Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φονική καταστολή και στη Δυτική Οχθη

Copyright 2021 The Associated

Με σφοδρούς βομβαρδισμούς από τα ξημερώματα της Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε το ανελέητο σφυροκόπημά του εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Με αεροπορικές επιδρομές αλλά και ισχυρό μπαράζ πυρών από μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας, με τον κατοχικό στρατό να αναφέρει ότι στόχος του ήταν η καταστροφή του εκτενούς δικτύου σηράγγων της «Χαμάς, ανεβαίνουν διαρκώς το λουτρό αίματος και οι καταστροφικές συνέπειες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις φαίνεται ότι στόχο έχουν την «εκκαθάριση» του εδάφους για μια ενδεχόμενη χερσαία εισβολή του στρατού στη Γάζα, απειλή την οποία κρατά στο τραπέζι η κυβέρνηση του Ισραήλ, με τον «αέρα» που της δίνει η στήριξη από ΗΠΑ και ΕΕ. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της τακτικής προετοιμασίας εντάσσεται πιθανότατα και η προσωρινή «διαρροή» παραπλανητικών πληροφοριών από τους εκπροσώπους του ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή λίγο μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, οι οποίες τελικά «διορθώθηκαν» με «διευκρινίσεις» λίγες ώρες αργότερα.

Λουτρό αίματος από τις κατοχικές δυνάμεις σε βάρος των Παλαιστινίων

Πάνω από 120 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής από το μπαράζ των βομβαρδισμών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 31 παιδιών, ενώ πάνω από 850 είχαν τραυματιστεί.

Οι βομβαρδισμοί προκαλούν επίσης κύματα χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων, που από τα ξημερώματα της Παρασκευής άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε ανατολικές και κεντρικές συνοικίες με κάθε μέσο. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA), έχουν καταστραφεί πάνω από 200 κτίρια κατοικιών στη Γάζα, ενώ 24 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τα λιγοστά καύσιμα στην περιοχή επαρκούν έως το βράδυ αυτής της Κυριακής, με σοβαρές επιπτώσεις στην (ήδη προβληματική) υδροδότηση και ηλεκτροδότηση της Γάζας, εμποδίζοντας ακόμα περισσότερο και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι επιδρομές στη Γάζα προκαλούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός και η «συνοριακή αστυνομία» άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν και 20 να τραυματιστούν καθώς οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούσαν πραγματικές σφαίρες.

Αντικατοχικές διαδηλώσεις έγιναν σε Ιερουσαλήμ, Νάμπλους, Τουλκαρέμ, Τζενίν, Ραμάλα, Χεβρώνα και Ιεριχώ. Στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων ενάντια στις εξώσεις εκατοντάδων οικογενειών Παλαιστινίων, η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης εναντίον κοινής διαδήλωσης Παλαιστινίων και Εβραίων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα σύνορα του Λιβάνου και της Ιορδανίας με το Ισραήλ. Στα σύνορα με τον Λίβανο ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών και σκότωσε έναν άνθρωπο, ισχυριζόμενος ότι προσπάθησαν να μπουν στο Ισραήλ.

Καταγγελίες για ισραηλινές επιθέσεις σε ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, τις προσχεδιασμένες ισραηλινές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις παλαιστινιακών και ξένων ΜΜΕ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επίσης τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις Παλαιστινίων και ξένων δημοσιογράφων και εργαζομένων στον Τύπο καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Η οργάνωση καλεί το κράτος του Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα σε βάρος του Τύπου απευθύνοντας έκκληση για άμεση διεθνή κινητοποίηση ώστε να λογοδοτήσουν οι ισραηλινές αρχές για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει χαρακτηριστικά τον βομβαρδισμό το βράδυ της 11ης Μάη πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα που στέγαζε τα γραφεία 13 παλαιστινιακών Μέσων Ενημέρωσης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μπάιντεν: «Δεν είναι υπερβολική η χρήση βίας από το Ισραήλ...»

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε πως... «δεν είναι υπερβολική η χρήση βίας» από τη μεριά του Ισραήλ στη Γάζα!

Στο μεταξύ, άκαρπες παρέμεναν μέχρι την Παρασκευή οι προσπάθειες μεσολάβησης διαφόρων πλευρών για τερματισμό των συγκρούσεων. Οι προσπάθειες Ρωσίας και Αιγύπτου να πείσουν τη «Χαμάς» να προτείνει δύο φορές την επίτευξη εκεχειρίας απορρίφθηκαν ισάριθμες φορές από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, παρά τα συνεχή εμπόδια που πρόβαλλαν οι ΗΠΑ τις προηγούμενες μέρες, επικαλούμενες «διπλωματικές διεργασίες» για αποκλιμάκωση, αποφασίστηκε τελικά, μετά από επιμονή της Κίνας, της Τυνησίας και της Νορβηγίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Κυριακή. Οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις μέσα στη βδομάδα δεν απέδωσαν ούτε για την έκδοση μιας καταδικαστικής ανακοίνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ