόεδρος της MCCS «η Συμμαχία αποκρίνεται προσαρμόζοντας και αναλαμβάνοντας δράση», ενισχύει «την ανθεκτικότητα τόσο των κοινωνιών μας όσο και των υποδομών μας», επενδύει σε «αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες».

Παραπέρα σημείωσε ότι «συνεργαζόμαστε με φίλους και συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας», στη γραμμή του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» που απλώνει τα πλοκάμια του μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της Κίνας. «Εχουμε δημιουργήσει ισχυρές συνεργασίες γύρω από την περιοχή μας και πέραν αυτής, για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στην προβολή της σταθερότητας και στην ενίσχυση της ασφάλειας εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ. Το κάνουμε αυτό μέσω ενισχυμένης συνεργασίας και εταιρικών σχέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πιτς, παραπέμποντας και στην παρουσία στη χτεσινή Σύνοδο των αρχηγών από Ουκρανία και Γεωργία.

Σημειωτέον, σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει η αντίστοιχη επιτροπή της ΕΕ (European Union Military Committee - EUMC).

Συνεχείς οι συνεκπαιδεύσεις με ΗΠΑ

Στο μεταξύ, «στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ», όπως αναφέρεται και από το ΓΕΕΘΑ, συνεχίζεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης η διμερής άσκηση «Κένταυρος 21», με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων, όντας κομμάτι της «Defender Europe 21». Διεξάγονται αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων, περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC). Από αμερικανικής πλευράς μετέχουν τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team, επιπέδου τάγματος, με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα. Σκοπός της δραστηριότητας «να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω τη διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Τίποτε από όλα αυτά, βέβαια, ούτε ΝΑΤΟικά διαβούλια, ούτε η ανάληψη ρόλων, ούτε η στοίχιση στα αμερικανικά προτάγματα, δεν διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κάθε άλλο. Χαρακτηριστικά, ενώ γίνονταν τα παραπάνω, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες με 13 αεροσκάφη της σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ