Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με νέα αντιλαϊκά μέτρα

«

Από την πλευρά του ESM λέμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όχι όμως κάτω από όποιες συνθήκες, αλλά μόνον εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, έδειξε στη ρότα κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι τρεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αφορούν στα ζητήματα της παραγωγικότητας, στο θέμα της λεγόμενης γήρανσης του πληθυσμού, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Σε ό,τι αφορά τις «δημογραφικές πιέσεις», τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη της ΕΕ, έκανε λόγο για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για θέμα που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα μέσω της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ο Κλ. Ρέγκλινγκ εστίασε στην επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης. Τέλος, για τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για επιστροφή σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημείωσε ότι στο 3ο τρίμηνο του 2021 θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά. Ως ατού στην προοπτική της ανάκαμψης, πέρα από τις εκταμιεύσεις της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανέφερε τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων καθώς και τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ