Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για την καθημερινή δράση

Εκφράζω τη συμφωνία μου με τις Θέσεις. Το Συνέδριο του Κόμματος γίνεται σε μια περίοδο που μεγαλώνει ο βαθμός εκμετάλλευσης αλλά και η καταστολή παγκόσμια. Η εργατική τάξη δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες διαβίωσης, αυτό διαμορφώνει πιο δύσκολες συνθήκες και απαιτεί μεγαλύτερη ετοιμότητα και προετοιμασία από το Κόμμα.

Η πίεση που ασκείται προς το Κόμμα για τη γραμμή του με τα μαρξιστικά και λενινιστικά χαρακτηριστικά, θα μεγαλώνει συνεχώς και χρειάζεται επίμονη και αντοχή, είτε αυτή γίνεται καλοπροαίρετα από εργαζόμενους, αλλά και από την κατάσταση στο ΔΚΚ όπως αναλύεται και στις Θέσεις.

Σωστά βάζουν οι Θέσεις τις αδυναμίες που υπάρχουν στην καθοδηγητική δουλειά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τις εντοπίσουμε στα καθοδηγητικά όργανα, ώστε να μπορέσουμε να τις λύσουμε και όπου συνεχίζονται οι δυσκολίες τουλάχιστον να τις βελτιώσουμε.

Η καθοδήγηση πρέπει να είναι ζωντανή, ο καθοδηγητής να είναι μαζί με τα κ.μ., να μπορεί να βοηθάει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα κ.μ. σε όλα τα μέτωπα.

Ζήτημα είναι οι πολλές χρεώσεις στα στελέχη, η δυσκολία που υπάρχει να μπουν όλες οι δυνάμεις μας στη μάχη, το πώς αξιολογούμε συνεχώς τα νέα κ.μ. και την εξέλιξή τους, αφού φαίνεται δυσκολία να κάνουν βήματα να συμμετέχουν στα όργανα των ΚΟΒ.

Το πώς μετράμε τη δουλειά μας ποιοτικά και ποσοτικά, όταν παίρνουμε μια πρωτοβουλία πώς αυτή αγγίζει τους εργαζομένους και πώς συμμετέχουν σε αυτή οι εργαζόμενοι, πώς αξιοποιούμε τους φίλους και τους οπαδούς μας.

Λεμέ ιδεολογική δουλειά και στρατηγική του Κόμματος στις Θέσεις, αλλά σημασία έχει πώς τις βάζουμε στη δράση μας καθημερινά.

Να επιμείνουμε στον καλύτερο συντονισμό κλαδικών και εδαφικών, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ενώ τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς, πολλές φορές παρουσιάζεται σαν τάση, δικές μας δυνάμεις να λένε ότι ο κόσμος δεν μας ακούει, δεν αλλάζει και αυτό καλλιεργεί απογοήτευση και ηττοπάθεια. Ο κόσμος και μας ακούει και μας παρακολουθεί και είναι σκληρός κριτής απέναντί μας. Είναι σημαντικό σε κάθε χώρο να εντοπίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει ο κάθε εργάτης που μιλάμε για να βελτιωθεί ο υποκειμενικός παράγοντας.

Δεν μπορεί να μας ικανοποιεί το πώς προχωράει ο στόχος που έχουμε θέσει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και πρέπει να το εκτιμήσουμε. Παραμένει χαμηλά ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων και ο συσχετισμός δυνάμεων παραμείνει αρνητικός. Ενώ υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στους εργαζόμενους από τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα, όπως μειώσεις μισθών, κατάργηση ΣΣΕ, απολύσεις, αύξηση ορίων ηλικίας κ.τ.λ., στις Αστικές Συγκοινωνίες δεν καταφέραμε να μεγαλώσει η συσπείρωση δίπλα μας.

Η ανασύνταξη δεν θα έρθει από μόνη της, πρέπει να ξεκινήσει από τη συνείδηση των εργαζομένων, την καθημερινή λειτουργία των σωματείων, πώς προετοιμάζουμε να πάμε να δώσουμε μια μάχη, την παρέμβασή μας σε σωματεία που είμαστε μειοψηφία, είναι πολύπλευρη δουλειά, και θα κριθεί η δουλειά μας από πόσες δυνάμεις συσπειρώνουμε γύρω από τη γραμμή μας.

Οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος και προοδευτικοί εργαζόμενοι δώσαμε μεγάλες μάχες στο εργατικό κίνημα, παρεμβήκαμε για όλα τα ζητήματα μεγάλα η μικρά και καθυστερήσαμε αντιλαϊκά μέτρα.

Σωστά χειριστήκαμε και ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που έβαζε η ηγεσία της ΓΣΣΕ, καταφέραμε και οργανώσαμε απεργιακές κινητοποιήσεις με πρωτοβουλίες και αποφάσεις μέσα από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία, ξεπεράσαμε όσες δυσκολίες έβαζαν ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΡΗΓΜΑΤΑ. Η πείρα από αυτήν την τριετία δείχνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε, να επιμείνουμε, να συζητάμε, να καλούμε σε συσκέψεις, σε συλλαλητήρια και σωματεία που δεν είναι στη δύναμη του ΠΑΜΕ.

Ανοίξαμε μέτωπο με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και στα συνέδρια της ΓΣΕΕ. Το συνέδριο στο Καβούρι θα μείνει στην ιστορία για τη συνεργασία του αστικού κράτους με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με το χώρο του συνεδρίου να είναι γεμάτο αξιωματικούς της αστυνομίας και διαπιστευμένους ασφαλίτες.

Να επεξεργαζόμαστε πιο συχνά τα αιτήματά μας και το διεκδικητικό πλαίσιό μας στο κίνημα, να βάζουμε αιτήματα που ακουμπάνε τους εργάτες, παίρνοντας υπόψιν τις συνθήκες, και να εξετάσουμε καλύτερα το πώς φτάνουν οι ανακοινώσεις μας στους εργαζόμενους γιατί οι περισσότερες πλέον βγαίνουν ηλεκτρονικά.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών ειδικά στα Εργατικά Κέντρα. Είναι τεράστια η ποιοτική διαφορά σε Εργατικά Κέντρα που πλειοψηφούν οι κομματικές μας δυνάμεις και οι συνεργαζόμενοι μαζί μας. Με αυτά σαν μπούσουλα θεωρώ ότι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος θα μπορέσει να προχωρήσει πολύ καλύτερα.


Θανάσης Οικονόμου
Μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ