Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το κράτος έχει συνέχεια» και στην αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο

«Δικαίωμα στην αυτοάμυνα» βαφτίζεται το νέο έγκλημα του Ισραήλ

Μια ανακοίνωση που θα «ζήλευε» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της ΝΔ στο νέο έγκλημα του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, με το υπουργείο Εξωτερικών και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης να σπεύδουν να μιλήσουν ξεδιάντροπα για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ουσιαστικά το «δικαίωμα» στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην κατοχή των εδαφών του.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το νέο έγκλημα ως αποτέλεσμα «της πολιτικής του ακροδεξιού Νετανιάχου», με τον οποίο έκανε μπίζνες όταν ήταν στην κυβέρνηση πριν από μερικά χρόνια, επιχειρώντας την ίδια ώρα να βγάλει «λάδι» τις ΗΠΑ και την ΕΕ που κάνουν πλάτες στο νέο έγκλημα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που είτε καλύπτουν ανοιχτά την επιθετικότητα του Ισραήλ είτε κάνουν σαν να μην ξέρουν τίποτα για το έγκλημα είτε στηρίζουν την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα, έχουν ευθύνη και συμβολή σ' αυτήν την εξέλιξη, αφού για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στηρίζουν ενεργά την αναβάθμιση των οικονομικών και κυρίως των στρατιωτικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ρίχνοντας νερό στον μύλο της εγκληματικής πολιτικής του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κόμματα αυτά αρνούνται σταθερά να υλοποιήσουν την απόφαση της Βουλής από το Δεκέμβρη του 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Εξάλλου, υπό τις «φτερούγες» των ΗΠΑ, η μία πίσω από την άλλη οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και οι συνδυασμοί τους «απογείωσαν» την τελευταία δεκαετία τη διμερή σχέση με το κράτος - δολοφόνο.

Αξιομνημόνευτος πάντως είναι ο ζήλος που επέδειξε στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία των δύο κρατών τόσο στο στρατιωτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των προγραμμάτων αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης, μπήκε σε νέες βάσεις με τη διακρατική συμφωνία της κυβέρνησης του Ισραήλ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4398/2016).

Ενα χρόνο μετά, το 2017, την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σηματοδότησε η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας στην Αθήνα, όπου αποφασίστηκε η επέκταση της συνεργασίας σε επίπεδο επιχειρήσεων και ασκήσεων κ.ο.κ.

Μάλιστα, το 2018 η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ διευρύνθηκε καθώς για πρώτη φορά συμμετείχαν οι ΗΠΑ, γεγονός δηλωτικό της σημασίας που αποδίδει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στις διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών για τις ενεργειακές πηγές, τους εμπορικούς δρόμους κ.ά.

Η συνεργασία των δύο κρατών έχει σήμερα επεκταθεί ακόμα και στον νευραλγικό για την ασφάλεια και άμυνα των δύο κρατών τομέα της ανταλλαγής διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών. Η αναβάθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα απόρρητων διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Σταθερά, εξάλλου, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ συμμετέχει στις ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ» και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με το Πολεμικό Ναυτικό, «ακονίζοντας τα νύχια» της για τις δολοφονικές αποστολές της απέναντι στους λαούς της περιοχής.

Η συνέχεια της επικίνδυνης πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιβεβαιώθηκε και όταν πέρυσι η ΝΔ έφερε προς κύρωση συμφωνία που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ισραήλ, που βάθυνε ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, μεταξύ των δύο υπουργείων Αμυνας.

Ενώ προ ημερών υπογράφτηκε και η Αμυντική Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα. Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, παρέδωσε και επισήμως όλο το έργο της πτητικής εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων σε ισραηλινή εταιρεία, σημειώνοντας μάλιστα πως «η χρήση παρόμοιων μεθόδων εκπαίδευσης θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πολεμικών δυνάμεων».

Παράλληλα με τη στρατιωτική συνεργασία προχωράνε σταθερά όλο αυτό το διάστημα συναντήσεις, διαβουλεύσεις και συμφωνίες για την προώθηση μπίζνες με επίκεντρο την Ενέργεια, τον Τουρισμό και άλλους τομείς ενδιαφέροντος για τους επιχειρηματικούς ομίλους Ελλάδας - Ισραήλ (νέες τεχνολογίες, φάρμακα, αγροδιατροφή κ.ά.), όπως αυτές που υπέγραψε προ μηνών η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημειωτέον έγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που δεν επισκέφτηκε τα Παλαιστινιακά εδάφη, είπε ότι «πρόκειται για μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πολύ», σημείωσε ότι «μοιραζόμαστε μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Αμυνας εμβαθύνεται επίσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ