Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
«Κράχτης» επενδύσεων οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

INTIME NEWS

Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, με άξονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε χτες στην Αθήνα το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Μάλιστα, στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόνισε ότι «στρατηγικός σύμμαχοςδεν σημαίνει (σ.σ. μόνο) να παραμείνει για περισσότερα χρόνια η βάση της Σούδας ή να έχουμε τη βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ή να έχουμε πιο στενές στρατιωτικές σχέσεις», αλλά επιπλέον «σημαίνει ότι έχουμε στενότερη οικονομική σχέση, επενδυτική σχέση, και ότι μπορούμε να κάνουμε μαζί πράγματα τα οποία αξίζουν», με «περισσότερες αμερικάνικες επενδύσεις στη χώρα μας».

Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα με τις επικίνδυνες για το λαό «κολιγιές» στο γεωπολιτικό επίπεδο, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης, η προσέλκυση σημαντικής μάζας επενδύσεων έχει όρο και προϋπόθεση την παραπέρα κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, σε συνέχεια βέβαια αυτών που έχουν προηγηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, θέτοντας τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, εστίασε στα παρακάτω:

-- Αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, προώθηση της «εξωστρέφειας» και του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας, μια προοπτική που μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως είπε, «ο μεσοπρόθεσμος στόχος της νέας πολιτικής στόχευσης είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να πλησιάσουν σταδιακά - το συντομότερο όμως δυνατόν - τα προ κρίσης επίπεδα».

-- Υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019, είπε, συνέβαλαν μεταξύ άλλων «η πειθαρχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, η υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η προώθηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Σε αυτό το έδαφος, ο Χρ. Σταϊκούρας στάθηκε στα ψίχουλα που προβλέπει η «έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ένα τμήμα από το υπερπλεόνασμα «διακρατείται ως μαξιλάρι ασφαλείας για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου».

Παίρνοντας το λόγο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» (κρατικές εγγυήσεις) αποτελεί μια σημαντική συστημική λύση προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς με το συγκεκριμένο σχέδιο διευθετούνται δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ συνολικά». Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται «λύσεις» που θα εξετάζουν και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών, που βοήθησε στην εποχή της κρίσης αλλά σήμερα εμποδίζει την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας.

-- Ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Με επίκεντρο βέβαια τη διαχείριση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε για την επόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο για την παροχή νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τόνισε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στο σκέλος της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους», με «ένα σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Θυμίζουμε ότι η «ενιαία διαχείριση», που σηματοδοτεί την ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας, αφορά χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

-- Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, με παρεμβάσεις μεταξύ άλλων αναφορικά με «βελτιώσεις στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών», ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την «ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης συμμετοχής των μετόχων», «βελτιώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων».

-- Ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της «αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που επί μακρόν λιμνάζουν» και βέβαια με την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή για τη διοχέτευση κρατικών ενισχύσεων προς τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΒ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, αναφερόμενος στους κλάδους που παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα εστίασε στις εξορυκτικές δραστηριότητες, στην Ενέργεια, στο νερό, στα βασικά μέταλλα, στα τρόφιμα, στα χημικά - όπως φαρμακευτικά προϊόντα και πλαστικά - καθώς και σε άλλους κλάδους, όπως ο Τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι κατασκευές.

Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν επίσης επενδυτικές ευκαιρίες» στις υποδομές που συνδέονται με ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις εκμετάλλευσης, σε δρόμους, σιδηροδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια αεροπλάνων και υδροπλάνων, σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ακόμα πως ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί προς το τέλος του 2020, ακόμα και στο 3%, με την προϋπόθεση βέβαια να «συνεχιστεί με αυξημένη ένταση ο ενάρετος κύκλος διαρθρωτικών παρεμβάσεων»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org