Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκσυγχρονισμένος...

«(...) Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε τον Πειραιά πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη και την Κυριακή τα logistics να είναι κλειστά στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα data centers». Αυτά έλεγε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας τις προάλλες στον «ΣΚΑΪ» για το αντεργατικό έκτρωμα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή. Μεταξύ άλλων ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η διεύρυνση της δουλειάς την Κυριακή σε κλάδους όπως τα logistics, η πληροφορική και η φαρμακοβιομηχανία, «που σήμερα απαγορεύεται (...) θα είναι προς όφελος συνολικά της οικονομίας». Ερμηνεύοντας κατά γράμμα τον υπουργό, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ίσον δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα. Που σημαίνει να βρίσκεται ο εργαζόμενος στην υπηρεσία του εργοδότη ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτός είναι ο «εκσυγχρονισμός» της αγοράς εργασίας που φέρνει το νομοσχέδιο, επεκτείνοντας μεταξύ άλλων τη δουλειά τις Κυριακές στο σύνολο σχεδόν των κλάδων.

... κανόνας

Και επειδή ο υπουργός προσπάθησε να «πουλήσει» το μέτρο ως θετικό τάχα για τους εργαζόμενους στους κλάδους όπου τώρα καταργείται η αργία της Κυριακής, λέγοντας ότι θα υπάρχει «αυξημένη προφανώς πληρωμή κατά 75%, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους», ας ρωτήσουν οι εργαζόμενοι στα logistics, στα data centers και αλλού τους συναδέλφους τους στο Εμπόριο τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή για την υγεία, την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή. Χώρια που το 75% που διαλαλεί ο υπουργός είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί και τυπικά (εκεί που εφαρμόζεται...) όσο η δουλειά τις Κυριακές γίνεται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για το σύνολο της οικονομίας.

Από το μέλλον

Για νέες αυξήσεις έως και 7% στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης προετοιμάζουν το έδαφος ΔΕΗ και κυβέρνηση, με διαρροές για το πόσο «απρόσμενα» έχουν εκτιναχτεί οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα στα «χρηματιστήρια ρύπων», κάνοντας δύσκολο για τη ΔΕΗ να απορροφήσει τέτοιες αυξήσεις, ενώ προηγουμένως υπόσχονταν ακόμα και μειώσεις, με την εφαρμογή του «μοντέλου στόχου» και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα κατανάλωσης. Οι νέες αυξήσεις, όμως, οι δεύτερες μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, έρχονται τη στιγμή που η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ και το πολυδιαφημισμένο «μοντέλο στόχος» της ΕΕ ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και πάνω από 6 μήνες. Τι επιβεβαιώνεται, λοιπόν; Οτι από την περιβόητη «απελευθέρωση» του τομέα Ενέργειας, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και την προώθηση των πανάκριβων ΑΠΕ, την πολιτική δηλαδή που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα στην ΕΕ και στη χώρα μας, ο λαός δεν έχει να προσδοκά κανένα όφελος. Αντίθετα, πληρώνει διπλά και τρίδιπλα το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, με νέα «πράσινα» χαράτσια, πανάκριβους λογαριασμούς και ενεργειακή φτώχεια «στο τετράγωνο», πλάι βέβαια στο σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο και την εκτεταμένη καταστροφή στο περιβάλλον, π.χ. με τις ανεμογεννήτριες. Γι' αυτό και οι αυξήσεις της ΔΕΗ δεν είναι παρά μια «εικόνα από το μέλλον» για το πού θα οδηγήσει το περιβόητο «πράσινο new deal», που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά και του «σχεδίου ανάκαμψης» της κυβέρνησης...

Λεπίδα

«Πονηρούλης» ο υπουργός Οικονομικών του 3ου μνημονίου, προσπάθησε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή να μπλέξει το ΚΚΕ στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλυθεί από την αντεργατική του πολιτική, ζητώντας «συνεργασία» απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πρόκειται για το γνωστό παραμύθι με τα «αντιδεξιά» και «αντινεοφιλελεύθερα» μέτωπα, τα οποία ξαναζεσταίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, για να σερβίρει σάπιες ελπίδες στον λαό. Εχει το θράσος, μάλιστα, να εγκαλεί το ΚΚΕ, επειδή δεν βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το «μικρότερο κακό»! Είπε μεταξύ άλλων: «Και μια κουβέντα για το ΚΚΕ, που αρέσκεται να λέει "ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου". Βεβαίως κάναμε και μια δεύτερη υποχώρηση για το 50% απαρτία στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα (σ.σ. για την απεργία). Στο νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας του κ. Χατζηδάκη έχει πολύ περισσότερα από αυτά. Και λέτε τώρα ότι επειδή ψηφίσαμε το 50% δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε (...) Νομίζω είναι ανόμοια πράγματα, που πρέπει να τα σκεφτείτε στην πολιτική σας, πώς πάμε μπροστά και τι ελπίδα δίνουμε σ' αυτόν τον κόσμο». Το δίλημμα, δηλαδή, που βάζει στον λαό είναι «ποιος θα σε σφάξει καλύτερα»! Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο στο ΚΚΕ. Να ένα απόσπασμα από παλιότερη ομιλία του: «Μόνο ένα παράπονο έχω από το ΚΚΕ. Δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Οτι μέσα σε αυτόν τον καπιταλισμό που είμαστε πρέπει να καθίσουμε στα αυγά μας για να περιμένουμε καλύτερες ημέρες (...) Ολα σας τα συγχωρώ αλλά ότι δημιουργείτε απελπισία και δεν ενώνεστε με ανθρώπους για να υπάρχει ελπίδα, αυτό δεν θα σας το συγχωρέσει το λαϊκό κίνημα». Πότε τα έλεγε αυτά; Τον Μάη του 2016, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με εφαρμοστικούς του τρίτου μνημονίου, που αποτέλειωσε ό,τι είχαν αφήσει όρθιο τα προηγούμενα δύο! Για τέτοια ...ελπίδα μιλάμε. Πραγματική λεπίδα για τον λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 15 Μάη

1773 Γεννιέται ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, από τους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της διαβόητης «Ιεράς Συμμαχίας».

1854 Γεννιέται ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.

1891 Γεννιέται ο Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκακόφ.

1919 Υστερα από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων, αποβιβάζονται στη Σμύρνη τα πρώτα αγήματα του ελληνικού στρατού. Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία.

1935 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ζωγράφος και θεωρητικός της Τέχνης Καζιμίρ Μαλέβιτς, δημιουργός των ρευμάτων του Σουπρεματισμού και του Κονστρουκτιβισμού.

1935 Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο τμήμα του μετρό της Μόσχας (13 σταθμοί), το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ένα πραγματικό κόσμημα της αρχιτεκτονικής.

1946 Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει όσους πλούτισαν την περίοδο της Κατοχής πως δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κανένας φόρος.

1950 Σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τον Εμφύλιο, δημιουργείται το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ).

1955 Υπογράφεται Συνθήκη από τους αντιπροσώπους της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με την οποία η Αυστρία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος (έως τότε ήταν χωρισμένη σε ζώνες κατοχής, όπως και η Γερμανία).

1957 Η Μ. Βρετανία πραγματοποιεί την έκρηξη της πρώτης της βόμβας υδρογόνου.

1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Εντουαρντ Χόπερ.

1978 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (15 - 20/5/1978). Η Ολομέλεια της νέας ΚΕ του Κόμματος εκλέγει στις 21/5 ως Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Κυριακή 16 Μάη

1703 Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης» κ.ά.

1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Ι. Β. Στάλιν απευθύνει μέσω του ΕΑΜ μήνυμα στον ελληνικό λαό «που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του».

1948 Εντοπίζεται το πτώμα του δολοφονημένου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

1953 Πεθαίνει ο Βέλγος Ρομά Τζάνγκο Ράινχαρντ, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.

1966 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κηρύσσει την έναρξη της «Πολιτιστικής Επανάστασης».

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη, φθάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1970 Συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στην Κατοβίτσε της Πολωνίας (16 - 21/5/1970), κατά την οποία η ΚΝΕ γίνεται δεκτή ως ισότιμο μέλος.

1979 Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της σχολής Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για άρνηση όρκου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org