Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
«Επένδυση» η ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων

Με καθοριστική συμβολή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ
Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι προτεραιότητα για ΗΠΑ και ΕΕ, όπως επιβεβαίωσαν μιλώντας την Παρασκευή στο «Φόρουμ των Δελφών» ο M. Πάλμερ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και ο M. Λάιτσακ, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ενδεικτικά, ο Λάιτσακ ανέφερε πως η EE έδωσε μια υπόσχεση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πριν από 18 χρόνια, για την ένταξή τους στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», ωστόσο μέχρι τώρα μόνο η Κροατία έχει ενταχθεί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επέμεινε ότι χρειάζεται πιο στενή σχέση ΗΠΑ - ΕΕ προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στην ΕΕ. Προειδοποίησε ότι καθώς η αξιοπιστία της ΕΕ στους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει μειωθεί, βρίσκουν χώρο «τρίτα μέρη» που προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους δυσκολεύοντας τον «διάλογο».

Αναφερόμενος ειδικά στο παζάρι Βελιγραδίου - Πρίστινας, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει «δέσμευση» από τους ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου ότι μέσα στον Ιούνη θα λάβει χώρα η πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ο Πάλμερ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια «ένα πολύ περίπλοκο μέρος», ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ «έχουν επενδύσει» στην ένταξη των χωρών στην ΕΕ και θέλουν «ηρεμία και σταθερότητα». «Αυτό σημαίνει ένταξη στην ΕΕ για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ένταξη στο ΝΑΤΟ για όλους εκείνους που λαμβάνουν αυτήν την απόφαση και φιλοδοξούν να γίνουν μέλη», τόνισε.

Εκτίμησε πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και θα πρέπει να γίνουν σκληροί συμβιβασμοί για να βρεθεί λύση στον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου.

Το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο είχαν την Πέμπτη μια σειρά από επαφές του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, όπως και η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, όπου συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας και ο Μ. Λάιτσακ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «βασικό μήνυμα» των επαφών αυτών ήταν «η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», με τον Ν. Δένδια να υπερθεματίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε κενά - "μαύρες τρύπες" στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από άλλες μη φιλικές δυνάμεις».

Ο Ν. Δένδιας μίλησε επίσης την Παρασκευή σε ενότητα του «Φόρουμ» για την «Ειρήνη και Συνεργασία στην Ανατ. Μεσόγειο», ενώ συναντήθηκε και με την φερόμενη ως αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σ. Τιχανόφσκαγια, άλλη μια χώρα στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, όπου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Στο μεταξύ, με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αδράχνοντας την ευκαιρία να αποθεώσει ξανά τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών και να υπενθυμίσει τη συμβολή της κυβέρνησής του στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της Βαλκανικής.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος για την «ιστορική Συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσαν». Ισχυρίστηκε πως «το βήμα αυτό άλλαξε την περιοχή και πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική που δημιούργησε για τη σταθερότητα και την ενταξιακή διαδικασία».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ζ. Ζάεφ υποστήριξε: «Ερχομαι από τις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη και όλοι μιλάνε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι βρήκαμε έναν ξεχωριστό τρόπο να σκεφτόμαστε και να συνεργαζόμαστε (...) Αυτή η Συμφωνία άλλαξε πραγματικά τα Βαλκάνια».

Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προβλέψεών της, ανέφερε ότι η Επιτροπή για τα βιβλία έχει συγκληθεί 6 φορές και θα συγκληθεί και έβδομη, ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τα εμπορικά σήματα από τους ειδικούς.

Αναφερόμενος στα τρία μνημόνια συνεργασίας, ο Ζ. Ζάεφ ζήτησε τη γρήγορη υλοποίησή τους και έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον Κυρ. Μητσοτάκη σε αυτήν την κατεύθυνση. «Το ένα είναι για την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο είναι για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το τρίτο είναι για την οικονομική συνεργασία. Αλλωστε, η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μία στρατηγική εταιρική σχέση».

Με τον Ζ. Ζάεφ συναντήθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «πραγματικά εμπνευσμένες συζητήσεις», χαιρετίζοντας το «πόσο μακριά έχουν φτάσει Αθήνα και Σκόπια στην περιφερειακή ενεργειακή, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία τα τελευταία δύο χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την Ελλάδα ως πυλώνα της περιφερειακής ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ