1. Το σύνθημα του Συνεδρίου μας: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό» μπορεί και συμπυκνώνει το κεντρικό ζήτημα που παρατίθεται στη Θέση 9 του πρώτου κειμένου των Θέσεων. Σύνθημα εύστοχο, με την κάθε λέξη να έχει το δικό της βάθος και τη δική της κρισιμότητα.
2. Θα σταθώ στη Θέση 27 του 1ου κειμένου για τη βοήθεια προς τις ΚΟΒ. Η ΚΕ, χωρίς πολλά λόγια και φιοριτούρες, αποτυπώνει πώς έχουν τα πράγματα, συναρτά τις αδυναμίες στη δουλειά των ΚΟΒ με τα κενά στην καθοδηγητική δουλειά των οργάνων και δίνει κωδικοποιημένα κατευθύνσεις και προσανατολισμό για τη συνέχεια. Η Θέση προσφέρεται για σκέψη και προβληματισμό από κάθε κομματικό μέλος και στέλεχος, δεδομένου ότι κατά τη γνώμη μου:
α. Οι ΚΟΒ είναι τα κύτταρα του Κόμματος. Η άνοδος της δουλειάς τους είναι προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων και καθηκόντων που μπαίνουν από τις Θέσεις. Εκεί, στη βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς προς τις ΚΟΒ, κρίνονται, σε μεγάλο βαθμό, και τα καθοδηγητικά όργανα.
β. Οι ΚΟΒ αποτελούν ή πρέπει να φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα καθοδηγητικά επιτελεία του ταξικού αγώνα στους χώρους ευθύνης τους. Εξυπακούεται ότι το Κόμμα κεντρικά με τις πρωτοβουλίες του, τις εκδηλώσεις του, τις τοποθετήσεις των στελεχών του, την κομμουνιστική δράση των βουλευτών του, καθώς και η δράση του ταξικού εργατικού κινήματος επιδρούν και ακτινοβολούν σε κάθε χώρο. Το ζήτημα, όμως, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δουλειά που πρέπει να διεξάγεται από τις ΚΟΒ στον χώρο ευθύνης τους. Μόνο μέσα από τη δουλειά τους, την πρωτοπόρα δράση των ίδιων των μελών και στελεχών των ΚΟΒ, μπορεί να κερδίζει ολοκληρωμένα έδαφος η γραμμή του Κόμματος στον συγκεκριμένο χώρο ευθύνης, να επιτυγχάνεται αυτό που αποκαλούμε «ισχυροποίηση του Κόμματος» με διεύρυνση του περίγυρου, σφυρηλάτηση ουσιαστικών πολιτικών δεσμών, βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
3. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, θα μεταφέρω την πείρα από τη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις μας για την ίδρυση Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν.
α. Προηγήθηκε κατάλληλη προετοιμασία για το περιεχόμενο της παρέμβασής μας, με συνεργασία των αρμόδιων καθοδηγητικών οργάνων της ΚΟΑ και του Τμήματος Δικαιοσύνης της ΚΕ. Καθορίστηκε το περιεχόμενό της και οι κατευθύνσεις, εμπλουτίστηκε με τις γνώμες και παρατηρήσεις των συντρόφων. Κατακτήθηκε, καλύτερα, ενιαία αντίληψη για το πώς προχωράμε.
β. Ακολούθησε καλή εσωοργανωτική συζήτηση. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στον κλάδο, την τάση συγκέντρωσης της δικηγορικής ύλης σε χέρια εταιρειών, τον ρόλο τους στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Συζητήσαμε για την εκμεταλλευτική σχέση που διέπει τη μισθωτή σχέση δικηγόρου εργαζόμενου - δικηγόρου εργοδότη, ακόμη και αν δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από τη νομοθεσία (ο δικηγόρος με βάση τον Ν. 4194/2013 - Κώδικας Δικηγόρων - είναι δημόσιος λειτουργός και ασκεί ελεύθερο επάγγελμα). Συζητήσαμε το γιατί, αν και μειοψηφία οι μισθωτοί στον κλάδο και ακόμη πιο λίγοι οι μισθωτοί σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, εμείς πρέπει να ρίξουμε εκεί το βάρος μας από τη σκοπιά της δουλειάς με κοινωνικοταξικά κριτήρια, με βάση το ποιο τμήμα εργαζομένων αντικειμενικά από τη θέση του μπορεί να δώσει τον παλμό και τον τόνο στον κλάδο. Συζητήσαμε, έστω και πρωτόλεια, ιδεολογήματα που συναντάμε στον κλάδο (π.χ. «ο δικηγόρος ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης»), την αιτία και πηγή τους, ποια η υλική τους βάση. Συζητήσαμε για τη δουλειά του αντιπάλου με βάση την εικόνα και πείρα που είχαμε. Πρώτα και κύρια της εργοδοσίας, που έχει συγκροτήσει τη δική της οργάνωση από το 2010, τον Σύνδεσμο Δικηγοριών Εταιρειών Ελλάδος. Τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά (ΔΣΑ και ΔΣΠ), ως ΝΠΔΔ, οι οποίοι από τη φύση τους δεν μπορούν και δεν θέλουν να εκφράσουν τις ανάγκες και τα αιτήματα των μισθωτών του κλάδου, καθώς κάτω από την επιστημονική ταμπέλα κρύβονται εργοδότες και εργαζόμενοι με εκ διαμέτρου ταξικά συμφέροντα. Την δράση άλλων δυνάμεων στο χώρο.
γ. Καταστρώσαμε σχέδιο δεμένο με τη συζήτηση, γειωμένο και συγκεκριμένο στο χώρο, αποφεύγοντας να έχουμε από τη μια θεωρητική συζήτηση και από την άλλη πρακτική δράση, ξεκόβοντας την μία από την άλλη. Κάθε σύντροφος ανέλαβε την αποστολή του, διατάχθηκε σε συγκεκριμένους χώρους (εταιρείες), ετοίμασε την χαρτογράφησή του, έθεσε τους στόχους του.
δ. Τα καθοδηγητικά όργανα συνεδρίαζαν σταθερά, εξέταζαν την πορεία υλοποίησης της απόφασης, εντόπιζαν αδυναμίες και λάμβαναν διορθωτικά και ενισχυτικά μέτρα.
Τα αποτέλεσμα της παραπάνω δουλειάς:
Το πρώτο αποτέλεσμα: Κάθε σύντροφος, από το δικό του μετερίζι, με τα θετικά και τα αρνητικά του, μπήκε στη μάχη. Γνώριζε τι λέει και τι κάνει, είχε συγκεκριμένη αποστολή στην οποία κρινόταν. Αναδείχθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που έχουμε, όταν οι δυνάμεις μας εξοπλιστούν κατάλληλα, συζητήσουν ολοκληρωμένα, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες, «πάρουν πάνω τους» τη μάχη.
Το δεύτερο αποτέλεσμα: Το άνοιγμα διευρύνθηκε, η χαρτογράφηση μεγάλωσε. Η συσπείρωση βελτιώθηκε. Οι οπαδοί μας απέκτησαν περισσότερη εμπιστοσύνη στο Κόμμα και στην ίδια την ΚΟΒ, ανέβηκε η διάθεσή τους για προσφορά και αγώνα. Νέοι εργαζόμενοι εμπνεύστηκαν, δημιουργήσαμε λίστα στρατολογίας.
Το τρίτο αποτέλεσμα: Αναδείχθηκαν πιο ολοκληρωμένα τα κενά μας και οι αδυναμίες μας. Ζητήματα όπως οι χαλαροί πολιτικοί δεσμοί, η δυσκολία συσπείρωσης, το μικρό βάθος της ιδεολογικής μας παρέμβασης, ήταν περισσότερο από εμφανή. Οι αδυναμίες αυτές αφορούν πρώτα και κύρια το ίδιο το στελεχικό δυναμικό. Δεν μας φοβίζουν, ούτε μας απογοητεύουν. Θα αναμετρηθούμε μαζί τους και θα τις ξεπεράσουμε.
4. Αντί επιλόγου: Το σωματείο ιδρύθηκε στις 19.07.2020 μέσα από πετυχημένη μαζική Γενική Συνέλευση, η οποία ψήφισε ιδρυτική πράξη, καταστατικό και προσωρινή διοίκηση. Σύντροφοι της ΚΟΒ αναδείχθηκαν στην προσωρινή διοίκηση. Δημιουργήσαμε στο χώρο μια ρωγμή. Ο αντίπαλος θα προσπαθήσει να την κλείσει. Η δική μας αποστολή είναι να την κάνουμε ρήγμα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις αναμετρήσεις του αύριο. Οι Θέσεις αποτελούν εφόδιο για να τα καταφέρουμε.